Metalen gipsplaatpluggen 'wokkels' draaien te diep

Chrisman

  • #1
Ik heb in mijn nieuwbouw appartement een aantal erg dunne wandjes en een aantal harde betonnen buitenmuren.

Ik weet niet zeker wat de dunne wandjes zijn. Het klinkt hol als ik er op klop, maar als ik er in boor lijkt het massief. Ook komt er een zacht bijna plakkerig poeder uit bij het boren.

Nu wil ik hier een kapstok aan ophangen en heb eerst een paar gewone universele pluggen geprobeerd. Die kwamen er meteen weer uit.

Vervolgens een paar metalen zelf-borende gipsplaat pluggen van 32mm gehaald met bijbehorende schroeven. Deze pluggen hebben de vorm van 'wokkels'.

De pluggen draaide ik de gipsplaat in, maar toen ik de bijbehorende schroef er in wilde draaien koste mij dit veel kracht. Het metaal van de plug werkt immers niet echt mee. Aantal keer gekeken maar zat er toch echt recht in.

Uiteindelijk draaide ik met de schroef de plug nog verder de muur in, waardoor hij geheel verdween. Daarna kon ik met de schroef de plug er erg makkelijk uit trekken waardoor er nu een flink gat in de muur zit.

Wat doe ik hier nu fout? Die pluggen zijn toch speciaal gemaakt voor een zachte muur? Wat raar dat het indraaien van de schroef dan zoveel kracht kost. Ik heb het met een aantal anderen gewoon in mijn hand geprobeerd maar bij allemaal gaat de schroef er erg lastig in.

Ik denk op dit moment dat mijn enige optie met deze zachte muurtjes is om dit grote gat door-en-door te boren en dan aan de andere kant een plaatje MDF te monteren. Dan aan de andere kant de kapstok direct tegen de muur met lange M6 bouten of iets dergelijks.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zijn het niet gewoon wandjes van gipsblokken? Daarvoor neem je het beste de kunststof wokkels of de kunststof plug met 4 vinnen....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Welke universele pluggen heb je gebruikt?
 

Chrisman

  • #4
Witte universeel pluggen van Sencys. Setje van 20 met schroeven in een groen zakje. 6mm dik, 40mm lang. Zijn van die pluggen die oprollen als een knoop als ze in een holle wand zitten.

Walker:

Thanks! Ga ik proberen of die kunstof wokkels anders werken dan de metalen. Zou inderdaad kunnen dat het gipsblokken of gipsbeton is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Universele pluggen zouden ook in gipsblokken het prima moeten doen.
 

Chrisman

  • #6
Vaak aan het einde als er net iets meer kracht nodig is om de schroef 'door' de plug heen te draaien, begint de hele plug mee te draaien waardoor het geheel verzwakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat klinkt alsof de schroef te lang is. Maak je het gat goed schoon voordat je de plug plaatst?
 

Chrisman

  • #8
Ja met de stofzuiger.

Ik heb alleen nog maar setjes gekocht met schroeven d'r bij, juist om zeker ze zijn dat het past :)

Vond idd de schroeven erg lang (zijn ook langer dan de plug zelf) maar zo hoort dat volgens mij bij die universele. Het middelste stuk van de plug zit vrij los en het laatste stuk draai je de schroef doorheen zodat deze 'oprolt' en dus een knoop vormt.

Alleen lijkt de muur zo zacht, dat de plug al begint te draaien voordat ik die 'knoop kan leggen'
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
De lengte van de schroeven is afhankelijk van wat je vast wil schroeven. Langer dan de plug is alleen nodig bij holle wandpluggen.

Ik gebruik zelf een iets beter merk pluggen. Die jij hebt is een huismerk. Het zou kunnen dat dat het probleem oplost.

Als de wand geen holle ruimtes bevat kan je normale pluggen gebruiken, maar de universele moeten ook werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu