Lekkages, oorzaak onbekend

s91mone

  • #1
Hallo. Ik heb de afgelopen 1,5 jaar 3 lekkages gehad waarvan ik de oorzaak maar niet kan achterhalen. Op de eerste verdieping van mijn huis zit een dichtgemaakt gat in de muur ( blauwe cirkel) Hier liep ooit een kabel/koord voor een zonnescherm doorheen. Dit gat is aan de binnenkant dicht gemaakt met specie en aan de buitenkant dichtgekit en er is een nieuw scherm voor geplaatst wat rondom ook is afgekit. Bij langdurige regenval en als de wind op de muur staat ( zuid of zuidwest) dan begint dit gat te lekken. Als het stormt dan begint het ook te lekken uit het plafond precies onder deze muur ( rode cirkel). In december kwam er 4 liter water uit. Waarschijnlijk komt er teveel vocht in de spouwmuur en gaat dit door het plafond lekken. Er zijn verschillende dakdekkers geweest die niets konden vinden. Wel was de muur naast het dichtgemaakte gat erg nat en was het vermoeden dat deze teveel vocht doorlaat. Ik heb de muur laten impregneren maar nu zag ik dat het toch weer een beetje lekte uit dat dicht gemaakte gat. Mijn huis is 20 jaar oud en volledig geïsoleerd. De aanbouw is gelijktijdig gemaakt. Ik heb dus alleen last van lekkages bij langdurige regen icm met wind uit het zuiden. Ik twijfel er wel aan of het impregneren onder de juiste omstandigheden is gedaan. Het was die dag maar 2-3 graden en nog voordat de muur helemaal droog was is er al een regenbui overheen gegaan. Ik heb geen idee waar ik het nu moet zoeken of wat voor bedrijf ik kan inschakelen. Al jullie tips zijn zeer welkom.

IMG_8255.jpeg IMG_8253.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Links en rechts van het raam is de muur gedilateerd.
Dan moet op het kozijn van het raam iets zijn voorzien dat het water wat van de muur loopt niet naar binnen kan komen. Druiplip of lood. Rechts boven op het scherm Zoeken "druiplip." Veel info.
Een dilatatie is op de een of andere manier dusdanig afgewerkt dat het water naar de voorkant van de muur wordt geleid. Voor een zonnescherm is daar een kast voor gezet. Ook een zonnescherm is een dakje aan de gevel naar welke richting loopt het water.
 

s91mone

  • #3
Ik zie aan de bovenkant van het kozijn tegen de bakstenen een metalen strip lopen. Maar ik weet niet of u daarop doelt. Ik heb er weinig verstand van. Aan de onderkant van het kozijn zit een vensterbankje maar ik weet niet hoe het aan de binnenkant zit. De zijkanten zijn wel afgekit. De kap van het zonnescherm loopt zover ik weet iets af waardoor het water van de gevel af loopt. Het is wel zo dat daarachter tegen de muur door de vorige bewoners is gekit. Ik weet niet hoe ver ze de dilatatievoeg hebben meegenomen. Wat zou u adviseren mbt die voeg? Bv de kit daar weghalen of juist heel de voeg met speciale kit dichten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
s91mone schreef:
De aanbouw is gelijktijdig gemaakt.
Dan zou het voetlood op de juiste manier zijn aangebracht.
Zou iemand kunnen controleren voor je. Kan je op dat dak lopen?
De aansluiting van de daktrim tegen de muur onder het voetlood wordt vaak onderschat.
Til het lood is voorzichtig een cm of 10 op en maak daar een foto van?
s91mone schreef:
De zijkanten zijn wel afgekit.
Het nadeel van kitten kan zijn, zo dat is dicht maar het wordt onderschat dat er best wat vocht van binnen naar buiten wil en dan zit die kit in de weg.

IMG_8255 2.jpg
 

s91mone

  • #5
Er is wel eens naar het lood gekeken en dat zag er ( aan de buitenkant) goed uit. Ik heb zelf het vermoeden dat het probleem wat hoger zit omdat het vocht ter hoogte van de bovenkant van het kozijn uit dat gedichte gat komt. Voor het impregneren was er na een regenbui ook steeds een donkere vochtige plek te zien links naast het kozijn ( foto bijgevoegd). Sinds het impregneren niet meer maar het vochtprobleem is er dus nog steeds.

IMG_7624.jpeg IMG_7604.jpeg
 

Sander 1972

  • #6
Kijk eens op het dak van het huis, is toch een plat dak?
 

s91mone

  • #7
Het is een plat dak idd. Er hebben al meerdere dakdekkers gekeken maar die zagen niets bijzonders. Waar zou ik precies naar moeten kijken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wgb schreef:
Til het lood is voorzichtig een cm of 10 op en maak daar een foto van?
Wat vind je hiervan?
 

s91mone

  • #9
Ivm het weer ga ik nu liever het dak niet op. Ik heb wel een oude foto van het lood maar hier is het niet omgeslagen. Op dit moment lekt het ruim 2 meter boven de loodslab.

IMG_7613.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu