Miele super electronic M733

Teake de Jong

  • #1
Na 20 jaar trouwe dienst begint onze Miele super elecronic W733 het hoogste lied te zingen tijdens het centrifugeren, dat duidt volgens mij op het feit dat de lagers van de trommel aan vervanging toe zijn, klopt deze diagnose?
Zoja, kan iemand mij aangeven hoe het vervangen van de lagers aangepakt moet worden en heeft iemand nog adviezen om gelijk nog andere onderdelen (al of niet preventief) te vervangen.
In de afgelopen 20 jaar hebben we buiten het schoonmaken va het pluizenfilter nooit geen problemen met deze machine gehad en het aan de kant zetten van zo'n mooie machine gaat me aan het hart zolang deze goed is te repareren.

Vriendelijke groet,

Teake
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het kunnen ook de motorlagers zijn, haal de aandrijfriem er af en zet de machine op centrifugeren, dan is het goed hoorbaar.

Motorlagers zijn vrij gemakkelijk te vernieuwen.
 

Teake de Jong

  • #3
Hallo Jan bedankt voor je snelle reactie!

Ik heb me net 2 uur geleden geregistreerd bij dit forum en ben nog niet ervaren met beantwoorden, hoop dat ik 't goed doe!
Als ik de trommel met de hand ronddraai hoor ik een rauw geluid uit de trommel, ik zal zoals je aangeeft de snaar afkoppelen en de machine laten centrifugeren om me ervan te overtuigen dat het niet de motor is.
Als toch blijkt dat het de trommel lagers zijn, kan ik dan de trommel inclusief motor, na het afkoppelen van alle bedrading, slangen en manchet uit de behuizing takelen, of is er een andere methode om bij de trommel lagers te komen?
Ik heb al wel een keer gehoord dat iemand met een slijptol een groot gat in de achterwand heeft geslepen om bij de lagers te komen, maar dat vindt ik wel een hele grove werkwijze!

Vriendelijke groet,

Teake
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
In het verleden heb ik vaker de trommellagers van deze machines vervangen, dat was toch gauw een (kleine) halve dag werk.
De kuip met de trommel moet dan volledig uit de machineombouw gehaald worden.
Zo'n setje afdichting met lagers loopt nogal in de papieren, de vraag is of dit bij een machine van deze leeftijd nog lonend is.
 

Teake de Jong

  • #5
Hallo Jan,

Bedankt voor de waarschuwing, maar na 20 jaar wassen zonder problemen ging het me toch echt aan het hart om deze mooie machine bij het oud ijzer te zetten, dat heeft hij niet verdiend!
Dus......... het was gisteren toch maar een regenachtige dag, en ondanks alle waarschuwingen ben ik begonnen met uitbouwen, om 20.00 uur had ik de trommel met motor uit de behuizing getakeld en de twee boosdoeners (lagers) uit het gietijzeren huis gemept, voor dat laatste was nog wel een beetje bruut geweld nodig.
Vooral het voorste lager was helemaal veroest en zat lekker vast, een wonder dat de trommel nog kon draaien, er was geen twijfel mogelijk dat dit de oorzaak was van de ellende
De kosten vielen mij best wel mee, voor 2 lagers en de waterdichte afdichting inclusief een tubetje speciaal vet was ik bij Handyman 82 euro kwijt, de manchet en de snaar zagen er nog goed uit die heb ik weer gemonteerd.
Het motortje zag er nog goed uit en de koolborstels waren nog lang niet op.
In de zwarte slang naar de pomp vond ik zowaar nog 3,20 euro en een paar ouderwetse stuivers!
Vanavond de zaak weer in elkaar gezet en even laten centrifugeren, hij draait weer als een naaimachine.
Nu maar hopen dat alle verbindingen weer goed waterdicht zijn en dat we weer een paar jaar voort kunnen!

Vriendelijke groet,

Teake
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
In de zwarte slang naar de pomp vond ik zowaar nog 3,20 euro
Nou dan is het helemaal een goedkope reparatie :lol:

Ik vind het knap gedaan :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu