Miele W733 neemt geen water bij voorwas en spoelen

Bangmam

  • #1
Waerde klusgenoten,

We hebben thuis een Miele W733 wasmachine die het voor onze vakantie goed deed. Echter bij terugkomst van de vakantie en wij een was wilden gaan draaien, neemt hij geen water meer bij de voorwas en tijdens het spoelen (had hem tijdens de vakantie van het water en stroom gehaald). Bij starten van het programma met voorwas gaat na een paar minuten gaat het rode ledje achter de kraan knipperen en vervolgens schiet de teller op 0 en wordt er afgepompt. Indien er alleen een hoofdwas wordt gedraaid, neemt hij wel gewoon water. Maar bij het spoelen gaat ook hier na een aantal minuten het rode lampje achter de kraan knipperen, omdat er geen water wordt genomen.

Nu heb ik afgelopen weekend ff geneusd op dit forum en heb inmiddels uitgesloten dat het om defecte kraan of te lage waterdruk gaat. Ook stond er geen water op de bodemplaat om de aquastop te activeren. Vervolgens kwam ik iets tegen over een (3 weg) inlaatklep, Ik heb uiteindelijk de bovenkant eraf gehaald (inlaatklep zit aan de bovenkant) en kwam tot de ontdekking dat één van de magneetjes/motortjes van de inlaatklep er niet meer zo jofel uitzag, hij zag er wat 'dikker' uit dan zijn twee soortgenootjes en ik kwam vrij snel tot de conclusie dat ie zijn langste tijde wel heeft gehad en dus niet veel meer zou doen :cry:.

Ik heb vervolgens een nieuwe inlaatklep gehaald bij een onderdelenshop (had hem niet op voorraad, maar na bestellen binnen 1 dag) en deze er ingezet. En wat scherts mijn verbazing geen verandering in de situatie. Het ligt blijkbaar dus niet (alleen) aan de inlaatklep. Ik hoop niet dat het met de printplaat te maken heeft (wat op het forum wel eens geopperd wordt), want ik ben dan bang dat dat dan qua euro's hoger gaat uitkomen. Overigens doen de overige functie's zoals afpompen en centrifugeren (en de hoofdwas uiteraard) het wel zover ik kan beoordelen.

Wie kan mij verder helpen met wat het eventueel ook nog zou kunnen zijn, of moet ik de printplaat aan een nader onderzoek onderwerpen om te kijken of daar niet iets is doorgebrand/loszit en eventueel nog profesorisch is te verhelpen. Ik hoop spoedig iets te horen...

Een 'wanhopige' klusser met electrotechnische achtergrond... :cool:
 

Co de Witgoedman

  • #2
U moet eerst even controleren of de voorwasklep wel spanning krijgt.
 

Bangmam

  • #3
Ga ik vanavond even doen. Thanks...

Een 'wanhopige' klusser met electrotechnische achtergrond... :cool:
 

Co de Witgoedman

  • #4
Indien de klep geen spanning krijgt, de reden met het schema nazoeken, deze bevindt zich meestal in de service deur.
 

Bangmam

  • #5
Zo, ik had even tijd gehad om te kijken of de betreffende klep(pen) voor VOORWAS en SPOELEN spanning krijgen. Da's dus niet het geval. De klep voor de HOOFDWAS krijgt wel spanning op het 'moment supreme'. Ik heb ook nog even naar de printplaat gekeken, maar daar kan ik geen afwijkingen, zoals kortsluitingen of whatsoever, ontdekken. Ziet er in mijn optiek goed uit, maar dat zegt verder weining.
Ook de werking van de aquastop lijkt goed te zijn. Als ik deze activeer tijdens het nemen van water tijdens de HOOFDWAS, dan stopt het water. Dus daar kan het ook niet echt aan liggen, denk ik dan, maar wie ben ik ?

Zit nu dus een beetje met de handen in het haar en weet het nu even niet meer...

Een (nog) 'wanhopige(re)' klusser met electrotechnische achtergrond... :(


Overbodige emoticons verwijderd, mod.
 

Bangmam

  • #6
Ik heb naar aanleiding van eerdere reacties zo nu en dan eens de foutcode uitgelezen. De eerste keer dat ik deze opvroeg, kreeg ik een F5. Ik vermoed dat het te maken heeft met het niet nemen van water. Maar wat houd deze code precies in?

Na een reset kreeg ik als ik de machine alleen met HOOFDWAS gebruikte code F0. Volgens MIELE werkt de machine dan goed, maar toch neemt de machine geen water bij VOORWAS en SPOELEN (wel gewoon bij HOOFDWAS). Dus er is iets nog niet helemaal goed!

Bij de laatste keer uitvragen, kreeg ik ineens code E8 (?!?) Zou dit dan iets met de motor te maken hebben? Maar waarom neemt ie dan geen water bij VOORWAS en SPOELEN, terwijl ik er een nieuwe inlaatklep heb ingedaan!!!

Zou het aan de niveau-sensor kunnen liggen? Dat deze voor VOORWAS en SPOELEN een verkeerd (of geen) signaal afgeeft?

Ik weet niet meer waar ik moet zoeken of waar het aan zou kunnen liggen...

Een nog steeds 'wanhopige' klusser met electrotechnische achtergrond... :cry:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Pompt de machine altijd goed af ?
 

Co de Witgoedman

  • #8
Ik ben bang dat als de machine F0 En E* ( bestaat niet) geeft , de electonica is gesneuveld
 

Bangmam

  • #9
Jan: Wassen (HOOFDWAS) doet ie voortreffelijk en afpompen ook. De machine pompt goed af. Daar is niets op aan te merken...

Co: Dat is ook mijn (kort door de bocht) conclusie. BTW, de code was E8 en niet E*. Ik ben bang dat er een nieuwe (of eventueel tweede-hands) printplaat in moet. Ik weet het anders ook niet meer.

In ieder geval bedankt zover voor de 'support'... :wink:
 

Bangmam

  • #10
Ik heb gistermiddag een andere printplaat en inlaatklep er ingezet (beide bij de witgoed'boer' opgehaald). En raad eens: maakte geen enkel verschil. Deed of precies hetzelfde of helemaal niets meer. Ik heb de diverse combinaties van printplaat en inlaatklep geprobeert. Maar niets hielp. Het probleem blijft zich voordoen. De kleppen voor VOORWAS en SPOELEN krijgen geen spanning/stroom wanneer dat wel het geval zou moeten zijn. De klep voor de HOOFDWAS krijgt wel spanning/stroom als alleen voor een programma met HOOFDWAS wordt gekozen.

Rara, wat is hier nu aan de hand?!? Er zit een nieuwe inlaatklep in en als ik heel door kort door de bocht ga, kan ik ook aannemen dat er niets aan de hand met de printplaat is. Heb gistermiddag regelmatig de foutcode uitgevraagd en die was steeds F0 (niets aan de hand dus, behalve dat ie geen water neemt en na een minuut of 2/3 op nul springt en begint af te pompen).

Ik heb ook nog even naar de niveausensor 'gekeken'. Als ik lichtjes op het slangtje blaas hoor ik uiteindelijk 3 klikjes. Dus daar ligt het probleem waarschijnlijk ook niet. Want als deze kapot zou zijn, zou er (denk ik) bij de HOOFDWAS ook geen water worden genomen. En dat doet ie dus juist wel!!!

Kijk ik ergens overheen? Zie ik iets niet?!? Of wordt het tijd om een monteur in te schakelen? Maar voor een (reltief) goedkoop 2ehandsie weet ik niet of dat het wel waard is. Wie het weet mag het zeggen... :?
 

Co de Witgoedman

  • #11
Welke electronic heeft u vervangen?, de stuur electronic of de schakelelectronic? Dus de edpw of de edl?
 

Bangmam

  • #12
Ik heb de EDL(001) volledig vervangen. maar dat lijkt dus niet de 'aanstichter' te zijn van genoemde problemen. Deze EDL (waar overigens een groen ledje brand, als de machine aan staat) hangt dus aan de binnenkant van de voorkant. Waar zit de EDPW dan?!? Zit deze soms rechtsvooronder in de machine zelf?!? Of maakt de EDPW deel uit van de printplaat waar ook de EDL op zit?!?

"Enlighten me..." :cool:
 

Co de Witgoedman

  • #13
De EDL is de stuurunit, de EDPW is de aanstuurcomputer die de EDL opdracht geeft om de componenten aan te schakelen
De EDPW is de computer die ik bedoelde.
 

Bangmam

  • #14
OK, maar zitten de EDL en de EDPW op één en dezelfde printplaat? Zoja, dan is diegene die ik had meegekregen en met de huidige had verwisseld, ook defect. Want met die vervangende printplaat gebeurde er helemaal niets meer (ook geen water meer bij HOOFDWAS). Dus ik heb toen de oude er maar weer ingezet. En die gaf alleen weer water bij HOOFDWAS (gelukkig maar, want dan kunnen we toch nog een beetje wassen).

Maar wat als de EDPW niet op één en dezelfde printplaat zit, waar dien ik deze dan te zoeken?!?
 

Co de Witgoedman

  • #15
Er zit een electronic in de servicedeur
 

Bangmam

  • #16
Is dat een langgerekte printplaat (in een witte 'omhulling'). Die heb ik dus vervangen door de meegekregen printplaat. Er zit overigens ook nog iets helemaal bovenaan de (service) deur. De (print)plaat met de knopjes en ledjes. Is het dat soms? Moet ik daar eens naar kijken?!?
 

Co de Witgoedman

  • #17
Die daar boven is de stuurcomputer, die kan een fout erin hebben, met name de foutcode die niet bestaat komt hieruit voort.
Deze contolunit stuurt de vermogensprint(onderin) aan.
 

Bangmam

  • #18
OK, dus ik zou eens een blik kunnen werpen op de bovenste print, als er überhaupt wat te zien valt met al die electronica. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien dat er iets kapot is :?

Maar wie weet... :o
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu