Leuke uitdaging schuifpui sluiting

Optinicolas

  • #1
Nu moeten wij maar liefst 9 pols bewegingen gebruiken om de 2,5 volle omwentellingen te geven om onze Belisol schuifdeuren (uit 2008) te openen en op slot te doen.

Wij zijn met vier mensen hier in huis, met twee schuifpuien die we ieder gemiddeld wel 3 keer per dag gebruiken (openen en sluiten). Dus ik schat dat er dagelijks zo'n 4m x 2sp x 3d x 2os x 9 = 216 polsdraaiingen per dag worden besteed aan die deuren!! De RSI verschijnselen blijven vooralsnog uit, maar de irritatie is enorm.

Ik heb Belisol aangeschreven en zij vonden het maar een rare vraag.

MIJN IDEE: een simpel mechanisme a la rolgordijn met kralenkoord monteren op het 8mm asje wat uit de deur steekt.
Nog een groot voordeel van zo'n ketting oplossing is dat vanaf een afstand is te controleren of hij op slot is. Dat is nu met het simpele draaiknop niet het geval.

Maar rolgordijn mechanismes zijn op de rolbuis gemonteerd en passen dus niet op het 8mm asje wat uit de deur steekt.

Conrad.nl heeft wel een assortiment modelbouw tandwieltjes maar volgens mij niets met boorgat 8mm. En wat voor ketting zou ik er dan op kunnen zetten, en hoe zorg ik dat die er niet afvalt?

Ik zit nu nu richting fiets tandwieltjes en fiets ketting te denken. Lelijk maar functioneel. Maar ook niet met 8mm boorgat...

Bij de watersport benodigdheden winkel ben ik ook al geweest.

Enfin, wie heeft er nog ideeën?
 

Tiho

  • #2
Is het mogelijk dat u een tekening of foto plaatst?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
:?:
 

Optinicolas

  • #4
Fotos bijgevoegd

 

Millew

  • #5
Optinicolas schreef:
Conrad.nl heeft wel een assortiment modelbouw tandwieltjes maar volgens mij niets met boorgat 8mm. En wat voor ketting zou ik er dan op kunnen zetten, en hoe zorg ik dat die er niet afvalt?
Niet goed gezocht dan. Ze hebben kettingtandwielen in heel veel maten met bijbehorende ketting. Die met een gat van rond 8 zijn er met 15 t/m 30 tanden.

Om te voorkomen dat de ketting er afloopt, zal je een kapje moeten maken zoals bij die rolgordijnmechanismen, b.v. met stukjes PVC buis.
Het kettingwiel met 21 tanden past inclusief ketting precies in de binnendiameter van een 50 mm PVC rioleringsbuis en die met 16 tanden in een buis rond 40.
Hoe groter het kettingwiel des te minder trekkracht is nodig, maar de vraag is of je dat ook kwijt kunt.
Een stuk PVC buis in de lengte doorgezaagd kan je ook wel een grotere diameter van maken door het warm te maken en op een mal de juiste diameter te geven.
Een kwestie van wat knutselen dus.
 

Tiho

  • #6
Het gaat dus alleen om de deur op slot te doen? Als je 1 keer draait zit hij dan niet in hrt dagslot misschien, dan draai je hem alleen s,avonds helemaal door.

Als je met tandwielen iets doet moet je nog steeds draaien en je hebt iets lelijks op de deur.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Zoek naar Hometec CFA1000 - Draadloos motorslot

Vr Gr en succes ermee
 

Millew

  • #8
Dat gaat m.i. niet werken. Is alleen geschikt voor sloten met een cylinderslot en een deur die uit zichzelf iets open gaat bij het ontgrendelen.
Ook zal het mechanisme maar ca. 3/4 slag draaien; genoeg voor een cylinder maar niet voor het slot van de deur van TS.
 

Optinicolas

  • #9
Enorm bedankt voor alle ideeën tot zover.

@Millew
Je hebt gelijk, ik ben niet zo thuis in de techniek en ik zal deze oplossingspad verder gaan onderzoeken. Heel erg bedankt voor je tips en ideeën. Heb je misschien nog een tip/link voor tandwielen en kettingen in brons?

@IJkenhout
bedankt voor het mooie idee, maar het behelst toch nog 2,5 omwentellingen, en ook nog steeds zonder op afstand te kunnen zien of hij op op slot is, of open is. Houd ik achter de hand.

@Tiho
nee, zowel openen als op slot doen. Voorzover ik kan opmaken is er geen sprake van dagslot en nachtslot. Tandwielen met ketting geeft trekken ipv draaien, en tandwiel met ketting in brons is wel sjiek denk ik.

@Cvolieboy
Ontzettend bedankt voor de tip en link. Ik heb het bestudeerd. Het is echt voor een standaard (of verlengde) cylinderslot gemaakt, waarin de sleutel geplaatst moet worden. Ik zou de deur deels uit elkaar kunnen halen en de simpele as moeten vervangen door een echte cylinderslot met sleutel, wat wel moet kunnen (zie foto's). Maar voor zulke dingen houd ik niet zo van foutgevoelige electronische batterij gevoedde oplossingen.
 

Optinicolas

  • #10
Heel erg bedankt aan allen.

Ik heb inmiddels bij Conrad een twintig tands 40mm kettingtandwiel met 8mm boorgat, met bijbehornde ketting besteld. Er was niet te zien of de tandwiel ook een inbus stift had op de naaf, maar dat zie ik wel weer.

Niet heel mooi voor de woonkamer, maar als het allemaal verder past, misschien kan ik de tandwiel achteraff laten baden met een laagje messing.
En voor fietsen zijn er mooie geelglimmende kettingen te krijgen zag ik. Ik weet alleen niet of die de juiste maat zijn voor de tandwiel.

Ik kom er wel!

Nick
 

Tiho

  • #11
Ik ben erg benieuwt naar het eindresultaat iig.
 

Optinicolas

  • #12
Tiho schreef:
Ik ben erg benieuwt naar het eindresultaat iig.
Ik was jullie nog foto's van het resultaat verschuldigd.

Een jaar later, maar beter laat dan nooit:

Ik ben er redelijk tevreden mee. Messing was echt mooi geweest, maar heb ik niet kunnen vinden. Het is nu 1,5 keer aan de ketting trekken en hij is open dan wel dicht. Plus ik kan op afstand zien of hij open of dicht is. Ach, de ketting valt nog wel eens van het wieltje, dat vinden medebewoners wel irritant, maar daar komt ook nog wel een oplossing voor (kapje, gewichtje, tegenover geplaatste tandwieltje...)



 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu