Lekkage onder wasmachine AEG ÖKO Lavamat 86769 na oplossen error code c3

Squirrel

  • #1
Geachte Medeklussers,

Sinds kort had ik een error code c3 op mijn AEG ÖKO Lavamat wasmachine model nummer 86760, PNC: 914 002 535 00.

Nadat ik het water heb afgetapt en de het deksel van de afvoerpomp had opengemaakt en weer dicht heb gemaakt, heb ik het advies van de website van AEG opgevolgd en besloten de wasmachine naar achteren te kantelen.

wasmachine-geeft-foutmelding-e30-c3-weer-of-piept-3-keer

Dit had weinig effect, er kwam maar een heel klein beetje water uit de wasmachine aan de achterkant. Toen heb ik besloten om te proberen om de wasmachine naar voren te kantelen. Dat had meteen meer effect. Het water stroomde er uit vooral rechts onderin. Ook heb ik de wasmachine naar rechts gekanteld, toen kwam er ook veel water uit.

Na wat rust te gunnen heb ik vervolgens de stekker weer in de stopcontact gestopt, en er was geen error code c3 meer. Alles leek weer normaal en opgelost !
Ik heb de machine in gebruik genomen en een spoelprogramma gekozen. Ik hoorde het water pompen en toen lekte het ineens op de grond, rechts onder. Maar er is geen error code c3 meer.
Ik heb daarna ook enkel het programma pompen geprobeerd, maar er wordt geen water afgevoerd via de afvoer.

Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Als ik de wasmachine weer kantel hoor ik het water klotsen en er lekt weer water uit het apparaat rechts onder. Er is een gat rechts onder in de bodemplaat, waar het water uitkomt.
Waar ligt het water opgeborgen?
Moet ik de gehele voorkant van de wasmachine verwijderen om er bij te komen?

Misschien helpen onderstaande beelden afkomstig van de AEG website voor de toelichting.

Alvast bedankt voor de hulp.

Screen Shot 2021-12-01 at 16.33.10.png PSGBAP17EXX000H1.gif Screen Shot 2021-12-01 at 16.31.43.png PSGBAP17EXX04ZH0.gif
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Er zit toch een achterplaat op ? Die kan er makkelijk af. Dan met een lampje eronder gaan liggen en kijken waar het water eruit lekt als je een programma start.

Rechtsonder zit je afvoerpomp en slang. Daar lekt wrs iets.
 

Evenwatanders

  • #3
Let er daarbij wel op dat kleding en (lange) haren niet tussen de aandrijfriem komen, wanneer de machine zonder achterplaat wordt aangezet. Want dat kan in ergste geval dodelijk aflopen! Er ook op letten dat de machine in werkende staat niet onbewaakt wordt achtergelaten, zeker niet wanneer er kinderen in de buurt zijn.
 

Squirrel

  • #4
Heb de achterplaat verwijderd en een spoelprogramma gedraaid. In eerste instantie kon ik geen lekkage zien aan de binnenzijde. Wel liep er water onder de wasmachine uit, maar veel minder dan de eerste keer gisteren.
Heb het een tweede keer geprobeerd en toen zag ik dat er een kleine lekkage was die afkomstig lijkt tussen de trommelkuip en de betonnengewicht (zie foto 1). Het lekt op de pomp en bedrading (zie foto 2). Foto 3 geeft meer overzicht van de situatie van foto 1 en 2 aan de binnenzijde van de machine.

Lekkage kuip.jpg


Lekkage op pomp.jpg


2021-12-03 11.39.jpg


Het verbaasd mij dat de lekkage hier ontstaat want ik had een lekkage verwacht aan de andere kant waar de manchet gemonteerd is (dus rechts op de foto aan de andere kant van het beton). De manchet is namelijk getordeerd, maar is al bijna 4 jaar in deze staat, en heeft geen effect op het verbruik van de wasmachine zo ver ik kan zien. Ik heb er al die tijd probleemloos mee kunnen wassen. Er zitten ook geen schuren in het manchet waar het water doorheen kan lekken. Aan de onderkant is wel een grotere ruimte tussen het manchet en de trommel, maar water lekt hier niet doorheen volgens mij.

2021-12-03 20.16.jpg


Voor de rest lijkt de wasmachine nog prima te werken, de pomp werkt nog goed.

Enig idee hoe deze lekkage ontstaat en wat er aan te doen is?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Het water loopt gewoon naar het laagste punt. Dat kan dus overal van boven het contragewicht komen. Daar loopt onder andere ook een slang van de jetpomp naar boven. Maar als ik het zo zie op de foto lijkt het er toch op dat die rubber gewoon lekt. Dan moet je toch even de rubber aan de vookant van de voorplaat afhalen door de knelring eraf te halen en dan kun je hem terugklappen en daar inspecteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu