Mechanische ventilatie Stork

Ptprins

  • #1
Op onze overloop hangt een mechanische ventilatieunit van Stork.
De unit staat bij ons altijd op stand 1 (de knop hiervan zit in de keuken ). Bij douchen, koken e.d. zetten we hem op stand 2, dit is tevens de hoogste stand. De unit maakt nogal wat geluid, op stand 2 is dit een behoorlijk hard geluid.
Om hier vanaf te zijn, wil ik een houten ombouw om de unit maken.
Ik heb zelf gedacht om aan de voorzijde en zijkant op plm. 10 - 15 cm. afstand van de unit aan de wand 2 platen te bevestigen, zodat de unit aan het oog onttrokken wordt èn waarbij hopelijk het geluid flink gedimpt wordt.
Er blijft ruimte zitten tussen de unit en de ombouw, aan de bovenkant bij het plafond wil ik een kleine opening houden en aan de onderkant is er nog een opening (eventueel wil ik hier nog een plaat bevestigen om het een netter aangezicht te geven).
Mijn vraag is nu: mag dat of moet een dergelijke unit helemaal vrij blijven?
En als het niet mag, is er dan een mogelijkheid om het geluid wat te dimmen?
Alvast bedankt.

Peter
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Is de staat van onderhoud van de motor in orde ? (slecht onderhoud kan ook veel extra geluid veroorzaken).
Verder lijkt aftimmeren me geen bezwaar, zolang de unit wel enigszins toegankelijk blijft voor onderhoud etc. Zorg ook dat de aansluiting van de lucht kanalen op de unit met stukjes flexibele slang is aan gesloten. Dat scheelt contact geluid. Eventueel kun je de unit om dezelfde rede op rubberen dopjes bevestigen.
 

Lichtpunt

  • #3
Het is zeker een en al klankkast.
Wat kan helpen is tussen afzuiger en ophangbeugels etc. rubber aan te brengen, dus geen metaal op metaal meer. Het lijkt mij als je het systeem rechstreeks gaat inpakken dan dan het geluid meer versterkt wordt in de kanalen.
Als je het systeem van buitenaf hoort kun je ook een bekisting maken bekleed met geluiddempend-materiaal zoals tandenschuim(kramforac), dit kun je vaak ook verkrijgen bij luidsprekerfirma's.
Heb je niet een paar oude kussens om te proberen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu