Meerlaagse isolatiefolie

Pipodeclown

  • #1
Hallo allemaal,

Ik lees hier nooit iets over meerlaagse isolatie folie. Ik ben aan het kijken om ons dak van binnenuit te isoleren en de aannemer kwam hiermee. Omdat ik er hier nooit wat over lees vraag ik me af of het wel een goede isolatiemethode is of dat het nog totaal onbekend is bij het grote publiek. Ik heb begrepen dat het gewoon onder het bouwbesluit valt.

Groet.
 

Stephan lood

  • #2
Zelf heb ik hier ook een paar keer problemen gehad op men werk over dat onderwerp.
het is een lastig gegeven korte uitleg:

als je bijvoorbeeld glaswol heb kan je zo berekenen wat de isolatie waarde is omdat daar een lambda waarde van bekend is
dat geld voor alle constructies
om een rc waarde te berekenen worden de lambda waarde de dikte en lucht-vochtigheid genomen en daar rolt de rc waarde eruit

bij de isolatie folie is het een heel ander verhaal de rc waarde kan niet berekend worden op de bovenstaande manier er is ook nog geen manier om het te berekenen en daarom is de rc geen waarde

klink stom maar omdat het niet te berekenen valt mag isolatie folie eigenlijk geen rc waarde garenderen.

isolatie folie krijgt zijn (rc) waarde door reflectie van de kou of warmte
dit is getest in test omgeving maar zoals eerder vermeld niet te berekenen

dit is zover ik het begrepen heb
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Precies. Een leverancier geeft het ook al aan op z'n eigen site:
Code:
Test resultaten uit in-situ testen, die een zogenaamde vergelijkbare R-waarde, Rti, Rthe of ander niet standaard CEN waarde opleveren, zijn niet rechtsgeldig. Deze waarden dienden slechts als indicatie dat multifolie mogelijk beter isoleerd dan gemeten met de conventionele Hotbox methode. Andere merken multifolie die uitsluitend dit soort vergelijkbare R-waarde als Rti etcetera gebruiken zullen in de toekomst ook conventioneel getest moeten worden om een geldige R-waarde te verkrijgen. Op die manier wordt dan duidelijk hoe iedere multifolie presteert.

* neem afstand van deze vergelijkbare R-waarde in de produktfolders, en benadrukt dat slecht de conventionele R-waarde dient te worden gebruikt.
Als het bouwbesluit een bepaalde R-waarde voorschrijft, ga je dit dus niet snel met isolatiefolie halen. Daar is deze te dun voor.
 

Pipodeclown

  • #4
Maar is het nu een goede manier om mijn stookkosten naar beneden te halen en een aangenaam klimaat in huis te krijgen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kijk even bij RTL 4 uitzending gemist naar Wist Je Dat. Een gelikte demonstratie. :lol:
 

Kacheltje

  • #6
Welke datum van de uitzending?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zoeven gezien. Begon ongeveer om 10.50.
 

Kacheltje

  • #8
Binnenkort bij uitzending gemist. :lol:
staat er nog niet op. :wink:
 

Pipodeclown

  • #9
Bedankt voor de tip, maar helaas niet kunnen zien en kan de link ook niet openen van uitzending gemist.

Ben wel benieuwd wat de strekking was.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
In aflevering 5 komt vloerisolatie aan bod met thermokussens. Dit is een andere vorm van isolatiefolie. Bij thermokussens heb je bijvoorbeeld heel veel stilstaande lucht (dik pakket), dus goede isolatie. Een meerlaagse isolatiefolie is heel dun, dus isoleert niet of nauwelijks op basis van stilstaande lucht. En of de reflectie een echt resultaat geeft, en dus isolatiewaarde, daar zijn de meningen over verdeeld.

Ik ben in ieder geval sceptisch totdat er een échte R-waarde aan is toegekend door middel van tests (bv. door TNO).

De dunste isolaties die (waarschijnlijk) wél beproeft zijn: vacuümisolatie (lambdawaarde van 0,0042 W/m.K) en iets dikker Aerogelisolatie (0,0135 W/m.K). Ter vergelijking: PIR zit op ca. 0,023 en steenwol/tempex op ca. 0,035.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
We kunnen 1 ding wel met zekerheid zeggen: dat meerlaagse spul is veel en veel duurder per m2 dan een pak glas- of steenwol. Ook niet onbelangrijk in deze tijden :mrgreen:

Ik gebruik dat meerlaagse isolatie folie alleen als ik geen ruimte heb om 12-15cm glaswol kwijt te kunnen of als ik maximale hoofdruimte moet hebben onder een schuin aflopend dak. Als ik het zo in de praktijk een beetje aanvoel, isoleert het inderdaad niet gek maar het weegt gewoon niet tegen de kosten op.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Nog even een reactie op een oude topic. Kwam op de site van WTCB een test tegen. Conclusie:
Code:
Het volgende besluit werd getrokken : 'Zelfs bij een optimale plaatsing van het DRP, d.w.z. gecombineerd met twee niet-geventileerde luchtspouwen van 2 cm dik (over een totale dikte van ≈ 5 tot 6 cm), komen de prestaties ervan hoogstens overeen met deze van een traditionele isolatie (bv. minerale wol, geëxpandeerd polystyreen, …) met een equivalente dikte (4 tot 6 cm). Indien de luchtspouw (zelfs zwak) geventileerd wordt, liggen de prestaties nog lager. Indien het DRP correct geplaatst wordt als aanvulling bij een traditioneel isolatiemateriaal, kan het bijdragen tot de verbetering van de totale thermische prestatie van het bouwwerk. Het kan echter nooit alleen voldoen aan de reglementaire eisen. Omwille van zijn lage intrinsieke waterdampdoorlatendheid is het van nature beter geschikt als dampscherm dan als onderdak'.
 

Kacheltje

  • #13
De twijfels over de kwaliteiten van folies zijn groot en worden soms groot gehouden voor idd de belanghebbende daarbij.

Voor folies zijn tegenwoordig zeker wel testresultaten die door de bouw gerespecteerd zouden moeten worden. Je mag ze dan ook gewoon toepassen.


Er is zeker wel oudere documentatie te vinden die de folie als twijfelachtig of niet waar bestempelen. Daar is de laatste jaren wel wat verandering in gekomen zeker nadat er producten zijn die de beproevingen doorstaan met een meting die weliswaar afwijkt van de standaard maar zeker aantoont dat reflecterende folies wel degelijk goed werken.

Vroeger werd je ook voor gek verklaard als je beweerde dat de aarde plat was, die is wel rond, zo rond als een pannenkoek. :mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Kacheltje, je haalt het door elkaar. Je verwijst naar vloerisolatie van aluminium, dat is iets totaal anders dan een meerlaagse isolatiefolie die wordt gebruikt in muren en daken.

Als er testresultaten zijn die de resultaten die ik hiervoor poste tegenspreken, hoor ik dit graag. Vooralsnog is mijn conclusie dat meerlaagse isolatiefolies niet zo goed werken als ze claimen (en dus veel te duur zijn).
 

Ralph

  • #15
Het is gewoon troep, heb er nu een paar keer mee gewerkt op regie van de architect.
Het werkt ook op je lichaam heb ik de indruk.
Ik werd er soms duizelig van als ik onder zo'n kap werk en je GSM heeft geen bereik meer.
Nog maar niet spreken over het moeilijk aanbrengen van dat spul...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik kwam in een folder ook tegen dat isolatiefolies inmiddels volgens de hotbox methode zijn getest. Dus maar eens op zoek naar testresultaten.

Eén fabrikant zegt: Lambdawaarde = 0,033 W/m2K
Bij een product van 50mm:
Na installatie (met aan beide zijden een luchtspouw van minimaal 20 mm) Rc waarde van 2,5.

Dat is dus evenveel als glas/steenwol e.d. En er zijn luchtspouwen nodig, en dat is in de praktijk lastig denk ik. Folies zijn nou net zo handig omdat ze ergens tegenaan geniet kunnen worden.

De huidige gegevens die de fabrikanten verstrekken komen in ieder geval overeen met de testresultaten van WTCB.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Ik vond nog wat interessants over de Rti-waarde.

Een fabrikant heeft drie huisjes naast elkaar gebouwd en gekeken hoeveel gas er nodig was voor de verwarming. Het huis met de folie presteerde beter dan 200mm steenwol. Ze hebben dit resultaat in een eigen R-waarde omgerekend:

Rti waarde[/url]
[...] geeft geen R-waarde maar een Rti waarde. Dat is omdat er alleen een R-waarde mag worden bepaald op de hotbox methode. De praktijktest is geen voorgeschreven testmethode dus mag de op deze manier bepaalde R-waarde niet worden geclaimd. [...] heeft daarom de Rti waarde als vergelijkbare thermische isolatiewaarde gegeven.


Omdat folies op een andere manier werken dan traditionele is de hotbox methode niet optimaal. Het kan dus best dat de folies (mits correct toegepast) beter werken dan de officiele Rc doet vermoeden. Maar dit valt voorlopig lastig te bewijzen.

Ik hou het in de gaten :P
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Drie losstaande huisjes of een blok van drie met de meting in de middelste ?
 

JK

  • #19
Er is sinds 2013 een richtlijn voor isolatiefolies: EN16012. Deze is uitgewerkt door prof Hendriks in een ontwerprichtlijn van het SBRcurnet:

Jip en Janneke conclusie:
Je maakt met 1 mm folie (met emissiecoefficiënt lager dan E0,1... kwalitatief bewezen materialen dus) van 40mm lucht net zo'n goede isolatie of zelfs iets beter dan wol. Waar dus latten luchtlagen maken zou je deze dus slim isolerend kunnen maken. Lucht is overal beschikbaar en lekker licht om te tillen. javascript:emoticon(':D')

Onze ervaringen zijn:

1. Waar een lage Rc afdoende is en je eenvoudig kunt tacken tegen houtwerk daar kun je sneller met een folie uit de voeten. De wat dikkere versies bieden bijv. een "alles in 1" combinatie van wol, reflectiefolie en dampremmer in 1 product. Wel zo makkelijk. Met geintegreerde plakstroken wordt het geheel ook perfect luchtdicht.

Door bijv. met 50mm versies zo'n Rc 2,5 (officiele hotbox waarde) toe te voegen aan een ongeïsoleerde schil dan verminder je het energieverlies, uit dit oppervlak, al met ongeveer 75%! Korte halen snel thuis en vooral snel terug te verdienen (meestal zo´n 3 jaar).

Waar toe te passen:
Denk aan kruipruimtes, zoldertjes, wanden van aanbouwtjes, garages of bijv. daar waar vrijwel geen ruimte is.

TIP: In kruipruimtes hebben reflectiefolies vaak een hogere Rc waarde (Rc 0,65 meer dan in de wand)!


2. Zit er al isolatie dan kun je deze met isolatiefolie perfect "opplussen". Aan de binnenzijden met dampdichte en de buitenzijde met dampopen isolatiefolies. Er zijn namelijk ook dampopen versies die je als onderdak folie kunt plaatsen. Diverse grote corporatieprojecten gaven goede resultaten. De reflectiefolie had zelfs 5C tot 8C koelere zolders als resultaat. Geen goot- en lood aanpassingen nodig en slechts 30mm verschil in hoogte met het dak van de buren.

Waar toe te passen:
Denk aan dakrenovatie bij pannenwissel of denk aan het isoleren van plafonds met een dunne dampopen folie van bijv. 15mm. We stoken de hele dag de slaapverdieping terwijl we daar het grootste deel van de dag niet zijn. Isolatiefolie in vloeren vertraagt dus slim het warmtetransport naar een groot deel van de meeste woningen.


3. Wil je super isolatie voor "NUL op de meter-" of "Passief-" of "Adem-" woningen? Dan kun je bijv. de standaard wollen of natuurlijke vlas soorten isolatie met de dunste 1mm folies als dampremmer afspannen en zo dus extra optimaliseren. Je maakt dan van iedere aanlengende luchtlaag Rc 0,57 en je weet dat de constructie dampveilig is afgespannen!

Prijs:
Tegenwoordig heb je al folies vanaf enkele euro's tot zo'n € 10,-/m2. het werkt snel en schoon .... en veilig!


Wollen blijken nu namelijk (mogelijk) het dodelijke longfibrose te veroorzaken (google maar eens op brandbrief longartsen longfibrose aan het kabinet). Wollen jeuken vaak en zijn zwaarder dan folies die absoluut veilig te verwerken zijn, hypoallergeen en 100% recyclebaar.

Kies dus verstandig en verwerk altijd veilig (mondkapje indien nodig) afhankelijk van de situatie die je moet isoleren.

Folies zijn zeker niet de oplossing voor iedere situatie maar kunnen een waardevolle bijdrage leveren voor lange termijn besparingsdoelen.

:D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #20
Googlen op die norm levert nog veel meer interessante info op (oa. Engelse pdf's). Ik haal even een passage aan van een site van een Belgisch onderzoeksbureau:
Code:
Een andere norm – en deze keer niet gebaseerd op laboratorium proeven maar op in situ proeven – op het moment in aanmaak is en de norm NBN EN 16012 zal aanvullen. Deze norm maakt het mogelijk om in werkelijke gebruiksomstandigheden het warmtegedrag te evalueren van alle isolatiematerialen die op de markt beschikbaar zijn. Uiteindelijk ... zullen deze twee normen twee verschillende waarden verschaffen die elkaar aanvullen. ...
Op basis hiervan is het duidelijk dat de norm NBN EN 16012 op zich het niet mogelijk maakt om enige conclusie te trekken wat betreft het thermische prestatievermogen van IMR.
Conclusies blijven hetzelfde:
- De rekenwaarde is vergelijkbaar met wol van dezelfde dikte. Waarbij er bij de folie een luchtspouw nodig is die niet geventileerd wordt.
- Het is lastig folie écht met conventionele isolatiematerialen te vergelijken omdat de werking anders is. De rekenwaarde voldoet dus niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
3
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu