Mechanische ventilatie, CO2 sensor in unit of woonkamer?

Erwin_83

  • #1
Beste Klussers,

Met de verbouwing ben ik bijna toe aan het vervangen van de mechanische ventilatie unit.

Nu wil ik dit zo goed als mogelijk aanpakken voor zover dit kan in een bestaand huis.

Voor de badkamer zit ik te denken aan een sensor met vochtmeter. Wel duur, maar kan er jaren gemak van hebben.

Voor de ventilatie unit heb ik de keus om een C02 sensor in de woonkamer te plaatsen of een unit te nemen met een ingebouwde CO2 sensor.

De unit met losse CO2 sensor heeft een gewone randaarde stekker (nieuwbouw set van een bekend merk)

De unit met ingebouwde C02 sensor heeft een perilex stekker (het renovatie pakket van het zelfde merk)
De oude 3 standen schakelaar in de keuken is komen te vervallen. Dit is waarschijnlijk zelf wel aan te passen naar een randaarde stekker of de perilex stekker en dan stand 2 doorverbinden.

Wat is er beter voor de ventilatie in huis, een CO2 sensor in de unit die dus alle ventilatie lucht in huis meet of een losse sensor in de woonkamer?

Indeling ventilatie:
-WC
-Badkamer (daar komt dan de vochtsensor)
-Woonkamer (met open keuken)
-Washok op zolder (nieuw aan te leggen)
-Slaapkamer op zolder (nieuw aan te leggen)

De open keuken heeft een afzuigkap met eigen afvoer naar buiten. Verder betreft het een normaal woonhuis.

Nog andere tips of dingen om rekening mee te houden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je maar 1 CO2-sensor hebt, zou ik kiezen voor de sensor in de unit. Echter: Heb je de mogelijkheid om de slaapkamer via een ander kanaal te ventileren, dan graag 2 sensoren, voor iedere zone 1.

Uitleg: 's Nachts wordt er geen CO2 in de woonkamer geproduceerd, en gaan het systeem naar de minimale stand. Terwijl ondertussen het CO2-gehalte in de slaapvertrekken flink toeneemt. Pas als je de CO2 in de slaapkamer apart meet, kun je (met een systeem met kleppen)ervoor zorgen dat hier meer geventileerd gaat worden.
 

Erwin_83

  • #3
Een verdeel box met kleppen had ik ook al gezien en zeker in combinatie met een warmte terug win systeem heel mooi. Echter de plaats en budget laten dat niet toe. Alleen het washok en de zolder slaapkamer krijgen een nieuw afzuigpunt met eigen leiding, de rest zit op een gedeelde leiding en dit is niet meer om te bouwen.

Met de ventilatie 's nachts in de lage stand is er nog steeds afzuiging in de slaapkamer. Het minimum vermogen is vermoedelijk nog wel op te schroeven.

Een andere optie is een extra CO2 sensor kopen en in de slaapkamer hangen. Dit is wel een prijzige uitbreiding, maarja gezonde lucht.......

Daarom een beetje de vraag, is een CO2 sensor in de ventilatie box net zo goed of beter nog dan losse CO2 sensors?

Vanuit de bouw is er helemaal geen ventilatie ventiel op zolder en dit geeft tot nu toe geen zichtbare problemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Op de zolder ben je minder vaak aanwezig. De slaapkamer(s) daarentegen toch 7-8 uur per nacht. En de nominale (nacht)stand verhogen kan, maar doet tekort aan het doel van de CO2-sensoren: Meer ventileren als het moet, minder ventileren als het kan.
 

Erwin_83

  • #5
Daarom ook de vraag van de CO2 sensors. Werkt een CO2 sensor in de ventilatie box zelf goed voor mijn doel of is het beter om met 1 of eventueel 2 losse sensors te gaan werken.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Die vraag was toch al beantwoord. Een sensor in de unit meet het CO2-gehalte van je hele woning, terwijl je 's nachts alleen in de slaapkamer verblijft. De ingebouwde sensor regelt dan de ventilatie eventueel niet hoog genoeg, als er in de overige vertrekken nog wel voldoende zuurstof is. De lucht uit de verschillende vertrekken wordt in de buurt van de sensor vermengd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu