Mdf binnenbetimmering met formica bekleden

LWM

  • #1
Ik heb een Velux uitzet-kantelraam laten plaatsen. Het raam is iets breder dan het oorspronkelijke en door de woningconstructie kon het gat niet worden verbreed. Naar buiten uitzetten gaat prima, maar bij het kantelen (om de zonwering aan te haken) komt een deel naar binnen en daar is nauwelijks millimeters speling met de binnenbetimmering links en rechts. Schampen, dus krassen, is daardoor praktisch niet te voorkomen. De binnenaftimmering is mdf en moet nog worden geschilderd. Ik kreeg daarom van iemand het advies de zijkanten te bekleden met formica. Voor het verwerken van formica en voor de rest afschilderen is een vakman nodig. Wat ik tot nu toe in huis door erkende bedrijven heb laten doen (aftimmeren, loodgieten, schilderen) was broddelwerk en dit moet perfect gebeuren. Wat voor soort bedrijf moet ik voor zoiets inschakelen zodat het goed gebeurt?
 

Ronaldjes

  • #2
Een interieurbouwer zou dit ook moeten kunnen en verstaan hun vaak vaak goed. Maar er moeten toch meer vaklui rondlopen met liefde voor het vak.
 

LWM

  • #3
Dat is een gouden tip! Zelf nooit aan gedacht. Dat zijn inderdaad vakmensen die dit soort precisiewerk beheersen. Er zitten er hier in de buurt een paar zie ik op internet.
En of er dan verder geen vakmensen meer zijn. Aan het resultaat te zien, heb ik ze niet in huis gehad.
Bedankt voor de tip.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
LWM schreef:
Ik heb een Velux uitzet-kantelraam laten plaatsen. Het raam is iets breder dan het oorspronkelijke en door de woningconstructie kon het gat niet worden verbreed.
Mits je spanten / gordingen niet van staal of beton zijn, kun je met een raveling prima de dakconstructie aanpassen tbv een dakraam. Een dakraam plaatsen wat vervolgens niet goed geopend kan worden is gewoon een bouwfout.

Hier heb ik zelf de aftimmering gemaakt van gegrond multiplex. Bovendeel horizontaal voor meer daglicht. En vervolgens de spacspuiter het plafond af laten werken:



NB: de voorzetwand voor de mech. ventilatie is onder opgevuld met een goedkoop keukenblokje met de wasmachine in het midden, en een klein spoelbakje tbv koud water.
 

LWM

  • #5
De woningen in deze wijk zijn allemaal van hetzelfde type en hebben allemaal hetzelfde probleem als je de oude ramen moet vervangen. Ze bestaan uit beton met links en rechts van de raamuitsparing, aan de binnenkant, stalen kokerbalken. Tussen de twee ramen zit een houten balk. De originele Roto uitzetramen uit 1970 waren smaller (het is dus geen bouwfout). Bij vervanging door Velux (of andere) ramen moet je dan kiezen: of twee veel smallere ramen, of bij een raam aan een kant de binnenbetimmering schuin laten weglopen. Het raam heeft dan minimale speling tussen de binnenbetimmering. Als je het uitzetkantelraam wil kantelen, moet je het raam eerst uitzetten (geen probleem) en vervolgens om te kantelen deels naar binnen trekken. Dat laatste is ons nog niet gelukt zonder een kant te schampen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hoe is het opgelost bij andere huizen in de wijk? Hoort het schilderwerk niet bij het plaatsen van het raam (dus door de vereniging)?
 

LWM

  • #7
Heeft niets met een vereniging te maken. Zijn koopwoningen en nieuwe ramen is eigen initiatief. De andere identieke woningen hebben óf nog oude Roto ramen óf kozen smallere Veluxramen, óf hebben met hun Velux kantelramen of uitzetkantelramen hetzelfde probleem. Als je het raam alleen uitzet werkt het perfect. Ik heb een uitzetkantelraam omdat ik het naar binnen moet kantelen om de buitenzonwering (allemaal Velux-systeem patent, zie internet) aan te haken en weer te ontkoppelen. Hoeft gelukkig maar 2x per jaar te gebeuren, voor en na de zomerperiode.
Bij het plaatsen is de mdf binnenbetimmering wel gegrond, maar schilderen zit er niet bij in. Overigens zijn ze twee keer terug geweest omdat ik ernstige tekortkomingen bij de afwerking constateerde. En dat voor een door Velux gecertificeerd bedrijf met een waslijst aan lovende referenties. De ramen op zich zijn wel goed geplaatst. Menig aannemertje dat in deze wijk even zo'n ramenklus dacht te doen, kwam van een koude kermis thuis. Mijn installateur kende het probleem en het duurde een volle dag; bij andere buren was de aannemer twee weken aan het klooien!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Als de speling al minimaal is, gaat bekleden met formica m.i. niet, de dagmaat wordt dan nog kleiner, of wil je dagstukken eruit halen en vervangen door een dunnere plaat?
 

LWM

  • #9
Formica is 0,9 mm en Duropal/Thermopal 0,8 mm. Dat moet volgens mij aan 1 kant van het kozijn kunnen. Een paneel vervangen lijkt mij geen optie, maar een vakman kan dat anders zien. Ik denk als leek dan eerder aan 1 a 2 mm wegschuren met een vlakschuurmachine.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Hoe dik is de MDF bekleding? Kan dat niet dunner of weggelaten worden? Het betonnen gat kan je misschien ook schilderen.

Plaats ook eens wat foto's.

Ik dacht gelezen te hebben dat het woningen van een woningbouwvereniging waren. Ik zie spoken denk ik :oops:
 

LWM

  • #11
Er is een wijkvereniging van eigenaren met hetzelfde type koophuizen.
Nee, het moet echt binnen worden afgetimmerd. Vanaf de binnenkant (zeg maar het behang) tot aan de raamsponning is meer dan 20cm diep en dat is rondom vnl gat. Ik heb vandaag een interieurbouwer in huis gehad en die constateerde dat de rechter sponning-zijkant van dik multiplex is (dus geen mdf, de rest wel). Die kant wordt vervangen door wat dunner multiplex met duropal. Dat geeft een paar mm meer speelruimte tussen raam en muur bij het naar binnen kantelen, raak je de zijkant toch, dan is het krasvrij. Alle andere vlakken worden dan ook met duropal bekleed en zo ben ik meteen van het schilderen af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
10
3
2
1
13
11

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu