Lauw water uit geiser

Erik-j

  • #1
De geiser in mijn nieuwe huis geeft sinds het invallen van de winter minder warm water. Dat verbaast me niets: het koude water is hier echt ijskoud.

Ik heb geprobeerd om de temperatuurkiezer op de boiler te verdraaien, maar helaas, die zit vast. Ik heb daarop afgelopen weekend deze kraan eruit gedraaid.

Ik vond een tekening op deze site


Het gaat om onderdeel 19/20 en 21/22. Deze zitten muurvast aan elkaar. Met azijn heb ik geprobeerd te ontkalken. Dit had echter averechts effect De kalk die aan het uiteinde zat, is eraf, maar het warme water is nu echt lauw geworden.

- Heeft iemand een idee om deze kraan weer gangbaar te maken?
- Kun je zo'n onderdeel ook los kopen. Het gaat om een Vaillant geiser van ongeveer 30 jaar (ja ja stokoud, maar hij moet nog een half jaartje meegaan - tot de verbouwing)

groet,
Erik
 

Alex S-B

  • #2

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Dat schiet niet echt op wanneer de TS al een tekening heeft.


Graag een detail van de tekening of een link naar de tekening.
 

Alex S-B

  • #4
Hier staan toch echt onderdelen die te koop zijn of heb ik het helemaal mis.
 

Ceevee

  • #5
De temperatuurkiezer kun je gangbaar maken door de knop eraf te halen, dan zet je een tang op de messing stift waar de knop op zat, en draai je voorzichtig eerst tegen de wijzers van de klok (linksom) een halve slag, daarna naar rechts draaien als hij eenmaal ''los'' is, kun je hem weer helemaal ronddraaien. Maar waarschijnlijk ligt het niet aan dit onderdeel, het ligt meer aan de waterhoeveelheidsregelaar, dat is het onderdeel dat links naast het membraan staat afgebeeld (de kegel met het veertje eronder). Je kunt het volgende proberen: het watergedeelte uit de geiser halen, de schroefjes bovenop het watergedeelte losdraaien(4 of 5 dacht ik) in het onderste deel zit de regelaar, dit deel op zijn kop onder water houden en dan met een vinger de kegel in drukken, het veertje moet hem dan soepel weer terugduwen (tig keer doen),krijg je hem niet meer ''soepel'', moet je het onderdeel vervangen. Je hebt hier een speciale sleutel voor nodig, maar als je alles meeneemt naar de speciaalzaak vervangen ze het wel even voor je (dat doen wij tenminste). Als je toch alles los hebt kun je het beste ook je membraan vervangen.
 

Erik-j

  • #6
Bedankt voor de reacties.

Het losdraaien lukt echt niet. Zit muurvast.
Ik heb het onderdeel (spindel) gevonden op een onderdelensite. Ga dat nu bestellen.

Hopelijk helpt het. Anders moeten we naar de waterhoeveelheidsregelaar gaan kijken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ook dan moet de oude spindel er uit :?
 

Erik-j

  • #8
Ik heb er nu een nieuwe spindel in gedraaid. Geiser geeft weer heerlijk warm water; de waterhoeveelheid is heel goed te stellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu