Liebherr Premium koelkast verhoogde temperatuur koelgedeelte

Jacovrie

  • #1
Een aantal jaren zijn wij in het bezit van een Liebherr premium koelkast type KGT 3946 Index 24/003.

Koelkast heeft 2 compressoren, namelijk een voor het koel- en een voor het vriesgedeelte. Sinds een paar maanden blijft de temperatuur in het koelgedeelte niet meer stabiel op 4 graden staan, maar gaat zelfs naar de 8 of 9 graden en dan weer terug naar 4 graden.

Het gaat hier mijns inziens niet om het automatisch ondooien van de koelkast (doet deze ook), want daar verandert de temperatuur te vaak voor. Het vreemde is dat de temperatuur uiteindelijk wel weer op 4 graden komt.

Ik dacht zelf aan de thermostaat, maar ik zie zo niet waar deze zit en het geheel wordt elektronisch geregeld. Heeft iemand een idee wat hier aan de hand zou kunnen zijn.

Alvast bedankt.
 

Co de Witgoedman

  • #2
Temperaturen in koelkasten kunnen wisselen.
Voor een goede meting is het van belang dat de thermometer in een glas met vloeistof staat, zo meten we de temperatuur van het voedsel in de kast. Een loshangende thermostaat meet luchttemperatuur en deze is veel minder constant.
 

Jacovrie

  • #3
Co de Witgoedman schreef:
Temperaturen in koelkasten kunnen wisselen.
Voor een goede meting is het van belang dat de thermometer in een glas met vloeistof staat, zo meten we de temperatuur van het voedsel in de kast. Een loshangende thermostaat meet luchttemperatuur en deze is veel minder constant.
Sorry, ben wellicht niet geheel duidelijk geweest. Ik doelde op de temperatuuraanduiding van de koelvriescombinatie zelf. De koelvriescomb. geeft aan de bovenkant zelf de temperatuur van het koel en vriesgedeelte aan.

De temperatuuraanduiding van het koeldeel varieert het grootste deel van de tijd tussen de 6 en 9 graden, terwijl wij de electronisch in te stellen temperatuur op 4 graden hebben gesteld.

Voorheen bleef deze temperatuuraanduiding constant op 4 graden staan (behalve wanneer deze automatisch ontdooide). Zou de temperatuuropnemer het probleem kunnen zijn (had het abusievelijk over thermostaat)? Kan overigens niet zien waar deze zit. Alvast bedankt.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Een mogelijke oorzaak kan ijsvorming zijn, zowel in het koelgedeelte als in het vriesgedeelte. Een andere oorzaak kan een slecht werkende temperatuuropnemer zijn (NTC) of een slechte soldering op de stuurprint.

Plaats van de NTC kan ik helaas niet geven, ik heb geen documentatie van Liebherr.

Bel evt zelf even met Liebherr, ze zitten in Uithoorn (Buram Electro dacht ik)
 

W.A. Vijn

  • #5
Mijn vraag even, waar staat het apparaat? In een schuurtje? waar geen verwarming is? Koelkasten horen namelijk in een ruimte te staan waar de temparatuur niet beneden de 10graden boven 0 (nul) komt.

Kijk maar in de gebruiksaanwijzing. Het kan deze dagen voorkomen dat door te lage temparatuur in onverwarmde ruimtes koelkasten en vriezers niet goed werken. Dus kijk ook even naar de omgevingstemperatuur.
 

Jacovrie

  • #6
W.A. Vijn schreef:
Mijn vraag even, waar staat het apparaat? In een schuurtje? waar geen verwarming is? Koelkasten horen namelijk in een ruimte te staan waar de temparatuur niet beneden de 10graden boven 0 (nul) komt. Kijk maar in de gebruiksaanwijzing. Het kan deze dagen voorkomen dat door te lage temparatuur in onverwarmde ruimtes koelkasten en vriezers niet goed werken. Dus kijk ook even naar de omgevings temparatuur.
Koelkast staat in een verwarmde keuken, dus de omgevingstemperatuur zou in deze het probleem niet moeten zijn. Temperatuur in de keuken ligt toch steeds zo rondom de 20 graden (staat in open verbinding met kamer). Kees, bedankt voor de link.
 

Jacovrie

  • #7
Oplossing verhoogde temperatuur Liebherr koelvriescombinatie

Op 5 maart plaatste ik bovenstaande vraag. Co heeft (weer) gelijk gekregen.

Er is inmiddels een Liebherr monteur geweest. Oorzaak komt vaker voor bij deze koelkasten. De oorzaak was een niet goed functionerende voeler (voor deze koelvriescombinatie art. nr. 6942074).
Kosten vervanging inclusief voorrijkosten Euro 87,14.

Kosten vielen op zich dus nog mee, gelet op het feit dat deze koelvriescombinatie zo'n 6,5 jaar geleden ongeveer 2000 gulden heeft gekost. Half uurtje werk voor de monteur.

Er waren nog een aantal mensen die reageerden en hetzelfde probleem met deze Liebherr hadden. Vandaar deze terugkoppeling.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb het onderwerp weer even opengezet en jouw antwoord er achter gevoegd.

Mooi dat het toch nog (voor een redelijk bedrag) in orde is gekomen met de koelkast!

Bedankt voor de terugmelding, daar hebben anderen weer wat aan...

Groetjes,

Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu