Ladefrontjes monteren op zelfbouwlade

Hphof

  • #1
Voor mijn mediameubel heb ik van MDF een ombouw gemaakt. Hierin moeten meerdere lades naast elkaar komen.

De ladebakken heb ik reeds gemonteerd in het meubel.

Nu mijn vraag: hebben jullie een tip hoe ik de ladefronten kan monteren? Ik wil van binnenuit schroeven, maar kan daar natuurlijk niet bij als de lade gesloten is.

Hoe kan ik deze (3) ladefronten zodanig monteren zodat ze met de bovenkant allemaal gelijk komen?

Alle gedachten, tips zijn welkom!
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Eerst op het gevoel en door te meten in de bij bendadring juiste stand vastzetten maar dan net zo strak vastschroeven dat de frontjes nog een beetje te schuiven zijn.
Lades dicht en dan met het handvat het front zo manipuleren dat ze goed staan en dan definitief vastzetten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Hier een andere manier:

Ik heb de deuren en de lades wat groter gemaakt zodat ze net op hun plek passen dus praktisch zonder zichtbare naden rondom. Daarna heb ik eerst de scharnieren en ladengeleiders gemonteerd. Vervolgens voorzichtig rondom bijschaven en iedere keer checken met een opvulplaatje tot de naden gelijk zijn.

Precies op de uiteindelijke maat maken, rekening houdende met naden en hang en sluitwerk wist ik van te voren al dat dat 'm niet ging worden. Ook de haaksheid ten opzichte van de kast kan net iets anders zijn of een scharnietje net iets meer naar binnen dan de ander.

Dus dit is wel een safe manier van werken; alles iets groter maken dan uiteindelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
In datzelfde topic wordt nog een andere methode beschreven:

Door ervaring wijzer geworden heb ik bij m'n archiefkast de beide deurtjes ook groter gehouden. Met 1 tot 2 mm overmaat heb ik de deurtjes eerst in de hoogte passend gemaakt. Daarna de scharnieren gemonteerd en de deurtjes op breedte gebracht.

Het verlost je van het precies op maat werken als je de stijlen en regels maakt en je kan kleine afwijkingen in de kast opvangen. Die 1 tot 2 mm die je verwijdert langs de omtrek valt geen hond op.


Voor de lades met geleiders werk ik meestal met een vals front. De afmetingen van de ladebakken houd ik iets kleiner. Met vulplaatjes maak ik de speling rondom gelijk. Ik begin onder zodat ik het front van binnenuit kan vastschroeven. Zo werk ik naar boven lade voor lade af.

Het bovenste front is het passtuk, Dat wordt als laatste op maat gemaakt zodat de speling rondom gelijk is. Als ik er nog van boven bij kan wordt dit ook vastgeschroefd zoals bij de rest. Anders werk ik met twee kleine spijkertjes zonder kop in de ladebak.

Met de vulplaatjes als geleiding druk ik het front op de bak in de spijkertjes. Met die putjes als register kan ik bij uitgetrokken bak het front vastschroeven.
 

Hphof

  • #5
Dank voor de tips. De frontjes worden echter "opdek".
Had ergens gelezen dat er frontverstellers in de handel zijn. Deze ga ik maar eens proberen...
 

Jelmer

  • #6
Dubbelzijdig tape :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu