Lamelparket onderhouden

Aron

  • #1
Hallo, ik heb een beuken lamelparket door mijn hele appartement liggen en dat wil ik opknappen. Het parket ligt er al ruim 10 jaar, is naadloos gelegd en gelakt. Op sommige punten is de lak door slijtage weggeschuurd waardoor er wat donkere plekken zijn ontstaan. Ik wil het parket opknappen zodat het er weer als een mooie vloer uitziet. Daarnaast wil ik de kleur van het parket zo licht mogelijk houden en ook een matte uitstraling meegeven. Ik denk daarvoor aan de volgende mogelijkheden:

1. (laten) opschuren en vervolgens olien. Het parket is nooit opgeschuurd geweest (dikte van het houd is waarschijnlijk 4mm). Opschuren zou dus een optie zijn, maar dat vind ik erg duur. (offerte gehad voro E 30,00 per M2). Daarnaast ben ik bang dat de kleur met olien donkerder wordt en misschien gaat glanzen.
2. (laten) opschuren en vervolgens opnieuw lakken met een matte blanke lak.

Heeft iemand ervaring met een van de bovengenoemde mogelijkheden en een idee over de beste methode voor het beoogde resultaat? Het liefts doe ik het schuur- en lak/verf-werk allemaal zelf om kosten te besparen. Heeft iemand daar ervaring mee en advies?

Alvast beankt voor de reactie!
 

Kloek77

  • #2
Het voordeel van opnieuw lakken is dat de oude laklaag waar deze nog goed is niet helemaal weggeschuurd hoeft te worden, licht aanschuren is voldoende.
Om te olien zal alles eraf moeten.
 

Aron

  • #3
Dat was idd. ook mijn idee en ik ben daar dus ook de meest voorstander van. Maar krijg ik daarmee heb beoogde resultaat? Kan ik de vloer een meer matte uitstraling geven met een matte lak? Zijn er ook andere lakken mogelijk voor het opnieuw verven van een vloer?
 

Kloek77

  • #4
De matheid zit puur in het oppervlak van de laatste laklaag.

Vaak wordt aangeraden om met normale glanzende lak te werken en alleen die laatste afwerklaag met (half-)mat te doen, zie de info van de fabrikant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu