Meterput kletsnat

Tfro71

  • #1
In mijn woning is de betonnen vloer op de begane grond op het zand gestort. Voor de waterleiding is direct na de voordeur een put gemetseld waar alleen de watermeter te vinden is. Deze put is een kleine meter diep, halve meter breed en driekwart meter breed en hier staat vaak water in. Dichtstorten met zand of schelpen kan niet want dan wordt de meter onbereikbaar en soms staat het water hoger dan de meter zelf.

Door het vocht in deze kleine ruimte is in de loop der jaren (een stuk of zeventig ondertussen) de stalen omranding van het meterluik weggeroest en het houten bijbehorende luik heb ik maar verwijderd omdat het niet echt stevig meer was. De terrazzo vloer is ook rondom dit gat stukgegaan. Tijdelijk ligt er een plaat multiplex over het gehele gat inclusief een stuk van de vloer. Deze plaat is 80% van de tijd kletsnat.

In de loop der jaren is het zand ook iets gezakt dus er is een kleine ruimte ontstaan van 5-10 cm hoog direct onder de betonnen vloer.

Nu ben ik dus op zoek naar methoden om het vochtprobleem in die meterput weg te nemen.

Denk aan het volgende:

Ventilatie aanbrengen door vanuit de put een buis naar buiten te voeren zodat er geventileerd kan worden.
Piepschuim chips in de put storten. Die drijven mee omhoog met het water en sluiten dit dus grotendeels af en verder kan je makkelijk bij de meter als het nodig is.
Verder nog een stuk piepschuim tegen de onderkant van het luik.

Red ik het hiermee of zijn er nog andere tips voor zo'n kleine ruimte?

Verder bleek onlangs de hemelwater afvoer al jaren niet meer aangesloten op het riool. Dit samen met de buurman opgelost en vermoedelijk heeft hierdoor wel vaak extra veel water in de put gestaan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ventileren, en piepschuim aanbrengen zal niet veel uithalen.
Je zult eerst de oorzaak moeten vinden, waarom er zo veel water in de meter put staat.
Dit kan 3 soort oorzaken hebben.
1: te hoge grondwaterstand
2: een lekkage aan de hoofd waterleiding.
3: er komt regen water vanaf buiten, via een gat in de fundering in de put.

Dat de hemelwater afvoer niet meer aangesloten is op het riool, komt tegen woordig wel meer voor.
Hemel water mag eigenlijk niet meer afgevoerd worden op het riool.
Dat zijn tegenwoordig gescheiden systemen, of het hemelwater wordt gewoon via de grond afgevoerd, om een goed grondwater peil te behouden.
 

Tfro71

  • #3
De regenpijp ging via een put de grond in, op de bouwtekening sloot hij aan op het riool. Er stond altijd echt heel veel water in de tuin na het regenen.
Na wat gegraaf kwamen we erachter dat de buis van de hemelwaterafvoer gewoon onder de grond stopte (vijf centimeter na het, later door PVC vervangen, gres riool).

Weet dat hemelwater tegenwoordig niet meer via het riool wordt afgevoerd maar dat is bij onze bouw wel het geval. En met de nieuwe bouwmethoden stopt de buis volgens mij ook niet gewoon in de grond :)

Dat er water in de put staat in bijna zeker grondwater, achter ons huis hebben we een veldje, maar hier staat eigenlijk altijd wel een paar dagen water als het wat harder geregend heeft. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat er nog veel water in de grond zit omdat het regenwater nergens heen kon.
 

Tfro71

  • #4
Maar ervan uitgaande dat er altijd wel wat water blijft staan, wat zijn dan mijn opties?

Bij het graven in de tuin naar het riool stond op bijna dezelfde diepte als dat de meterput is ook water in het gegraven gat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb het zelfde probleem gehad. Het frame en de deksel van het luik vervangen door een modern type. Frame is van behoorlijk gegalvaniseerd staal en de deksel is van ????? waar een flinke laag schuim onder zit.
Het probleem is dan voorlopig weer beheersbaar.
Om het vocht te beheersen lijkt me behoorlijk zinloos. Verhuizen naar een huis wat niet in een polder staat.
 

Tfro71

  • #6
Heb al een nieuwe omranding laten maken van RVS, die moet er nog in. Maar als ik er toch ga slopen (om die rand erin te krijgen) dan kan ik nog wel iets van ventilatie meenemen.

Woon trouwens niet in de polder (denk ik dan), dit deel van Leiden ligt boven NAP.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je wilt grondwater weg ventileren? Beetje kansloos.

Ik sluit me bij Wgb aan: een goed afsluitend luik plaatsen wat tegen vocht kan. Zorg voor goede kierdichting en een verzonken luikring.
Herstel de vloer en zorg dat wegzakken van zand geen gevolgen mee heeft. Dus de wanden van de put verbeteren.

Als je een vrijstaande woning hebt, kan je in sommige gevallen drainage aanleggen. Maar bij een goede constructie van je woning met een betonnen beganegrondvloer is hier geen noodzaak voor.

Water onder de vloer is alleen een probleem bij brakke huizen en houten vloeren :)
 

Tfro71

  • #8
Grondwater wegventileren? Dat zou mooi zijn, maar het grondwater zelf maakt me niet uit en ik begrijp ook wel dat je dat niet wegventileert :roll: ;)
Wil alleen de effecten ervan op het luik en de vloer wegnemen zodat ik niet door het luik kan zakken en dat mijn vloer niet nogmaals kapot gaat.

Maar de opmerkingen zijn helder, water laten wat het is, ventilatie lost ook niets op. Scheelt weer werk ;)
Ik zal me concentreren op het luik en de afdichtingen. Bedankt voor de tips.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Toen ik de woning introk had het luik en het frame erg te lijden van vocht. Nog steeds trouwens.
De deksel heb ik toen met een stevige kunststoffolie bekleed. Van onder tot 10 cm op de bovenkant. Dat werkt perfect. Maar als een frame eenmaal gaat roesten komt dat ook aan de beurt.
Kijk even hoe die deksels tegenwoordig zijn gemaakt daar hebben ze een cm of 10 Polystyreen onder geplakt.
 

Tfro71

  • #10
Ik ga maar eens aan de klus met de polystyreen. Heb daar wel een goed idee voor. Vier dunne stroken langs de muur, dan een plaat aan de onderkant van het luik die hier tussen past. En dan nogmaals vier dunne stroken langs de muur die tegen de onderkant van het luik komen.

Misschien het luik zelf ook maar eens goed in de lak zetten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Inderdaad luik van watervast multiplex en goed in de grondverf zetten. Zeker als er piepschuim op wordt geplakt. De bovenkant niet volledig afsluiten, zodat eventueel vocht eruit kan dampen. Dus bv een dampopen systeem gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
4
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu