Lamelparket met slijtage

Emve

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een huis gekocht. Ik de woonkamer ligt lamelparket met een eiken-toplaag. die laag is 2 tot 3 mm dik. Eigenlijk te dun om de vloer te schuren.

De vloer is behandeld met olie. Dit is niet bijgehouden, er zijn een paar plekken waar veel gelopen is kaal.

Hoe kan ik deze vloer het beste aanpakken? Mijn idee is de vloer goed reinigen en dan opnieuw in de olie zetten, meerdere lagen. Goed plan of niet?

Waarmee zou ik de vloer het beste kunnen schoonmaken en verder behandelen?

Alvast bedankt!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Laminaatman

  • #2
  Het beste is de vloer reinigen met een intensiefreiniger voor hout en een groene pad onder de boenmachine. Vervolgens onderhoudsolie aanbrengen met een witte of beige pad onder de boenmachine en deze goed inboenen.

  Heel belangrijk is om de vloer een half uurtje na het inboenen van de olie goed droog te wrijven met katoenen doeken, want wanneer overtollige olie op de vloer blijft liggen wordt deze kleverig.

  Er zijn verschillende merken op de markt die de beide producten (intensiefreiniger en onderhoudsolie) aanbieden, hier zal ik echter geen reclame maken, deze producten zijn makkelijk te vinden.
   

  Emve

  • #3
  Inmiddels zijn we een tijdje verder en is de vloer weer helemaal netjes. Omdat er misschien meer mensen zijn met dezelfde vraag, geef ik hieronder weer wat ik met de vloer gedaan heb.

  Allereerst is de vloer gereinigd met een reinigingsmiddel van de fabrikant van de hardwaxolie waarmee de vloer was afgewerkt.
  Daarna is de vloer geschuurd, 60 m2 en geheel met de hand (ivm de dunne toplaag). Het was een halve dag hard werken met 3 man. Eerst geschuurd met een grove korrel, daarna met korrel 240.
  Vervolgens 2x met een stofzuiger de vloer goed stofvrij gemaakt.
  Tenslotte de vloer opnieuw in de hardwaxolie gezet, met de hand. Dat ging vrij snel: 1 persoon zette met een kwast op de planken om de 30 cm een beetje olie op, de 2e persoon heeft de olie uitgesmeerd met een microvezeldweil. Op deze manier is een mooie dunne en egale laag olie aangebracht. 24 uur laten drogen, daarna de vloer weer licht opgeschuurd (2 uurtjes werk in mijn eentje), stofvrij gemaakt en opnieuw een dun laagje olie aangebracht.
  Resultaat: de vloer is als nieuw, de plekken die echt kaal waren moeten eigenlijk nog een derde keer in de olie gezet worden.

  Al met al een arbeidsintensieve klus, maar wel met een heel mooi resultaat en met lage kosten!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu