Lamp monteren - stroom moet rondlopen

sharwienparsoe

  • #1
Hallo allemaal,

Aan het plafond in de woonkamer hebben we een hanglamp met drie lampen. De hoogte van deze lampen kan je (volgens mij) zonder problemen verstellen. Dit heb ik derhalve ook zojuist geprobeerd. Daarbij heb ik een foto gemaakt van hoe de draden erin zaten. Bij het monteren heb ik uiteraard op dezelfde manier de draden bevestigd. Nu doet de lamp het echter niet meer (andere lampen uit dezelfde groep doen het wel). Hoe kan ik erachter komen waar het aan ligt?

Ik zie overigens dat er in de kabels een enorme kink is ontstaan doordat ze aan de binnenkant dus vast worden gemaakt om op een bepaalde hoogte te blijven. Kan het hier aan liggen?

Ook neem ik aan dat de schakeldraad en fasedraad elkaar mogen “aanraken” als ze tegen over elkaar in de kroonluchter vastzitten.

Bij voorbaat dank!
Sharwien

FE93B546-B923-48C1-B05B-DCBB9941A462.jpeg 567D2A76-38C6-4688-974C-C30FA99B4FDB.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je moet nog 2 draden meer aansluiten, een blauwe en een geel-groene.
Alleen zwart is niet voldoende, stroom moet rondlopen.
 

sharwienparsoe

  • #3
Dag Rola,
Zoals op de foto te zien is, zo was de lamp ook aangesloten voordat ik aan de klus begon. Toen deed de lamp het wel. Nu zijn de draden ook exact op deze manier aangesloten. Bedoel je dat dit toch niet goed is?

32B8D081-B203-4A3F-959C-F9CAC3F2F17D.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Welke draden komen er precies uit het plafond? Op basis van de foto zou ik alleen zwart zeggen
 

sharwienparsoe

  • #5
Ja, ik ben onduidelijk, sorry! Uit het plafond komt de zwarte schakeldraad en een groengele aardedraad. Uiteraard beide aangesloten weer. Ik vind het gek dat het opeens niet meer werkt, terwijl de draden exact op de zelfde wijze weer aangesloten zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het is onmogelijk dat de lamp ooit heeft gewerkt zonder dat de nuldraad (blauw) is aangesloten.
 

sharwienparsoe

  • #7
Dag Xander,
Naar aanleiding van je reactie heb ik nog eens gekeken. In de kroonsteen zit tegenover de blauwe draad die nu aangesloten is een stuk koperdraad vast in de aansluiting. Er steekt ook een blauwe draad uit het plafond. Denk dat ik tijdens het demonteren deze draad heb stuk getrokken. In ieder geval is het nu duidelijk: nuldraad ook even aansluiten. Ook jij bedankt Rola. Nu begrijp ik je reactie ook.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Yes, blauw aansluiten en het zou weer moeten werken. Na reactie #5 werd het wel een raar verhaal want je deed het voorkomen alsof er helemaal geen blauw vanuit het plafond kwam. :wink: Gelukkig is die er wel.

Installatiedraad breekt niet zomaar, waarschijnlijk is het koper tijdens het aanstrippen van de draad ooit ingekerfd, dan breekt het eenvoudig af na een paar keer buigen. Bij aanstrippen dus goed opletten dat je alleen de isolatie insnijdt en het koper verder niet beschadigd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu