Lange geleide rails

JoJotheFirst

  • #1
Ik heb een zoon die slecht ter been is en daarom vaak in een rolstoel zit. In de auto kan hij gewoon op de achterbank. Dan moet de rolstoel in de laadruimte van de (bestel)auto. Om te voorkomen dat ik de rolstoel steeds in de auto moet tillen, wil ik een plank maken die ik op een rail uit en in de auto kan schuiven (zoals lades in een kast ook soms op rails lopen). Alleen moet die rail 1,5 meter zijn, en die heb ik nog niet gevonden. Bestaan ze wel, en zo ja, waar zijn ze te koop?
Ik ben zeer benieuwd.

Groeten,

JoJo
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kijk eens bij een goede ijzerhandel of een roldeurenfabrikant.
 

Kees61

  • #3
Zulke lange ladelopers bestaan niet.
Heb je hier al gekeken? Ik denk dat je daar meer info kunt vinden over het rolstoel vervoeren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik bedoel geen ladelopers maar een vervanging daarvan die te maken is van andere rails, de geleidewielen van een roldeur hebben dezelfde functie als de wieltjes van een ladeloper.
 

Kees61

  • #5
Ja natuurlijk, dan moet je zelf iets maken. Alleen aan een stel lopers heb je ook niets want het moet ook naar beneden scharnieren.
Eventueel met een vloertje er overheen zodat je toch een vlakke vloer hebt om andere spullen mee te nemen.
Maar zoiets kan ik nu niet bedenken. Dan moet je de auto bij je hebben en op zoek gaan naar mogelijkheden. Zelf iets lassen bijvoorbeeld.
Maar er bestaan ook liftjes. Dat is makkelijker omdat er helemaal niet getildhoeft te worden (of omhoog geduwd).
 

JoJotheFirst

  • #6
Nou ja, ik had bedacht dat ik een plank op een rail zet, in de lengterichting vertikaal heb staan (dus langs de wand van de auto). Als ik de plank naar buiten trek moet hij vervolgens scharnierend horizontaal gelegd worden en dan het uiteinde naar beneden op de grond leggen (de railgeleider die in de auto blijft liggen, zal dan eventueel omhoog komen) en dan de rolstoel eruit rijden. Als de rolstoel er af is, de plank weer vertikaal, het uiteinde optillen en de auto inschuiven. Het is maar een idee. Ik heb de indruk dat liftinstallaties wel heel duur zullen zijn, en ik heb niet het vermoeden dat dit bekostigd gaat worden door de WVG, aangezien mijn zoon niet 100% rolstoelgebonden is (misschien wel iets om uit te zoeken).

dank voor jullie reakties, trouwens

JoJo
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De aluminium loopplaten die hiervoor speciaal gemaakt zijn kunt u misschien ergens op de kop tikken, ze zijn ook niet zo zwaar als een plaat van die afmetingen.
Informeer eens bij verstrekkers van dit soort hulpmiddelen, vaak ligt er nog wel iets op de plank.
 

Kees61

  • #8
Bedoel je traanplaat?
Dat is maar een paar mm dik. Daar moet je een ondergrond voor hebben want dat is te slap.
Misschien dat een stalen rijplaat van een cm dik voldoende is :) maar dat is niet meer te tillen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Nee, ik bedoel geen traanplaat maar een complete oprijplaat van aluminium, je ziet ze ook vaak bij busjes voor rolstoelvervoer.
Het systeem is opvouwbaar, verschuifbaar en weegt weinig.
 

Kees61

  • #10
OOoh ja nu weet ik wat je bedoelt!
Hier bij Google staan wel links waar ze te koop zijn.
Jojo zou er alleen een rekje voor in de auto moeten maken want ze liggen anders los.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Als je 2 rails zou nemen dus van deze



en je zou per kant 2 rollers nemen die je aan de plank zou monteren dan heb je denk ik zo ongeveer wat je zoekt.

Je kunt de plank eenvoudig in en uit rollen zolang de 2 rollers in het rail zitten, komt de 1e naar buiten dan kan de plank scharnieren op de 2 rollers die nog in het rail zitten.
Maak evt. een stopper oid. zodat je de plank maar tot een bepaalde stand naar buiten kunt trekken en het dan keurig scharniert om de rolstoel naar binnen en buiten te rijden.
Tromp de voorkant van de rails wel wat op zodat de rollers weer eenvoudig in het rail te duwen zijn en je zou dan ook meer rollers toe kunnen passen (bijv. skate of skateboard wielen)

suc6

Gerrit Bakker
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De oprijplaten liggen niet los in de auto want er zit een pijp aan die je in de auto kunt bevestigen en waarmee je de platen kunt verschuiven, ze blijven daaraan bevestigd en dan staan ze opgeklapt rechtop voor de achterdeur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
12
1
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu