Lessenaarsdak overkapping

Vrij001

  • #1
Goedemiddag ik wil een overkapping van c.a. 6 bij 3 van Douglas zelf bouwen achterin mijn tuin en het dak met EPDM bekleden. Ben nog geen eens begonnen maar ik loop nu al in mijn hoofd tegen een aantal dingen op. Zal het proberen uit te leggen. 1 foto en een snelle schets van de staanders en ringbalken(schoren komen er nog in natuurlijk) staan onderaan.

Ondanks dat ik een hoekhuis heb zit ik in mijn achtertuin helemaal ingebouwd. Heb te maken met 4 gebouwtjes waar mijn overkapping tussen moet staan. Nu twijfel ik over een overkapping met plat dak of één met een lessenaarsdak
Waarom een lessenaarsdak? Omdat de linkerbuurman al een schuur heeft met een lessenaarsdak. Wellicht is het esthetisch gezien dan ook mooier om een lessenaarsdak te maken. Stel dat ik voor een lessenaarsdak ga dan roept het wat vragen op.

1. De afvoer komt dan aan de achterkant maar daar kom ik nooit meer bij dus dan een inpandige afvoer maken?

2. Moet ik de overkapping stijf tegen de schuren zetten die aan de zijkant zitten en daar de boeidelen van aftrekken en dan een soort overgang maken van lood of loodvervanger plaatsen zodat je als het ware 1 dak creëert? Of moet de overkapping overal los van komen te staan? Zoiezo wil ik de achterwand en zijwanden potdekselen.

3. De dakdraagbalken moeten een hoek maken t.o.v. van de ringbalk om het dak hellend te maken. De juiste hoek moet ik nog precies meten. Maar ik neem aan dat als je het netjes wilt doen om de dakdraagbalken netjes uit te kepen voor en achter? Wat is de juiste manier om de helling te creëren?

Bedankt voor het advies alvast.


Afbeelding aangepast - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor het uiterlijk maakt het niet uit of het een plat dak is of lessenaarsdak. Vanaf je tuin ziet dat er hetzelfde uit. Kies dus de makkelijkste oplossing (=plat). Mooie gelegenheid om er een groen dak van te maken.

Tegen de buurpanden aanbouwen, met hooguit wat ventilatieruimte ertussen. Overleg wel eerst met alle buren. Mogelijk moeten de kieren van bovenaf afgedicht worden.
 

Vrij001

  • #3
Hoi Ijkenhout bedankt voor jouw reactie.

Ok jij zou m met een recht plat dak maken. Is wel makkelijker ja. Mee eens. Dus alle boeidelen laten zitten en er zo dicht mogelijk op bouwen.

Hoe zou jij de kieren met het dak afdichten? Want ik heb aan alle kanten daken van andere schuurtjes zitten. Met bitumen aanbranden of een lode slap of een zink profiel ofzo?
 

Marcn88

  • #4
Overzet kap laten zetten in de juiste afmetingen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een losse slab of kap zou mijn voorkeur hebben. Dat is makkelijker aan te passen als de buren iets willen wijzigen. Maar alle oplossingen uiteraard in overleg.

Bij voorkeur maak je jouw kant al waterdicht zonder deze afdekking.
 

Vrij001

  • #6
@Marcn88

Ik zal eens zoeken naar overzetkap.

@Ijkenhout
Wat bedoel je met " jouw kant alvast waterdicht maken zonder afdichting"?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zei iets anders: zonder deze afdekking. Dus eerst een normale dakrand maken. De afdekking is dan extra, en alleen om de naad tussen de schuurtjes af te dichten.
 

Vrij001

  • #8
Ok duidelijk. Thanx
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu