Maximum Watts op een groep

Markmachine

  • #1
Ik heb een 16 amp groep voor de schuur. Echter, ik kan 4000 watt aan elektrische kachels en verschillende andere apparatuur tegelijkertijd aanzetten zonder dat de stoppen doorslaan.

Twee kachels van ieder 2000 watt, dus 4000 watt, een pc van 300 watt, nog wat lampen en klein grut. Zeg samen zo'n 4400 watt

Ik ken een formule dat 220 volt vermenigvuldigd met het aantal amperes, in dit geval 16, uitkomt op 3520 watt.

Hoe kan dit?

Mark
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Graag voor de compleetheid ook even vermelden, wat voor zekering (stop) je hebt, een smeltpatroon of een groep-automaat.
 

EdP

  • #3
Tegenwoordig is het eerder 230 dan 220, is nog een beetje nieuw. Dan kom je op 3680W. Verder zullen de genoemde wattages op het maximaal opgenomen vermogen slaan. Die PC bijv. zal waarschijnlijk niet eens verder komen dan 25 of 40W in de praktijk. Scherm erbij: max. 100W voor een grote beeldbuis, 25W voor een LCD. Die kachels zullen ook niet continu op vol vermogen blazen.

Maar het is wel een feit dat deze situatie te krap bemeten is. Liever een groep erbij.
 

Markmachine

  • #4
Die kachels draaien volgens mij op vol vermogen. Zeker als ik ze in deze temperaturen (ik schat zo'n 8 graden) aanzet. Eén is al zo "aangepast" dat de thermostaat niet meer werkt.

Als ik in de keuken de waterkoker en de vaatwasser in zijn verwarmingstijd tegelijkertijd gebruik slaan de stoppen door. Beide zijn 1800 watt. Ook dit is een 16 ampere groep.
 

EdP

  • #5
Tja, als je het wilt weten dan kun je er een Ampere meter tussen plaatsen (tussen elk van de apparaten) en dan weet je het, maar dat gaat ook weer wat ver. Is het misschien mogelijk dat de stop ook "aangepast" is met een propje alumiumfolie ofzo?
 

Markmachine

  • #6
Ha ha nee, zover gaat het niet. Die ene kachel had een defecte thermostaat en die hebben we gebypassed, zullen we maar zeggen.

Voor alle duidelijkheid;

In de schuur is het nu zo'n 8 graden. Als ik beide kachels van 2000 watt aanzet draaien ze volgens mij in eerste instantie op volle vermogen op 16 ampere. Volgens de volt-ampere formule kan dit niet. Ra ra, hoe kan dit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Er zit altijd een reserve in dergelijke zekeringen, waardoor ze gedurende een bepaalde tijd een hogere stroom kunnen verdragen.

Omdat je nog steeds geen antwoord hebt gegeven op de vraag of het om een smeltveiligheid gaat of een automaat, kunnen er geen karakteristieken van die dingen bijgehaald worden.

Wil je dus een verantwoorde verklaring, vertel dan eerst wat voor soort "stop" je hebt.

Daarnaast heeft een verwarmingselement ook een bepaalde tolerantie. Op de kachel kan een hoger vermogen aangegeven staan, dan werkelijk gebruikt wordt (verkoopargument: hoe hoger het vermogen hoe beter). En een element kan, als het ouder wordt, een hogere eigen weerstand krijgen, waardoor het vermogen wat afneemt.

Enige juiste manier is : meten (met een amperetang).
 

Gerrit

  • #8
Gesteld dat er 4400 W verbruikt wordt, dan houdt dat in dat er een stroom loopt van ruim 19 A. Een zekering van 16 A houdt dit best even vol. Alleen: als die zekering dit langer volhoudt dan bijv. 30 minuten wordt het tijd om er eens een andere in te zetten. Het gaat uiteindelijk wel om de beveiliging.

Gerrit
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een Gg patroon kan je een 100% overbelasten. Ik meen dat dit ±24A voor 1 uur maximaal is. (kan het tabbelletje even niet vinden)
Ze worden dan wel loeiheet maar gaan er net niet uit.

Ik heb wel lichtgroepen opgesplitst die elk 21A continu trokken en daardoor 1 x per week knapten maar wel elke dag 12 uur lang 21 A voor de kiezen kregen zonder eruit te gaan.

Feit is wel dat als het te lang duurt je kabel/bedrading kan beschadigen.
 

Chathanky

  • #10
Het ligt er aan wat voor een gG patroon het is gG/gT of een gG/gF. Daar zitten ook nog wel wat verschillen in.

100% overbelasten 1 uur, dit is wel heel optimistisch. het is ongeveer 30 seconde, 20 ampere houd een normale patroon 1 uur vol.

Bij een lange overbelasting zal de zekering na afkoeling een stuk zwakker zijn geworden en de tijd van periodiek overbelasten wordt steeds korter.

Het is gewoon niet verstandig een groep bewust over te belasten, dit is op termijn vragen om ellende. Zorg dat de zaken voor elkaar zijn is mijn advies.
 

Markmachine

  • #11
Ik heb ze eigenlijk nooit tegelijkertijd aan. Ik kwam er per ongeluk achter dat ze allebei tegelijkertijd aankunnen.

Wat als ik er een stop inzet van een hogere amperage?
 

Chathanky

  • #12
16 ampere is maximaal voor schakelmateriaal zoals schakelaars en wandcontactdozen, dus niet doen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Dan gaat je bedrading dienen als zekering.
Je zekering blijft heel en je bedrading smelt.

Daarbij mag volgens de NEN1010 een Wandcontactdoos in een tot bewoning bestemd gebouw(schuur hoort bij de woning) maximaal op 16A worden afgezekerd.

Ook op de wcd-en zit een keurmerk max. 16A
 

Chathanky

  • #14
De bedrading kan wel meer hebben, en mag dit onder voorwaardes wel. Het knelpunt is het schakelmateriaal die er niet geschikt en gekeurd is voor meer dan 16 ampere. Nooit zwaarder zekeren dan de zwakste schakel.
 

Markmachine

  • #15
Is bedrading bij hogere amperages dan anders? En zo ja, hoe dan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Dikkere kern.
 

Chathanky

  • #17
Het maximaal vermogen van bedrading zijn berekeningen voor.
Afhankelijk van lengte, isolatiemateriaal, waar gelegd enz. enz.
Dit is niet zo op het forum even te plaatsen, en per situatie anders.
 

Markmachine

  • #18
Dus met andere woorden; Dikkere kern is meer amperes.

Hoe zit dat met bedrijven met zware machines?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Dikkere kabels naar de machines die dat nodig hebben,
andere wandcontactdozen(Cee-Form) 32A, 63A enz.

Wandcontactdozen standaard ook bij bedrijven 16 A.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu