Liebherr koelkast alleen koud genoeg op maximale stand

Ron2

  • #1
Afgelopen week kocht ik een gebruikte Liebherr tafelmodel koelkast als extra koelkast, deze staat in een niet gebruikte slaapkamer. (temp. daar momenteel rond de 15 graden)
De koelkast is 4 jaar oud (aankoopbon aanwezig) en alles ziet er absoluut als nieuw uit.
Wat echter tegenvalt is het koelen, alleen met de thermostaat op 7 (maximum) wordt het onderin 3 graden terwijl onze koelkast in de keuken met de thermostaat op 75% gemakkelijk tegen de 0 graden aanzit.
3 graden is natuurlijk een prima temperatuur maar hoe wordt het verbruik als de thermostaat hiervoor op maximaal moet?

Het is een A+ koelkast, is het soms een normaal gegeven (ander koelgas of zo?) dat modernere koelkasten er wat zwaarder aan moeten trekken?
Of heeft iemand een andere suggestie?

Ik heb een redelijke mensenkennis en heb niet het idee dat de vorige eigenaar hem verkocht omdat hij niet in orde zou zijn.

Type KTP1740
index 25/001
service 9986282-00
SN
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een koelkast hoeft helemaal geen 0 graden te halen.
Dan bevriezen de vloeistoffen (melk, bier), en dat is helemaal niet de bedoeling.

Ca 6 graden is een prima streeftemperatuur.

Daarbij komt dat je de temperatuur hoort te meten, door een thermometer in een glas water te zetten, en zo het resultaat af te wachten..

Een losliggende thermometer zegt alleen iets over de temperatuur van de luchtstroom.
 

Ron2

  • #3
Kees, bedankt voor je snelle reactie, en dat op een zondagmorgen!
0 graden is inderdaad te koud, ik gaf alleen maar aan dat de ene koelkast op zijn sloffen kan wat de andere nooit zal halen.

Ik meet de temperatuur in een glas water, in onze koelkast in de keuken (uit 2001) is de temperatuur onderin over het algemeen zo'n 3 á 4 graden, daarboven 6 graden, de thermostaat staat dan op 2,5 van de 4, bij zijn overleden voorganger was dit idem dito. (beiden ook liebherr).
Het koelkastje waar ik het over heb haalt deze 3 á 4 graden (welke volgens mij aanbevolen wordt voor vlees e.d.) alleen met thermostaat voluit en dat verschil vind ik toch wel opvallend.
Ik vroeg me dan ook af of dit een normaal verschijnsel is voor de nieuwere generatie zuiniger koelkasten of dat de thermostaat of de voeler afwijken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kunt de ene koelkast niet met de andere vergelijken:

Er kan bijv. verschil zitten in:
- Het koelmiddel - moderne koelkasten gebruiken een ander gas dan het
  vroegere freon (inmiddels gebruik verboden i.v.m. ozonlaag);
- De isolatie - er worden tegenwoordig andere isolatiemiddelen gebruikt
  dan vroeger;
- Het thermostaat - er kan een ander type thermostaat in zitten met een
  andere karakteristiek.

Daarnaast kan transport van een oudere koelkast ook extra problemen veroorzaken door het terugvloeien van smeermiddelen van de compressor naar de koeleidingen.

Er valt dus niets te zeggen over de kwaliteit van de koelkast, als hij voldoende koelt doet ie wat ie moet doen...
 

Ron2

  • #5
Het is al opgelost.
Ik had alle glasplaten op 1 na er uit gehaald om alles rechtop te kunnen zetten, deze ene zat wat hoger in de kast, nu heb ik er weer een glasplaat bij gedaan waardoor de koelkast drie zones kreeg.

Onderste zone boven de groenteladen is nu 4 graden, die daarboven 6 graden met de thermostaat op 5 i.p.v. op de 7 die hij eerst nodig had.
Kennelijk hebben de luchtstromingen invloed op de karakteristiek van de thermostaat, 1 glasplaat meer of minder maakt hierbij dus uit ??

Nu kun je zeggen, wat maakt het uit waarop hij staat, als de temperatuur maar gehaald wordt, maar als leek op dit gebied vroeg ik me af als hij het nu op de maximale stand amper redt, hoe doet hij het dan in de zomer?
Daar ben ik nu gerust op :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu