Lossen freesmachine

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik ben op zoek naar een freesmachine (type bovenfrees maar dan zonder de grondplaat). Deze wil ik inbouwen in een nog te maken freestafeltje. Mijn Bosch POF 1400 ACE is hiervoor minder geschikt.

Ik vind echter nergens dergelijke freesmachines. Allemaal hebben ze een freesvoet die 1 is met de behuizing. Zoek ik misschien op de verkeerde naam?
 

EricSa

  • #2
Weet niet waarom je een frees zonder grondplaat zoekt maar voor dergelijke toepassingen is een langgatboor misschien meer geschikt voor je.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik wil dus een freestafel maken waar een freesmachine onder hangt. Door de aanwezigheid van een grondplaat heb je maar een beperkte diepte (freesje komt dan niet ver genoeg boven de tefel uit).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij de "normale" bovenfrezen kan de as het niet aan als de frees ver uitsteekt, de asdikte van het bovenste gedeelte van het anker is maar 8 mm, de as van het anker gaat daar krom slaan.
De enige mogelijkheid om de bovenfrees zo te gebruiken is een aluminium of stalen plaat in of over een werkblad te leggen en een stukje uit het werkblad te zagen waar de frees in past en de frees vast te zetten op de stalen of aluminium plaat.
Wilt u echt een bovenfrees zoals u vraagt dan komt u bij een prof machine terecht of, zoals EricSa schrijft, een langgat boormachine
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dit is een foto van wat ik zoek:

 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Http://www.woodworking.nl

Zoek even op dit forum
daar vind je een scala aan mogelijke oplossingen

er zijn behoorlijk wat frezen die hier geschikt foor zijn.

Festool levert zelfs een complete tafel volgens dit concept
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Er is inderdaad veel mogelijk. Ideaal is een machine die zelf al een hoogteinstelling via de voet heeft. Ik ga geen merk noemen, je komt die snel genoeg tegen.

De voet laat je altijd zitten. Als je deze weghaalt, ben je de steun kwijt waardoor deze niet meer stevig (en haaks) is. Vaak worden wel de veren uit de poten gehaald, dan is de hoogteverstelling makkelijker en worden de veren niet lam als je hem niet terugzet op de hoogste stand.

Bij het inbouwen kan je een kant-en-klare freesplaat in je tafel inbouwen, of je tafelblad deels infrezen zodat er minder hoogte wordt verloren.

Zo heb ik het gemaakt. Er komt nog wel een betere versie :)



 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu