Miele G 679 SC VI start niet met programma

Henkjanvanderkolk

  • #1
Beste forummers. Ik heb wat hulp nodig. Onze vaatwasser heeft een storing. Is al een oudje, maar waste nog prima schoon. Hij geeft foutcode F7; storing water aan- / afvoer.

Dit al geprobeerd:
- Reedcontact in waterflowmeter werkt, contact doorverbonden met draadje om de machine te foppen, mochten de schoepen niet draaien.
- Waterslot losgemaakt en zeefje schoongemaakt.
- Bodemplaat is droog.
- Schoongemaakt met sodamethode zoals beschreven op forum (toen hij nog wel werkte)

Bij inschakelen van het programma slaat de machine aan, gaat afpompen. Stopt kort daarna en klikt (waterslot). Vervolgens hoor ik wat water stromen, maar gaat de hoofdpomp (vermoed ik) niet draaien, zoals dat normaal wel gebeurt. Dit weigeren herhaalt zich een aantal keren waarna het programmalampje gaat knipperen. Reset geeft geen resultaat.

Mijn vermoeden: de machine denkt dat hij geen water krijgt.

Vragen:
- Waar kan ik de oorzaak zoeken? Niveausensor? En waar vind ik die.
- Iemand een idee wat het ander zou kunnen zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Henkjanvanderkolk schreef:
contact doorverbonden met draadje om de machine te foppen
Daar fop je de besturing niet mee!

Dat contact wordt geacht voor elk hoeveelheidje water een puls af te geven, dus aan én uit te gaan. Door het contact door te verbinden zorg je dat er géén pulsen meer naar de besturing gaan.

Meest waarschijnlijk is dat dat reed contact defect is en dus geen (regelmatige) pulsen meer afgeeft. Dat komt nogal eens voor bij dit soort pulsgevers.

Een andere mogelijkheid is dat er gewoon te weinig water binnenkomt. Heb je al eens getest of er voldoende water uit de kraan komt? Emmer eronder en kraan wijd open...

Of de aquastop is verkalkt en laat te weinig water door.
 

Henkjanvanderkolk

  • #3
Ha Kees, dank je wel voor je snelle reactie.

Ben ik zelf mooi gefopt :). Ik heb het reedcontact met de multimeter doorgemeten en een magneet er voor gehouden. Deze schakelt dan wel. Kan hij dan alsnog defect zijn?

De doorvoersnelheid van de kraan heb ik nog niet getest, maar deze opstelling heeft jarenlang gewerkt. Is het mogelijk om een waterstop te ontkalken, of kan ik deze vervangen?

Ik zou de kosten aan onderdelen graag beperken omdat de machine op leeftijd en er een verhuizing op stapel staat.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als de reedschakelaar schakelt als je er een magneet tegenaan houdt, zegt dat nog niet dat ie ook goed functioneert in de werkelijke gebruikstoestand. De magneet kan wel eens veel sterker zijn dan die in de impulsteller.

Wat betreft de kraan: toch maar even testen. Het komt vaak voor dat dergelijke kranen het laten afweten als ze ouder zijn. En wat kost nou zo'n kraan? (pakweg 15 euro met beluchter én keerklep, net eentje vervangen)

Je zou niet de eerste zijn die een vaatwasser of wasmachine vervangt om er daarna achter te komen dat de werkelijke oorzaak in de kraan zat...

Over waterstop ontkalken kan ik je niets zeggen, geen ervaring mee. Denk er in elk geval aan dat er een elektrisch ventiel (zelfs 2, watertechnisch in serie, elektrisch parallel) in zitten. Je kunt dat ding dus beslist niet zomaar in een ontkalker (meestal een soort azijn) leggen want dan worden de elektrische onderdelen aangetast.
 

Henkjanvanderkolk

  • #5
Dank je wel. Ik ga de kraan vanavond testen.
 

Henkjanvanderkolk

  • #6
Zojuist de watertoevoer uit de kraan getest. Een normale emmer is binnen ca. 30 seconden gevuld als ik de kraan wijd open zet. Lijkt me sterk dat de kraan te weinig water aan de vaatwasser geeft.

Wat zou een logische vervolgstap kunnen zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Flowmeter (dat ding met reedswitch) op de 'gok' vervangen.
Meest recente onderdeelnummer Miele 5020423

Maar ja, dat ding kost al gauw 60 Euro...

Of wachten tot een van de vakmensen (bijv. S.oldeerbout of Techrax) hier een advies over kan/wil geven... :wink:
 

Henkjanvanderkolk

  • #8
Net nog even de pressostaat eruit gehaald. Zitten er twee in;
- een direct na de pomp
- een rechts vooraan aan de onderzijde, naast de flowmeter

Slangetjes doorgeblazen, niets bijzonders gemerkt.

Boel weer aangesloten en proefdraaien. Valt me nu op dat het waterslot niet heel enthousiast open lijkt te gaan; slist aardig en ik hoor het water niet lekker stromen. Zou dus goed kunnen dat deze verkalkt is. Even over nadenken wat ik daarmee ga doen.
 

Henkjanvanderkolk

  • #9
De vaatwasser gaat er uit en we kopen een nette, gebruikte machine. De keuken is al oud en we blijven niet lang in dit huis wonen. Geen zin om een nieuwe te kopen voor deze keuken.

Kees, dank voor het meedenken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Graag gedaan en succes bij de aankoop! :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu