Lekkage slaapkamer + dakpannen scheef

Consumentje

  • #1
Ik wil graag even een probleem delen. Vorige week heb ik via Vereniging Eigen Huis (i.s.m. Zoofy) een loodgieter laten komen omdat het gelekt heeft. Er is lekkage bij een muur in de slaapkamer en mijns inziens lag er een hele rij dakpannen scheef. (Dit zijn twee verschillende problemen, want op twee verschillende plekken.) Ik heb foto’s bijgevoegd. De vakman is het dak op gegaan om te kijken en ik was nogal verbaasd toen hij me vertelde dat de lekkage in de slaapkamer te maken heeft met achterstallig onderhoud aan de nokvorsten en dat hij er op dit moment niets aan kan doen. Daar moet een offerte voor komen. Ik weet dat er iets aan de nokvorsten moet gebeuren, want die zijn niet in goede staat, maar ik dacht eigenlijk dat deze lekkage veroorzaakt werd door inregenen in de schoorsteen, want de lekkage komt niet van boven langs het plafond en de muur, maar van binnenuit. Dus van achter de muur. En precies achter de vochtplek zit het schoorsteenkanaal. Ik ben natuurlijk geen vakman en mijn kennis is beperkt. Maar mijn vraag is toch, kunnen de nokvorsten dit probleem hebben veroorzaakt?

Wat betreft de dakpannen, daar zit een grote opening tussen en in het voorjaar hebben er spreeuwen onder genesteld die in en uit vlogen tussen de dakpannen door. Maar de loodgieter/dakdekker vertelde me dat er geen probleem is. “Ze liggen allemaal goed en er is geen grote opening. Dat lijkt maar zo vanaf de grond. Maak je geen zorgen.” Ik begin nu toch ernstig aan mezelf te twijfelen. Is de opening zoals die te zien is op de foto geen probleem?

Misschien ben ik wat wantrouwig, maar ik heb in het verleden een paar slechte ervaringen gehad met dakdekkers.

IMG_20230814_141907.jpg IMG_20230814_142318.jpg IMG_20230814_142601.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
* De door het Forum beantwoorde vragen zijn een indicatie hoe het probleem opgelost kan worden, ze vervangen nooit het oordeel van de deskundige ter plaatste.

* Het Klusidee forum is bedoeld voor doe het zelf klussen. Vragen over werk dat uitgevoerd is/wordt door derden zullen naar eigen inzicht van de beantwoorders worden beantwoord. We roepen de beantwoorders op met terughoudendheid te reageren op dergelijke vragen en het doe het zelf aspect niet uit het oog te verliezen.
 

stefan9

  • #3
Water zoekt zelf een weg en dat kan verrassende gevolgen hebben. Het zou dus best kunnen dat water via de nokvorsten op een plek terecht komt die je niet direct verwacht.
Als je zelf al weet dat de nokvorsten slecht zijn lijkt het sowieso een goed idee om ze te vervangen.
De grote opening zit onder de gevelpannen zo te zien? Die liggen inderdaad niet 100% goed. Het is zeker niet de bedoeling dat er vogels tussendoor kunnen.
Dit hoeft echter niet meteen een probleem te betekenen: water komt meestal van boven (harde wind daargelaten), en ze kunnen heel goed nog steeds waterdicht zijn voor regenwater.
Maar nesten onder de dakpannen kun je beter niet hebben: die belemmeren ventilatie.
Als je toch iets aan de nokvorsten laat doen, dan zou je ook meteen kunnen vragen wat de kosten zijn om die rij pannen netjes neer te leggen.
Als je twijfelt aan het oordeel van deze vakman, dan kun je altijd een ander om een tweede mening / offerte vragen.
 

Consumentje

  • #4
Dank voor de reactie.

Ik denk dat ik inderdaad een andere vakman om een second opinion ga vragen.
Jammer dat ik hier al € 100,- voor heb moeten betalen. Voor alleen een diagnose van 10 minuten. En de offerte heb ik na 2 weken nog steeds niet. Maar goed, we zullen maar zeggen dat de betreffende vakman het druk heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu