Lakwerk ziet er niet uit - tv-meubel gemaakt

Robert147

 • #1
Hallo,

Ik heb een tv-meubel gemaakt en ben die zelf gaan lakken. Het meubel is van MDF en ik heb hem 2 keer gegrond. Na het gronden heb ik wat beschadigingen geplamuurd en die heb ik daarna niet nog een keer gegrond. Ik heb het hele meubel geschuurd. Uiteraard zijn de geplamuurde stukken gladder.

Ik ben hem gaan aflakken en na de eerste laag zie ik het somber in. De gladde delen blijven glad en de overige delen zijn behoorlijk grof nog van het gronden. Ik denk dat dat wel bijtrekt na een 2e of 3e laag maar vrees dat je verschil blijft zien met de geplamuurde delen.

Mijn 2e probleem zijn stofjes. Het hele meubel zit vol stofjes, allemaal hele fijne draadjes. Ik had dit ook met andere mdf-dingen die ik heb gelakt. Ben er achter dat dit door de rollers komt, daar zitten die stofjes al op/in.

Wat voor tips kunnen jullie mij geven om het meubel toch nog netjes in de lak te krijgen???

Gr,
Robert
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #2
Beter schuren na het gronden. Schuren met P 400. Je hoort in feite geen verschil te voelen tussen het gegronde en geplamuurde + gegronde deel.
Wat voor plamuur heb je gebruikt?

Rollers voor het gebruik even over een breed stuk tape halen, niet lakken en schuren in dezelfde ruimte al het kan.
 

Robert147

 • #3
Frank, ik heb zelfs nog groffer geschuurd dan 400, volgens mij 280 ofzo, maar ik kreeg de structuur van de grondverf niet gladder. Het bleef een sinaasappeleffect houden. En het plamuurwerk is zo glad als babybilletjes. Maar wat kan ik nu nog doen nu de eerste aflaklaag er al opzit. Nogmaals goed schuren??? Of licht opschuren en een 2e laag opzetten?

De tape-truc is een goede, maar ik denk dat ik ook beter goede (mohair) rollers ga halen want die dingen van de bouwmarkt zijn bagger.

Gr,
Robert

ps heb je enig idee hoe ik zo'n grove structuur heb kunnen creëren met het gronden??? Heb dit volgens mij nooit eerder gehad en ik heb al heel wat gelakt. Gebruik overigens altijd de standaard grondlak van de grote bouwmarkten, werkt altijd prima.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
400 is fijner dan 280, het resultaat zal dus ook gladder zijn.

Zijn de pluisjes niet afkomstig van het mdf?
 

Robert147

 • #5
Denk niet dat de pluisjes op het mdf zitten, we hebben het mdf meerdere malen met een vochtige doek afgenomen. En ik heb een roller, nieuw uit de verpakking, onder een lamp geinspecteerd en ik zag idd hele fijne draadjes. Heb net nog even gekeken naar het lakwerk en het ziet er ECHT niet uit. Vol met pluisjes. Schandalig eigenlijk dat ze het zo mogen verkopen. Oke, even over wat tape zal schelen, maar ik geloof niet dat de rollers dan pluisvrij zijn.

Ik kijk even aan hoe het er morgen uitziet. Ik denk dat ik dan eerst wat groffer schuur (de pluisjes moeten er toch af) en daarna heel fijn. Ik denk wel dat de grove structuur van de grondverf na een 2e laklaag wel grotendeels verdwenen is.

Maar ik baal er wel van. Heb veel tijd en energie gestoken in het meubel (ontwerpen, bouwen, lijmen, schuren, plamuren) en nu valt het lakken toch zwaar tegen. Toch teveel bezuinigt op materialen en te weinig voorbereid vrees ik (maarja, het ging voorheen altijd prima). Mocht het toch niks worden dan moet ie maar naar de spuiter. Maar dat zal een flink prijskaartje met zich meebrengen aangezien hij het meubel zo goed als kaal moet schuren om er nog iets moois van te maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Ik heb dat ook eens gehad met mdf, dat was niet de roller maar het mdf zefl dat de vezeltjes veroorzaakte, op een of andere manier pluis mdf soms.

Van grof naar fijn spiegel glad schuren.

Ik heb wel eens een schilder gezien die alles voorzag van een laagje plamuur echt heel dun, je zag het hout er gewoon doorheen, gladschuren en dan aflakken.
net spuitwerk.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #7
De manier waarop ik het doe, met goed resultaat:
Het basisoppervlak eerst schoonblazen met compressor, dan even ontvetten met een lichtjes met thinner bevochtigde doek.
Ik gebruik toch een duurder merk grondverf.
Ik gebruik een schuimroller.

Alle oppervlakken gelijkmatig in de grondverf rollen, dikke randen op de hoeken voorkomen. Randen in de hoek eerst met een kwast aanzetten.
Na het drogen schroefgaten en beschadigingen plamuren met 2 komponenten plamuur, heel licht bol vullen.

Vervolgens alles schuren, eerst de plamuurplekken met 280, daarna het geheel met 400. Alle MDF vezeltjes gaan een beetje op staan door het zwellen door de grondverf, dus het oppervlak voelt ruw aan. Sommige plekken zijn weer bijna kaal na het schuren, geeft niet want een 2e laag erover. Nu zwelt het al veel minder.

Vervolgens weer schuren met alleen 400.
Weer schoonblazen, vooral in de hoeken.
Als ik nog niet tevreden ben over sommige plekken dan toch nog een beetje bijwerken met grondverf en schuren.

Daarna lakken.
Grondverf en lak altijd langdurig oproeren, ook tussendoor, niet te koud verwerken.

Succes!
 

Robert147

 • #8
Nou, de lak is droog en het resultaat is................ om te janken :lol: . Er moet echt flink geschuurd gaan worden wil ik hier nog iets van kan maken.

Bedankt voor de tips Frank!
 

Robert147

 • #9
Heb zojuist een deel geschuurd (misschien nog iets te vroeg ivm het uitharden van de lak) maar ik zie het somber in. Ik rijd vrijdag even langs de spuiter voor een prijsopgave. Ik word er alleen maar chagrijnig van en ben bang dat ik me straks ga irriteren aan de belabberde afwerking.

De reden waarom we het overigens zelf wilde doen is vanwege de two-tone die we wilde hebben. Kost altijd meer bij een spuiter.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #10
Zet dan de vlakschuurmachine er maar op om alles er weer af te halen.
De spuiter zal niet over de reeds bestaande lagen heen willen spuiten.
 

Robert147

 • #11
Ik denk ook dat alles eraf zal moeten. Maar we gaan zowieso eerst even langs voordat we daar aan beginnen. Eerst even vragen wat we zelf moeten doen. En uiteraard de prijs :wink: .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
6
5
4
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu