MacGyver Radiatorbox

Cavaldi

  • #1
CONTEXT
Ik heb een behoefte voor een omhuizing van zo'n 150 x 40 x 90 cm, waarin ik spullen kan bewaren op een instelbare temperatuur voor perioden van twee weken. Dit hoeft niet extreem nauwkeurig, vakkundig of fraai te zijn. Mijn huidige aanpak is een stel korte balken (40cm lang) gemonteerd aan de muur (op 90 cm hoogte, en 150 cm uit elkaar) aan weerszijde van een radiator. Aan de buitenzijde van de balken heb ik klittenband gemonteerd, waardoor tussen de balken een stuk stof kan worden gespannen en een soort doos vormt rond de radiator. In "de doos" staan normaliter drie kratten langs de radiator, drie rijen hoog. In totaal dus negen. Om de kratten heen is thermofolie van het soort dat wordt gebruikt onder vloerdelen. Dat wikkelt de kratten en de radiator in een min of meer afgesloten ruimte, waardoor de warmte redelijk wordt binnengehouden. De kratten staan ook op dat materiaal, dus zijn min of meer geisoleerd van direct contact met de omgeving.

Het werkt redelijk, maar natuurlijk is de top vele malen warmer dan de bodem. Ik had gedacht dat natuurlijke luchtcirculatie in zo'n kleine ruimte ervoor zou zorgen dat het allemaal enigzins gelijkmatig zou opwarmen, maar dat blijkt niet het geval. Bij een omgevingstemperatuur van 24 graden, steeg de temperatuur in 8 uur bovenin naar 55 graden, terwijl de bodem steeg tot ongeveer 28. Met andere woorden, de top steeg met 21 graden en de bodem met 4 graden. In principe is het de bedoeling om de behuizing te stabiliseren tussen de 22 en 56 graden. Het is geen probleem als de temperaturen boven oplopen, maar het is verspilde energie en centen.

Mijn zorg op dit moment is wat er gebeurd wanneer de omgevingstemperatuur daalt in de koude maanden. Het kost beduidend meer energie om de temperatuur rond de bodem op te warmen dan de top. En terwijl de bodem langzaam op temperatuur komt blijft de top maar heter worden totdat het gewoon echt te heet word.

VRAAG
Ik zat er even aan te denken om de kratten op een elektrische deken of een warmte mat te zetten, en daarmee alles te verwarmen, maar de veiligheid van zo'n aanpak lijkt me heikel, zeker met wekenlang aanstaan en zware kratten erop. In plaats daarvan zit ik er nu aan te denken om een radiatorventilator aan de bodem van de radiator te installeren, in de hoop warme lucht naar de bodem te blazen. Lijkt dat een plan?
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu