Leidingwerk in zoldervloer

Kusters.da

 • #1
Beste klussers

Binnenkort wordt de zolder van mijn woning uitgebreid met 2 dakkapellen, de gehele verdere afwerking ben ik van plan zelf te doen. Echter is er -tot nu toe- 1 punt waar advies welkom over zou zijn.

De zolder is onderverdeeld in 2 ruimtes, voorzolder met trap en de zolderkamer. De voorzolder krijgt alleen aan de achterzijde een dakkapel (voor een dakraam), de zolderkamer krijgt aan beide zijden een kapel. De leidingbundel (cv aan-afvoer, water, water afvoer en loze electra) komt in de voorzolder in een hoek naar boven (voorzijde woning). Op de muur tussen de kamers komt 1 electra leiding omhoog voor een lamp (buiten de zolder zit de schakelaar). Vloer is opgebouwd uit vloerdelen van 24 of 27mm dik (excuses dat ik het niet direct nameet)

Om de cv- verschillende leidingen vanaf het startpunt te verdelen naar de -toekomstige- radiatoren leek mij het meest eenvoudige om deze boven de vloer, bereikbaar, achter de knieschotten te verwerken (dit is parallel aan de draagbalken in de vloer). Echter wordt dit lastig als ik de radiatoren aan de achterzijde van de woning wil plaatsen.

Een eerste idee was om de CV-leidingen in de bakstenen muur te frezen, zoals met e-leidingen gebeurt, alleen met warm water lijkt mij dit een recept voor barsten in het stucwerk.
De ouderwetse manier om de leiding op de muur in het zicht te schroeven is natuurlijk niet wenselijk omdat het in het zicht is.
De meest logische optie lijkt om de leidingen onder de houten vloer, door de balken te voeren. Op deze site lees ik verschillende threads met de randvoorwaarden hiervoor (hart van de balk, maximaal 1/x van de balkhoogte e.d.). Het probleem wat ik hier in zie is dat voor deze oversteek van voor-naar-achter ik door alle draagbalken moet boren, dus ook alle balken bereikbaar moet maken door de vloerdelen los te trekken. Aangezien de vloerdelen in deze dikte niet meer leverbaar (bij mijn weten) zijn zou dit betekenen dat de vloer opgebouwd wordt uit materiaal van verschillende diktes.

Nu het mijn vragen:
1) is het een probleem om de houten vloer in verschillende diktes te hebben wanneer ik deze later ga afwerken met ondervloer/laminaat? Mijn gevoel zegt wel
2)de beste optie die ik kan bedenken hiervoor is de hele vloer vervangen door underlayment 18, zien jullie dit ook zo?
3)zie ik in jullie ogen iets over het hoofd mbt de geschetste situatie en/of leidingloop?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  Cv leiding kan gewoon ingefreest worden neem daarvoor de kunstof variant met een mantelbuis erom heen, ik zou niet adviseren om 2 gaten door elke draagbalk te boren dit verzwakt de balk aardig
   

  Tiho

  • #3
  En mocht je om een reden toch een stuk vloer moeten vernieuwen. OSB 18 +9 =27 mm. En twee lagen multiplex 12 geeft 24.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu