Magnetronplaat draait bij openen deur

Kriebbel

  • #1
De situatie:

Wij wonen in een jaren 30 woning, waarvan de meterkast voorzien is van 2 groepen en 1 aardlekschakelaar.

Sinds wij hier wonen heeft de combi-magnetron in de woonkamer gestaan (=bv groep 1) Afgelopen weekend hebben we de boel wat omgegooid en de magnetron ook verplaatst. Deze is nu op een andere groep geplaatst.

Echter nu treed het volgende probleem op:

De magnetron geeft keurig de tijd en alles aan, echter als ik het deurtje open doe, springt het lampje aan (=normaal) maar ook begint de plaat langzaam te draaien, wat op de andere groep nooit het geval was. Als het deurtje weer dichtgaat (zonder programma te starten) stopt het draaien weer. Het komt op alle wandcontactdozen voor van dezelfde groep.

Iemand enig idee wat dit kan zijn? Kan het een soort lekstroom zijn? Kan ik eventuele lekstromen meten met een multimeter?

Kan het kwaad dat de magnetron dit doet?


Hoop dat iemand hier mee kan helpen!
 

Lichtpunt

  • #2
Misschien is het ontbreken van randaarde op de woonkamergoep debet aan het niet eerder signaleren van deze problematiek.
Nu heeft u dit apparaat verplaatst naar een groep met randaarde neem ik aan. Het zou best kunnen zijn dat een slechte geleiding in het apparaat een lekstroom veroorzaakt, wat invloed zou kunnen hebben op het apparaat.
Een troost heeft u, het ligt niet aan uw electrische installatie.

Lijkt mij niet dat het langzaam draaien van het plateau veel kwaad kan, dus als u daar mee kunt leven. Ik zou er geen dure reparateur op los laten.
Voor minder koopt u een nieuwe.
 

Kriebbel

  • #3
Gelijk even getest!

In de woonkamer (groep 1) hebben we 2 verschillende soorten wandcontactdozen. Met randaarde, en zonder randaarde. In beide gevallen draait de plaat niet.

Plaats ik de magnetron in groep 2 draait de plaat weer.

Vreemd..
 

Lichtpunt

  • #4
Kriebbel schreef:
De situatie:

Sinds wij hier wonen heeft de combi-magnetron in de woonkamer gestaan (=bv groep 1) Afgelopen weekend hebben we de boel wat omgegooid
Zit er op de randaardecontactdozen in de huiskamer wel een randaarde aangesloten?
Maar wel in groep 2?
Zit de bedrading wel goed aangesloten in de daarvoor bestemde contacten?
Gaat u eerst even kijken en meten voor u reageerd?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
Fase en nul omgedraaid? misschien is het apparaat fase gevoelig , draai de stekker om in stopcontact en kijk dan of het euvel verdwenen is .
 

Berre

  • #6
Omgekeerde fase dacht ik ook. Een versleten condensator in de power supply van het toestel kan aanleiding geven tot dit soort gevoeligheid. Voorlopig niets om u zorgen over te maken. Zolang hij het doet. Ooit houdt hij er spontaan mee op en koopt u voor minder geld dan ooit een nieuwe.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu