Leidingen blokverwarming bonken, tikken, suisen, piepen

Foley

  • #1
Na het forum doorzocht te hebben ben ik op een aantal redelijk gelijke problemen, maar ik wil mijn probleem nog wat nuanceren nav het bonken, tikken, suisen en piepen in de leidingen. Het is een enorm lang stuk met voor het gemak tussenkopjes, dus neem er aub de tijd voor.

Situatie-omschrijving
Ik woon op de bovenste verdieping (4e) van een flat met 8x4 woningen uit de jaren '60 met op het dak een ketelhuisje met de blokverwarming en pomp. Binnenshuis hebben wij in 2 slaapkamers een Danfoss RA2980 thermostaatknop. In de woonkamer zit ook een thermostaatknop, maar van Oventrop. De rest van de ruimtes heeft een gewone aan-uit knop. De leidingen lopen door de plafonds en vloeren open langs de muren heen (bij dus alleen door de vloer).

Twee jaar geleden zijn de ketels vervangen omdat de oude ermee ophielden. Die oude ketels lapten ze altijd op met oude onderdelen van andere ketels die gedemonteerd waren en hij stond ook te dansen op het huisje. Daarom dachten wij dat nu we nieuwe ketels kregen, onze problemen opgelost zouden worden. Dit is dus niet het geval.

Gefaalde acties
Daarom zijn wij blijven klagen bij de verhuurder en die heeft eea geprobeerd:
1. zo is er een nieuwe toerengeregelde pomp gekomen die harder gaat pompen als de vraag toeneemt, en zachter gaat pompen als de vraag klein is. (Overigens las ik in een brochure van Danfoss dat zo'n pomp onterecht gezien wordt als balans- en geluidsproblemen, maar dat terzijde.) Ook zou de pomp correct ingeregeld zijn.
2. er is een bypass aangebracht, waardoor er altijd vraag is en er dus altijd stroming is. Dit zorgt er dus voor dat er geen druk wordt opgebouwd als de vraag nul is.
3. in de grootste slaapkamer is een radiator verwijderd in de hoop dat we daar dan geen geluid meer zouden horen. Helaas wilde de verhuurder niet naar mij luisteren toen ik zei dat ook de buizen tot aan de onderbuurvrouw ontkoppeld dienen te worden. Nu zit ik dus met een meter buizen in de kamer die nog verbonden is met het leidingnet, en het geluid nog steeds hoorbaar is vanwege de resonatie. Hoe dan ook, dit lost het probleem niet op maar probeert het te elimineren.

Probleem omschrijving
Wanneer ik bv de kraan in de woonkamer opendraai, beginnen de leidingen direct heel hard te tikken, bonken en suisen, terwijl de leiding nog koud is. Het tikken en bonken varieert in snelheid over de tijd dat de radiator aan staat. Je hoort ook het suisen door de leiding, maar fluctueert heel sterk in 'hardheid' - er zit een soort van melodie in van hard-zacht. Net zoiets als dat je in de auto stilstaat met de koppeling ingetrapt en dan van hard naar zacht het gaspedaal intrapt en dat iedere seconde doet. Daarnaast zit er ook een hoger piepend geluid in dat ook zo resoneert. Hier wordt ik dan ook gek van.

Het vreemdste is dat 's nachts dit geluid harder en dus irritanter is, terwijl al mijn radiatoren dan uit staan. Ook bij de onderbuurvrouw staat alles dan uit. Voor de duidelijkheid: de ketel blijft 's nachts ook aan staan. Wanneer ik de radiator in mijn slaapkamer open draai, dan hoor ik nooit bonken en tikken, maar ik hoor dan alleen het suisen. Overigens, de mate waarin het suisen aanwezig is, verschilt per nacht en lijkt afhankelijk te zijn van wanneer de buren hun radiatoren opendraaien of dichtzetten. Het tikken lijkt van ver te komen, terwijl het harde bonken uit de gehele radiator lijkt te komen. Dit gok ik maar aan de hand van hoe het geluid tot mij overkomt (perceptie).

Voordat de bypass was aangebracht hadden wij in principe alleen in de zomer last, en tijdens de winter nauwelijks. Nu hebben wij ook in de winterperiode langs, hoogseizoen wanneer er dus het meest gestookt wordt. De radiator in de keuken was vroeger doodstil altijd, maar is plotseling ook gaan tikken. Ik heb even gekeken naar de kranen om te zien of de aanvoer/retour goed zit, want ik heb gelezen hier dat dit tikken kan veroorzaken als het omgekeerd zit. Dit lijkt bij mij goed te zitten omdat het pijltje naar de radiator wijst. Echter, ik heb gelezen dat zo'n pijltje soms ook naar de toevoerkant dient te wijzen en dus niet naar de radiator.

Zelfstudie
Ik heb wat zelfstudie gedaan naar hoe zo'n collectieve installatie werkt en ben er zo dus achtergekomen dat er meer is dan een ketel en radiator. In de kelder zie ik dikke buizen lopen met grote knoppen bij verschillende strangen die dan naar boven gaan. Hier zit de drukverschilregelaar en een bijbehorende inregelafsluiter die de drukverschillen wegnemen. Immers, zonder zul je het probleem hebben dat het dichtsbijzonde woonblok en/of de 1e verdieping een hoge druk heeft en het verste woonblok en/of de bovenste verdieping een hele lage.

Je kunt dan de pomp nog hoger zetten, maar dan wordt de druk dichterbij nog veel hoger en je verspilt veel energie. Door de drukverschillen weg te nemen houd je op de verschillende strangen een gelijke druk, en dat kan zelfs wanneer de vraag per strang van elkaar verschilt. Hydraulische balans heet dat. Dit kun je dus ook per verdieping regelen door de individuele radiatoren te balanceren. Zelf denk ik dat er geen balans zit waardoor er geluid ontstaat.

Vermoeden
Nu kan zo'n regelaar en afsluiter best kapot gaan want er zitten beweegbare onderdelen in. Op het oog zien ze er heel oud uit en zitten onder het stof en vuil wat mij doet vermoeden dat er al jaren niet aan is gezeten. Verder vermoed ik dat ons probleem ligt aan een slecht functionerende regelaar, dan wel afsluiter.

Ik denk dan dat er iets iets afgebroken is binnenin, waardoor de spiraal die voor tegendruk zorgt op een gegeven moment wordt overwelmt door de waterdruk - hierdoor speelt de spiraal op en neer wat ook het eerder uitgelegde op-en-neer gaande geluid veroorzaakt. Wanneer ik mijn oor op de thermostaatknop leg van mijn woonkamer, dan hoor ik ook wat ratelen in de verte.

Zo'n anderhalf jaar geleden kregen wij een monteur over de vloer die deze klachten zou aanhoren. Hij was naar het ketelhuis gegaan en kwam terug met de melding dat de ketel helemaal in orde was. Vervolgens liep hij naar de kelder waar ook alleen maar de regelaar en afsluiter zitten. Wat hij toen precies heeft gedaan weet ik niet, maar hij zei wel dat iets 'uit zijn positie zou zijn geschoten' en dat hij het nu weer goed heeft gemaakt.

En inderdaad, er was geen suisen meer te horen en dat de hele nacht door! Maar, de volgende dag begon de herrie weer. Jammergenoeg hebben wij met de onderhoudsfirma nooit meer kunnen achterhalen wie die monteur is geweest. Daarom vraag ik mij ook sterk af of het dus inderdaad aan die drukverschilregelaar en/of inregelafsluiter ligt. En hoe kun je achterhalen of die kapot is? Ik heb tegen een andere monteur gevraagd of het zo'n regelaar kan zijn, maar hij claimde dat je daar niet naar moet kijken omdat het heel belangrijk is voor de drukverdeling. Dus het kwam er op neer dat ook al is dat ding kapot, dan zou je er niet aan moeten gaan zitten. Het zou toch bizar zijn om de lever van aan jarenlange alcoholist niet te onderzoeken en eventueel te transplanteren?!

Verzoek
De opzichter reageert niet meer als ik het kantoor bel. Wanneer een monteur van de onderhoudsfirma langs komt heeft er nog nooit iemand gezegd dat onze klachten normaal zijn en schrijft altijd op dat zijn chef of dergelijke langs moet komen. Echter, er is nog nooit iemand langs geweest en ik heb er zelfs over gebeld. Er zullen hier op het forum wel experts zijn die misschien naar aanleiding van bovenstaande een goede inschatting zouden kunnen maken wat de oorzaak zou kunnen zijn van de problemen.

Nu ben ik dus ook hopeloos op zoek naar een onafhankelijke expert op het gebied van deze collectieve verwarmingsinstallaties die een keer de boel hier komt inspecteren en een oordeel komt geven. Natuurlijk zijn wij bereid hiervoor kosten te maken, als dat onze nachtrust maar ten gunste komt. Dan kunnen wij met de verhuurder en de onderhoudsfirma samen afspreken en zo ook toegang krijgen tot het ketelhuis, maar ook tot nadere informatie over de ketel, pomp, leidingen, drukverschilregelaars etc in de installatie. De verhuurder is hier ook zeker tot bereid, met name omdat wij zelf de kosten van het advies zouden betalen en die dan niet kan weigeren.

Kent iemand een expert op het gebied van collectieve verwarmingsinstallaties of bent u er zelf een? Bent u of uw kennis bereid om een onafhankelijk advies te geven, uiteraard voor een vergoeding?
Neem dan aub contact met mij op door mij een PM te sturen.


sidenote
Het is belachelijk dat de onderhoudsfirma nu zo (financieel) afhankelijk is van de verhuurder, dat ze niet op onderzoek uit gaan naar de oorzaak. Tegelijk hebben ze wel enorme kosten gemaakt voor een bypass, nieuwe pomp en weghalen van een radiator en dat helemaal niks heeft verbeterd, integendeel, de klachten zijn er nu ook in de winter! Dit allemaal terwijl ik bijvoorbeeld al maanden roep om het hele systeem is grondig na te checken, met name de drukverschilregelaars en inregelafsluiters die essentieel zijn voor een gezonde hydraulische balans.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ik zal dan maar weer de gebeten hond spelen.

U bent met dit probleem op het verkeerde forum
Wij geven alleen adviezen aan KLUSSERS.
Wij geven geen antwoorden op vragen om bij een verhuurder / monteur wel beslagen ten ijs te kunnen komen.
Indie u rechts bijstand verzekerd bent zou ik die eens in schakelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zal je wel helpen. :wink:

@ Foley, als u de forumregels had gelezen had u dat een boel typewerk bespaard.

Succes met de oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu