Meerdere thermostaten op één ketel

Awol

 • #1
Hallo allemaal,

kun je meerdere kamerthermostaten op één verwarmingsketel aansluiten? Bijvoorbeeld een thermostaat in verschillende kamers, zodat de temperatuur in beide kamers de gewenste temperatuur bereikt.
De ketel krijgt dan in mijn ogen van één van de twee thermostaten een signaal dus gaat aan. Maar kan dit ook echt zo? Ik hoor het graag en alvast bedankt.

Met vriendelijk groeten.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Kan wel, maar je hebt verschillende stuursignalen en bent dus aan bepaalde thermostate gebonden. En de andere ruimte wordt dan (ongewenst) meeverwamd.

  Zoek eens op zonekleppen, dan vind je uitleg over dit probleem en de (complexe) oplossingen.
   

  Ron321

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Dit kan alleen met aan/uit thermostaten.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Je kunt twee thermostaten parallel op de thermostaat ingang van een ketel zetten wanneer beide thermostaten een potentiaalvrije uitgang hebben. Dat zijn praktisch gesproken uitgangen die hoorbaar klikken zoals een bimetaal in hele eenvoudige thermostaten of een relais in thermostaten met elektronische sturing.

  Maar de vraag is of je daarmee je doel bereikt. Wanneer er een groot verschil is in de warmtebehoefte/verwarmingscapaciteit van beide kamers zal de ketel doorstoken tot beide kamerthermostaten een voldoende temperatuur aangeven. Dat kan betekenen dat de temperatuur in één van de twee kamers ver is doorgeschoten boven de gewenste waarde.

  De oplossing met zonekleppen zoals al genoemd is beter maar vereist een mogelijk behoorlijke aanpassing in de installatie. Je kunt er ook eventueel voor kiezen om de kamerthermostaten te laten vervallen en in plaats daarvan met thermostatische radiatorkranen te werken. Dat kan echter wel potentieel wat meer gas kosten omdat de ketel het water op een constante temperatuur houdt, ook wanneer er geen vraag is naar heet water.
   

  Wim Lenderink

  • #5
  Honeywell heeft een 2 zone systeem.
  Er is een centrale bedieningseenheid, waarop je twee zones( ruimten) mee kunt regelen. Alle radiatoren in deze ruimtes krijgen een thermostaatknop met motor(batterij) , draadloos bediend via centrale bediening(drradloos. Ook kan iedere knop apart op temperatuur ingesteld worden en zal de ketel ( draadloos) een signaal krijgen om te gaan branden(aan/uit kontakt).
  Dus geen draden trekken. Alleen alle radiatoren van thermostaat kranen voorzien.
   

  Sander02

  • #6
  Ik vondt net ook een ander systeem
  Moet je ff googelen op FHT 8
  Het derde zoekresultaat geeft de handleiding in pdf.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu