Mechanieken van de kranen vervangen

Maarten1913

  • #1
Hallo,

Ik weet dat het mogelijk is bij sommige kranen, als deze versleten zijn, de kraan-mechanieken te vervangen. Dat is bij mijn moeder gebeurd, bij haar waren de kranen versleten en door plaatsing van alleen nieuwe knoppen is dit verholpen, goedkoop en effectief.

Nu is de warmwater kraan in mijn douche ook behoorlijk versleten, opendraaien gaat zwaar, de kraan heeft speling en lekt water.
Nu kan ik de gehele kraan vervangen, maar als het even kan zou ik liever alleen de knoppen (en dus de inwendige mechanieken) vervangen, ik zag namelijk dat een setje van twee bij de (bouwmarkt, naam doet niet ter zake) verkocht wordt voor 9,95. Dit is duidelijk goedkoper dan ca. 100 euro als ik een nieuwe kraan moet uitzoeken.

Even een plaatje van de situatie:


Echter ik vraag me af hoe ik de knoppen moet demonteren. Er is nergens een plek waar je grip kunt zetten met een steeksleutel.
Hoe zou dat moeten? Kan het wel bij dit type kraan?

Alvast bedankt voor de hulp!
 

Pepjo

  • #2
Wat ik van dat soort kranen ken, is dat je normaliter het eerste gedeelte, tot aan de eerste "ribbel" er af kan draaien. Dan heb je de knop en mechaniek.

Meestal heeft die "ribbel" inderdaad twee uitsparingen, zodat je er een sleutel bij kan gebruiken. In jouw geval zul je het moeten doen met een waterpomptang, evt. met iets ertussen zodat het oppervlak niet stuk gaat. ( maar je wil het toch vervangen :wink: ).

Let wel : dat is zoals ik het vanaf hier zie. Misschien is dit een vreemd model, dat anders in elkaar zit, maar dat geloof ik eigenlijk niet.
Voorzichtig proberen in ieder geval.
 

Maarten1913

  • #3
Aha, dan ga ik dat proberen.
Een zekere mate van destructieve kracht, hoop dat het goed gaat, en hoop dat de waterleidingen in de muur blijven zitten want een loodgieter ben ik niet. ;)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het kan ook zijn, dat de knop er gewoon afgetrokken moet worden, recht naar je toe dus. En dat er dan onder de knop een moer verschijnt.

Of dat het ronde stuk zich vrij makkelijk laat losdraaien als de knop er eenmaal af is, en er dan een moer te voorschijn komt.

Wanneer je het allemaal voorzichtig doet, heb je een goede kans, dat je niet eens het binnenwerk hoeft te vervangen, maar dat goed schoonmaken, en vervolgens wat kraanvet op de spindel al voldoende is.
Is nóg goedkoper!

In dat geval wel meteen de leertjes vervangen, als je hem toch open hebt!
 

Maarten1913

  • #5
Helaas, de knoppen zitten goed vast, in 10 jaar heb ik ook nog nooit per ongeluk een knop losgetrokken (wat me wel gebeurt bij kranen waar je de knop los kunt trekken).
Ik heb ook geprobeerd om helemaal linksom te draaien tot hij blokkeert en dan kracht zetten, dat werkt echter ook niet.

Ik vrees dat schoonmaken niet voldoende is... de kraan voelt echt niet meer goed aan, alsof hij bijna lamgedraaid is. Maar ik zal kijken, en bij bewuste bouwmarkt trek ik pas mijn portemonnee zodra ik de kranen los heb en de diagnose gesteld is.

Ik heb ook gehoord dat warmwater kranen sneller slijten doordat de belasting in die kraan groter zijn door vaker een verschil in temperatuur, uitzetten/krimpen, etcetera.
En ik heb een geiser, die afgesteld is op de heetste stand, 90 graden, dus het wordt goed heet allemaal. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een geiser die afgesteld is op 90 graden lijkt me niet goed, is het een boiler?

Ik geloof dat bij deze kranen het kapje direct achter de knop losgedraaid moet worden, linksom.
De kraan helemaal open draaien en met een waterpomptang op de knop naar links doordraaien wil vaak ook wel.
 

Maarten1913

  • #7
Het is me gelukt, het bleek dat de knoppen er toch af konden, met hameren. Dan pas kwam ik bij de moer, wat Klusidee Kees zei.

Het ronde 'ding' is eigenlijk vooral een sierkapje, kwam los met een grote wurgtang (ik geloof dat dat zo heet).

De nieuwe knoppen van de bouwmarkt zitten er nu in.
Ze pasten niet omdat de schroefdraad die in de kraan getapt zit, niet ver genoeg doorloopt. Ik heb het opgelost door een stukje van de schroefdraad van de universele kranen van de bouwmarkt af te zagen, en het past nu prima en lekt niet, dus ik blij. ;)

Jan, t.a.v. die temperatuur, door de monteur zo ingesteld, ietsje warmer dan mocht geloof ik. Het is een standaard huurgeisertje, als ik wil kan ik de temperatuur lager instellen. Maar ik vind het wel prettig zo...
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Met die 90°C watertemperatuur zal het verhuurdertje van de geiser niet zo blij zijn.

Normaal is de maximale watertemperatuur de de fabrikant opgeeft rond de 65 °C.

Het toestel zal het waarschijnlijk niet zo lang volhouden op die temperatuur.

Waarschijnlijk staat de branderdruk nu te hoog ingesteld,waardoor er ook nog kans bestaat op vorming van koolmonoxide.

Fabrieks afstelgegevens zijn er om gebruikt te worden in verband met de goede werking en de veiligheid.

Vr Gr
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Het is ronduit gevaarlijk een geiser te manipuleren naar een hogere temperatuur, stel dat de geiser iets te lang doorbrandt door een beetje lucht in een warmwaterleiding, dan loopt u kans op een ontploffing met de bijbehorende schade.

Er is geen verzekering die dan staat te juichen om te betalen, dan druk ik me heel zachtjes uit.
En wat denkt u van de persoonlijke letsels die kunnen optreden ?

Sorry dat ik het zo hard zeg maar u bent onverantwoord bezig.
 

Maarten1913

  • #10
@Cvolieboy en Jan

De monteur van het verhuurbedrijf heeft de geiser bij het reviseren en schoonmaken ingesteld. Ik kan alleen maar vertrouwen dat de monteur van het verhuurbedrijf weet wat hij doet.

Hij heeft die temperatuur van 90 gemeten, en dat zei hij tegen mij, zodoende. Vond het ook hoger dan verwacht, maar goed. Hij zei zelf ook dat het net iets meer dan gebruikelijk was, maar dat was wel in orde. Het is trouwens al weer een jaar geleden, wellicht laat mijn geheugen me in de steek en was het 80 graden ofzo. Dit is trouwens een apparaat uit de jaren '70, en toen was het gebruikelijk met hogere temperaturen te werken dan tegenwoordig!

Voor de duidelijkheid, ik heb dus zelf niets aan de afstelling van de geiser ofzo veranderd!!

@Jan
nou nou, "onverantwoord bezig" :?:
Waar slaat dat op, ik heb niets aan dat apparaat veranderd!

Deze geiser heeft een regelknop waarmee je het uitstroom-volume kunt vergroten. Dit heeft wel een lagere watertemperatuur tot gevolg. In het middengebied van de regelknop zal er heus wel 65 graden uit komen, echter dat wil ik liever niet, want dat is dan 's zomers 65 graden maar dat wordt dan in de winter 40 graden, want dit soort simpele geisers hebben geen thermostaat ofzo. Dus dan zit je op een koude wintermorgen in de douche, en de douche wil dan niet goed warm worden.... erg irritant.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Hoi Maarten,

Wie het heeft afgesteld of hoe het is gegaan maakt mij niet zo veel uit,

Ook vroeger werd een geiser geleverd met een op de hoogste stand van temperatuur die bij ca. 1,5 l/minuut de 65 °C haalde.

Ik heb hier een boek voor m'n neus van een geisers van 1967- 1970 - 1983 - 1985 enz 2,25 L/M 60 delta T dus ca 65 a70 graden als maximale water temperatuur bij de kleinste hoeveelheid.

Die 90°C is echt veel te hoog en ik kan ook bijna niet geloven dat het zo warm wordt.

Vr Gr.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik stel voor, dat Maarten bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt even aan de betreffende monteur vraagt of de temperatuur van de geiser op een verantwoorde instelling gezet kan worden, en het hier verder bij te laten.

Ten slotte is het probleem, waar het topic om ging, inmiddels opgelost, en is de temperatuur van de geiser verder een kwestie tussen verhuurder, monteur daarvan en Maarten. :wink:

Hij weet door de antwoorden wat de consequenties van "te heet" kunnen zijn en kan daar dus rekening mee houden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
@ Maarten,

Het is niet de bedoeling u persoonlijk aan te vallen maar wel u te waarschuwen voor de risico's die er verbonden zijn aan het gebruik van een geiser op 90 graden.
Ik heb te veel ellende met slecht afgestelde en veranderde geisers meegemaakt om me hierover terughoudend op te stellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu