Rolgeleider geleidewiel

Klaas0639

  • #1
Ik ben zelf een stationaire schijfschuurmachine aan het bouwen. De machine krijgt een stabiele, nauwkeurig instelbare schuurtafel. (45 graden verstelbaar).
Om de schuurtafel om een as te roteren die samenvalt met het front van de schuurschijf zoek ik rolgeleidertjes. Ik heb er een stuk of 8 a 10 nodig.

Ik weet niet of de naam rolgeleider de juiste term is. Laat ik het daarom omschrijven.
Ik zoek (nylon) wieltjes met een vlak loopvlak, diameter ongeveer 20 mm of iets minder. In het asgat steekt een (stalen) hol asje waarin een boutje gestoken kan worden waarmee het wieltje vastgezet kan worden.
De combinatie nylon/staal denk ik aan om de wrijving laag te houden maar elke andere combinatie die voor een spelingarme rotatie en lage wrijving zorgt is OK.

Veel van deze wieltjes worden gebruikt in schuifdeurgeleidérs en keukenlades. Maar dan zijn ze nauwelijks los verkrijgbaar, kogelgelagerd en duur omdat het vervangingsonderdelen zijn.( Ik heb geen bezwaar tegen kogellagertjes maar sowieso al beetje duur).

Misschien kan iemand me aan wat steekwoorden helpen zodat ik beter kan googlen. Ik heb het gevoel dat er ergens in een magazijn duizenden van die dingetjes liggen die mijn probleem voor een habbekrats oplossen, maar ik ken de naam van het onderdeeltje niet :-)

Mvg
klaas
 

Tiho

  • #2

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Wat eventueel ook zou kunnen denk ik:
Kogellagers welke in de zonwering en rolluiken gebruikt worden
 

EvdL

  • #4
Kijk eens bij een startmotor / dynamo revisie bedrijf. Die hebben vaak oude kogellagers die vervangen zijn maar die voor jou toepassing perfect werken.
 

Klaas0639

  • #5
Aha, tweedehands lagers! Had ik nog niet aan gedacht. Wist niet eens dat die markt er was voor lagertjes :-).

Blijft het punt dat ik er zelf holle asjes bij moet maken. Kan, maar ik ben niet zo'n metaalbewerker. Voor een complete kant en klare suggestie hou ik me aanbevolen.

Toch vind ik je suggestie een interessante.

Dank,
Klaas
 

Klaas0639

  • #6
Een PS

Waar ik net op stuitte: die achterderailleurwieltjes van een racefiets (kosten bijna niks). Dat is wat ik zoek maar dan het wieltje zonder tandjes.
 

Swblom

  • #7
Google eens op een groothandel in wielen/lagers voor de industrie. Er zijn er een paar in Nederland. Ik ben laatst (als particulier) netjes geholpen bij zo'n zaak uit Arnhem. Zij hebben veel INTERessante WIELen.

Succes.
 

Pap

  • #8
Lager met een kogel zijn gewoon te koop zitten ook op machines waar platen over schuiven
ik weet alleen de naam niet
 

Pap

  • #9
Skeelerwielen
 

Pap

  • #10
Kogelpot heten ze
de technoshop lagers daar staan alle lagers op
 

Klaas0639

  • #11
Let wel: ik zoek een gelagerd wieltje. Dus (glij)lagertje plus asje plus boutje om te bevestigen. En goedkoop.

Ik kan dat natuurlijkl zelf gaan maken of bij elkaar zoeken en pas maken maar het moet toch gewoon te koop zijn zou je denken. Als ik de juiste naam maar kende.

PS:
Skeelerwielen zijn te groot. (Ik wil max 20 mm). Liever 15 mm.

Mvg
klaas
 

Klaas0639

  • #12
Nog een PS
Een kogelpot zou misschien ook kunnen. Tot nog toe zag ik alleen grote. Alleen kogel al ongeveer 25 mm. Zal ik verder op zoeken.

Mvg
klaas0639
 

Klaas0639

  • #13
Heb ondertussen door een tip een oplossing gevonden. Bij een amerikaans bedrijf die complete wieltjes met asje en lagertje levert voor een lage prijs.

Allen dank.

Mvg
klaas0639
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu