Lucht aan- en afvoer VR ketel

Grunner

  • #1
Beste mensen,

Binnenkort verhuis ik naar mijn eerste eigen woning. Nou hangt de VR ketel op een zeer onpraktische plek in de keuken. Het is een gesloten systeem (lucht aanvoer en afvoer via buizen van en naar buiten). De aanvoer komt via een horizontale buis van buiten, de afvoer gaat op dit moment rechtstreeks omhoog via de bovenliggende woningen naar het dak.

Het huis is een begane grond woning met daarboven nog 3 woonlagen. Mijn vraag is of ik de ketel zou kunnen verplaatsen naar het toilet. Dit zou inhouden dat de aanvoer van lucht nog steeds via een horizontale buis van 5 meter zou komen en de afvoer van lucht zou dan eerst 4 a 5 meter horizontaal lopen en dan de hoogte ingaan. Is dit wettelijk toegestaan? Of heeft iemand een beter idee?
Gas en water valt rechtstreeks naast het toilet weg te halen en natuurlijk kan de condens/water afvoer op de riolering van het toilet aangesloten worden, dus dat lijkt me niet het probleem.

Alvast bedankt voor de reacties :)
 

Herg

  • #2
Voorzover ik weet is het niet nadrukkelijk verboden om uw type ketel in een toilet te plaatsen.
Het is echter niet aan te raden.
Om het met zekerheid te zeggen moet u meer gegevens over uw ketel geven (merk, type etc.).

Als het mag, is het nog maar de vraag of het kan.
Er van uitgaand dat uw ketel een ventilator heeft. De weerstand die de ventilator kan overwinnen is maar zeer beperkt. Als er boven uw woning nog 3 woonlagen zijn, is de kans vrij groot dat u al tegen het maximum aan zit.

Als u toch besluit om uw ketel in het toilet te plaatsen denkt u dan ook aan de minimaal 1 meter vrije ruimte die voor het toestel aanwezig moet zijn. Ivm service werkzaamheden.
(De 1 meter vrije ruimte is wel verplicht! NPR3378-22:2003)

Ook mag er geen schrobputje zijn. Etc. Etc.

Kortom als ik u was liet ik de ketel hangen. Er is waarschijnlijk een goede reden dat de ketel daar hangt.

Herg
 

Grunner

  • #3
Bedankt voor je reactie Herg. De ruimte in het toilet beslaat van muur tot muur een dikke 2 meter en is 90 cm breed. Dat moet dus in principe geen probleem opleveren.

Ik weet inmiddels dat het merk Radson is, type weet ik nog niet. Dan zou ik eerst weer even moeten kijken in het huis. Zou een ventilator eventueel te vervangen zijn door een krachtigere versie? Ik neem aan dat het gaat om een ventilator die de rook naar buiten 'blaast'?

Ik denk dat er inderdaad een reden is geweest om de CV ketel op te hangen waar hij nu hangt, maar aangezien het al een kleine keuken is wil ik tóch proberen of er een alternatief te bedenken is. :wink:
Ik ben alleen nieuwsgierig in hoeverre ik rekening moet houden met wettelijke en praktische zaken wat betreft de aanvoer van lucht en de afvoer van rookgassen.

Misschien dat iemand daar nog iets over kan zeggen?
 

Fiesiekus

  • #4
Misschien heb je iets aan mijn tip? Toen wij in ons huis kwamen, zat er bij de ketel een grote envelop met daarin de installatiemanual, speciaal voor de installateur.

Daarin een uitgebreid overzicht van de maximale lengte/aantalbochten die in het rookgasafvoer/verbrandingsluchttoevoer mocht zitten. Zoek dus eens achter 't keteldeurtje of zo naar die speciale handleiding, of als je 't type ketel weet, vraag bij een installateur of fabrikant die manual.
 

Grunner

  • #5
Heb meteen vanmiddag even gekeken Fiesiekus. Maar helaas geen grote envelop met allerlei handleidingen :(

Ik weet inmiddels wél het exacte type: Radson NOx VR 28R
Zegt mij helemaal niets, maar misschien de experts hier wel?
 

Herg

  • #6
Het is normaal gesproken niet mogelijk om een "zwaardere" ventilator te plaatsen.
Als je een handleiding zoekt, kun je het beste even contact opnemen met de fabrikant. Radson is tegenwoordig Bosch Thermotechniek.

Herg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu