Latex spuiten en afplakken

Iceskater77

  • #1
Hallo klussers,

Ik heb besloten mijn leegstaande huis zelf te gaan spuiten van binnen. Muren en plafonds met latex. Heb een spuitmachine gekocht van het bekende W-merk (de semi-professionele variant van 319 euro met 7 meter slang).

Nu heb ik me al aardig ingelezen op dit forum want er is al veel over geschreven. Het enige waar ik mee zit is het afplakken. Heb nu bij de bouwmaat tape gehaald met 260 cm folie er aan vast. Om de plafonds te spuiten plak ik deze op de muren om die te beschermen. Dat gaat wel lukken hoop ik. Zijn er nog tips om echt strak af te plakken?

Echter de muren krijgen een andere kleur en dus moet daarna het plafond worden beschermd. Is dit af te plakken? Hoe breed moet die strook ongeveer zijn? Op een promofilmpje zie ik ze een stuk karton omhoog houden, maar dat lijkt me niet handig. Ik concentreer me liever op het spuiten. Hier nog tips voor?

Alvast bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u het plafond- en wanden in een 2 kleurstelling wilt spuiten zult u dit tot uit een meter van de raakvlakken rondom moeten afplakken.

Begin met het plafond. Latex is een vrij zwaar materiaal waarvan de nevel direct naar beneden zakt, dus ook de vloer goed afplakken.

Indien dit goed gedroogd is kunt met lichtplakkende tape ( paars ) het plafond afplakken en de wanden spuiten. Doe dit niet met bouwmarkt tape, want dit is ongeschikt voor pas geschilderde oppervlakken: u trekt de muurverf er weer mee af. Gebruik lichtplakkende paarse tape.

Strak afplakken is alleen mogelijk als het stucwerk op de scheidingsranden van wanden- en plafond strak is afgewerkt. Is dit ( meestal ) niet het geval: in de praktijk brengen we voor het spuiten een acrylaatkit aan op die scheidingen waarop de tape later wordt aangebracht.
 

Iceskater77

  • #3
Enorm bedankt Kees voor je antwoord. Ik zal even mijn ervaringen van vandaag delen.

Vandaag de vuurdoop gehad en het plafond gespoten met witte latex. Alles afgeplakt met gele tape. Aan deze tape zat 260 cm folie. De tape hield maar moeilijk op de gestucte muren.

Het spuiten was wel even wennen. Vooral om rechte banen te maken op het plafond en dan 50% overlappend. Het werd een beetje zigzag werk. Uiteindelijk 2 lagen gedaan haaks op elkaar omdat ik niet genoeg overlappend had gespoten. Ik had 10 liter verf in het apparaat gegaan en ik was verbaasd dat deze precies op was toen ik klaar was. 10 liter voor 30 m² terwijl er op de verpakking staat dat het goed is voor 100 m². Heb dus wel veel te dik gespoten denk ik, maar geen druipers dus hopelijk droogt het mooi op.

Als het nu te dik is, had ik dan sneller moeten lopen met de spuit? Of had ik de druk minder moeten zetten?. Deze stond nu op maximaal met 5% verdunde latex.

Toen ik bijna klaar was viel alleen al het afplak materiaal uit zichzelf in een keer naar beneden. Omdat alles aan elkaar vast zat van alle muren tegelijk. Gelukkig gebeurde dit op het einde maar als dit halverwege was gebeurd had ik toch echt een probleem. Was de gele tape met folie niet de goede?

Voor het afplakken van de plafonds zal ik de paarse tape kopen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Nee. De tape raakt verzadigd met vocht uit de latex en laat dan los. Er zijn veel verschillende kwaliteiten tape. Ik mag geen merken noemen maar op internet kunt u legio tapesoorten en gebruiksmogelijkheden vinden die hiervoor wel geschikt zijn.

Door heen en weer te zwaaien onstaat er in het midden een hoop verf en aan het begin en einde weinig.

10 liter latex is normaliter voldoende voor ca. 80 m2. Spuiten leert u niet in een dag. Fout no.1 is het heen en weer zwaaien met de spuit in plaats van parallel aan het oppervlak blijven op een afstand van ca. 30 a 40 cm.

Te dik opgebrachte latex kan gaan barsten. De toplaag droogt wel maar wat eronder zit niet. Hierdoor onstaat spanningsverschil.
 

Iceskater77

  • #5
Duidelijk Kees. spuiten leer je inderdaad niet in een dag. Jouw verklaring voor het los laten van de tape klinkt logisch. De tape is volgens mij wel kwaliteit tape van de Bouwmaat. Merknaam is een dier dat eieren legt :D

Ik zag in een filmpje dat ze plafond niet afplakken maar een karton op een stok er voor houden. Is dat te doen of maak ik het mezelf dan erg moeilijk.
Lijkt me dat het karton na een paar banen verzadigt raakt van verf en deze sporen gaat nalaten op het plafond. Of zie ik dat verkeerd?

Het niet zwaaien van de spuit was mij bekend. Ik heb dit denk ik vrijwel niet gedaan. Waarschijnlijk heb ik de spuit te langzaam over het oppervlak bewogen.

Ik hoop toch echt dat de latex niet gaat scheuren. Op hoop van zegen dan maar.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Kwaliteit is ok voor een bepaalde toepassing. Karton is een hulpmiddel wat niet echt strak afwerkt. We gebruiken ook wel stucloper. Dit is vloeistofdicht en dunner, dus belijning scherper.
 

Iceskater77

  • #7
Mijn eerste spuit klus is een grote teleurstellling geworden. Vanochtend hingen de vellen latex aan het plafond. Het lijkt er op dat de verse latex de oude laag los heeft doen komen. Het is een huis uit de jaren 60 en er komt nu een oude laag tevoorschijn welke zo te zien kalk houdend is. Als ik er overheen veeg heb ik immers een witte vinger.

Ben begonnen alles met een plamuurmes af te steken. De stucoddoor maar gebeld om alles glas te laten smeren. Neem aan dat eerst stucprimer overheen moet? Heb er goed de balen van...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Jammer. Ik heb het al vaak geschreven: eindresultaat is afhankelijk van ondergrondbehandeling. Als u over veegvaste muurverf hebt gespoten kunt u inderdaad de vellen eraf zien komen. Op een krijtende ondergrond is geen hechting mogelijk.

Schilderen is echt een vak en dan met name de ondergrondbeoordeling en behandeling. Probleem is vaak dat de DHZ sector hier geen boodschap aan heeft. Het wordt simpel voorgesteld in allerlei life-time programma's en demodagen: blikje open wippen en hopla, gaan. Verder dan schuren en plamuren vooraf komt men zelden.

U moet inderdaad alles afsteken of afwassen. Hierna kan de stucadoor aan de gang. Succes met uw project.
 

Iceskater77

  • #9
Bedankt Kees. Je pleidooi voor de vakman is duidelijk. Helaas is daar niet altijd geld voor en moet men wel DVZ-en.

De vorige bewoner heeft latex over de veegvaste verf gesmeerd. De eerste keer lukt dat denk ik wel. Bij de 2e laag laat de onderste los en ben je de pineut. Ik had me er van overtuigd dat ik over latex ging en het dus wel goed zat. Zo zie je maar wat voor verrassingen er kunnen komen. Weer wat geleerd en hopelijk kunnen anderen hier iets mee in de toekomst.
 

Iceskater77

  • #10
Mag ik nog wat vragen Kees? :oops: Antwoord van andere experts is ook welkom natuurlijk!

Inmiddels is het plafond glad gestucd en wacht ik op volledige droging. Dan plafonds en muren weer spuiten.

Ik ga afplakken met de kleuren tape die Kees ook al voorschreef. Ik moet zeker twee lagen spuiten. De eerste laag en de dag daarna de tweede laag. Kan ik alles tussentijds afgeplakt laten of moet ik dit allemaal verwijderen en de volgende dag weer opnieuw aanbrengen?
 

Tiho

  • #11
Dat moet je eigenlijk meteen weghalen, anders heb je kans dat je de verf meescheurt als je de tape verwijdert en dat zou weer zonde zijn.

Doe je wel voorstrijken oid voor een goede hechting? Anders krijg je in de toekomst mogelijk hetzelfde probleem.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
@ iceskater: zie antwoord Tiho
 

Furnidure

  • #13
Wilde op de (oude) onderwerp even inhaken met een aanvullende vraag voor wat betreft de volgorde van werken.

In een Belgische demofilm op youtube zie ik namelijk dat eerst de muren gedaan worden en dan pas het plafond (verschillende kleuren).
Dit alles met de reden dat de muren beter af te plakken zijn dan het plafond....

Klinkt op zich heel logisch, maar ik lees hier toch een andere werkvolgorde.
Iemand een onderliggende theorie hiervoor??

Alvast bedankt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Zie even mijn eerdere motivatie als antwoord hierboven. Misschien dat men in België er een andere werkwijze op na leeft. Hier is het gebruikelijk van boven naar beneden te werken. Als u errst de wanden doet zult u deze geheel moeten afplakken indien naderhand het plafond wordt gedaan.
Spuitnevel zakt snel naar beneden.

Indien allen wanden worden gedaan plakken we ook het plafond ca. 0,5 mtr af en drukken vaak nog een stuk stucloper tussen plafond en wand als de spuit daar komt.
 

Furnidure

  • #15
Ja oke, op die fiets.

En dan maakt het ook geen verschil (in nevel) of je een compressor gebruikt of zo'n vulding-spuit??? (had begrepen dat er geen namen genoemd mogen worden)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
Ik begrijp dat u zelf wilt gaan spuiten, of althans daartoe een poging.
Zowel air-less als zo' n "vulding" veroorzaken spuitnevel. HVLP het minste, air-less geeft de meeste nevel.

Spuitnevel van muurverf is relatief zwaar en valt snel naar beneden, dat van lak(verf) kan nog wel eens lang blijven rondzweven.
 

Furnidure

  • #17
Inderdaad een poging :D

Al vrij snel door dat we hier te maken hebben met een impuls-aanschaf onder het motto van 'doen we eventjes'.
Niet dus haha.

Toch maar even naar de bouwmarkt gerend voor een roller en een steel en mijzelf voorgenomen eerst eens het aparaat onder de knie te krijgen alvorens gelijk voor het eggie tegen het plafond aan te vliegen.

Dank voor je replies
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu