Kunststof ipv houten boeideel

Broekhoest

 • #1
Hallo dit is mijn eerst bericht/vraag aan jullie medeklussers.
Qua werk zit ik niet in het timmerwerk/loodgieterswerk maar in het programmeren en storingzoeken(elektricien) in produktieprocessen.
Heb geen linkerhanden maar het ontbreekt me (nog) aan voldoende inzicht om sommige dingen deugdelijk op te lossen.

Wat wil ik doen: ik wil van mijn dakopbouw de boeidelen gaan vervangen voor kunststof van 10mm dikte, tevens is de bovenste "hoek" met een 90 graden aluminium strip/trim afgedekt dit zou ik graag veranderen in een zinken kraal.

Ik heb een eerdere post van Fiesiekus gelezen en die moest een boeideel van onderuit lostrekken en dan zinkplaatjes op de bovenkant spijkeren en dan omgekeerd het nieuwe deel+plaatjes in de kraal zien te duwen.
Hoe doe ik dat met kunststof en zinkplaatjes op een nog aan te leggen kraal ipv de aluminium strip die er op gespijkerd zit?
De langste 2 kralen hebben een lengte van 4.30mtr is dat een probleem?

Alvast bij voorbaat dank voor suggesties/opmerkingen.

Jan.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Welke kunststof denk je aan? Ben nl. bang dat het lastig is om die bewuste plaatjes daar aan te bevestigen; 10 mm is niet veel om in te schroeven. En spijkeren kan je denk ik wel helemaal vergeten.

  Overigens als de kraal nog aangebracht moet worden, is het makkelijker dan in mijn geval: je schuift nl. de kraal gewoon over de zinkplaatjes.
   

  Broekhoest

  • #3
  Ik heb het over Keralit, ik wist niet of ik de merknaam mocht noemen.

  Als ik op het dak(plat) van de opbouw sta zie ik dat de dakbedekking tot aan de aluminium strips lopen, hier en daar een paar centimeter omhoogstaan/omhooggeruld.
  Dus lijkt het mij mooier om meteen de dakrand te vervangen voor een kraal.

  ik ben tegelijkertijd verder gaan googlen en kwam uit op een trimkraal verbinding op kleur van keralit, wel een extra randje maar volgens mij zit dan wel het paneel aan de bovenkant vast onder de kraal.

  als ik de nieuwe kraal monteer moet ik dan het stuk dakbedekking wat tegen het 45graden rand van het dak zit wegsnijden, kraal op die plaats spijkeren en dan weer overlappend daar dakbedekking op plaatsen?
  mvg Jan
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Als u een zinken deklijst wilt zult u de aluminium daktrim moeten verwijderen of de kunststof plaat tot de bovenrand van de daktrim door laten schieten en daar de zinken deklijst overheen plaatsen.
  De dakbedekking eerst goed laten aansluiten op de daktrim.

  Het beste vind ik de trim verwijderen, de dakbedekking repareren en dan de zinken deklijst erop.
   

  Broekhoest

  • #5
  @ Jan.

  Komt dan de deklijst(kraal) bovenop de dakbedekking wat net aangesloten is tot aan het keralit?

  Hoe moet ik die deklijst vast zetten op het dak? kitten spijkeren,schroeven.

  Nog een vraagje die deklijsten zijn er in 3mtr stukken ik heb 4,30mtr nodig. moet ik dan de stukken deklijst koud tegen elkaar leggen en proberen te solderen? of moet er wat over de verbinding? moeten ze overlappen en dan solderen.

  Mvg Jan
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6


  Het losse plaatje zink valt in de kraal en het omgezette gedeelte van de deklijst, dit plaatje kan gespijkerd of geschroefd worden bovenop het stukje waar de daktrim ook op zat.
   

  Broekhoest

  • #7
  Mooie duidelijke afbeelding, bedankt.

  Ik mis alleen de dakbedekking, komt die onder of boven de deklijst.

  Als ik het goed begrijp:
  het losse plaatje aan de 45graden balk spijkeren en in de kraal door laten lopen.
  hoe komt de deklijst vast aan dit plaatje? ook een spijker door de deklijst en het plaatje heen in de 45 graden balk? of solderen?

  jan.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  De dakbedekking komt altijd onder de deklijst, gebruik voor het plaatje mimimaal zink 16, de loodgieter heeft wel wat afvalstukken liggen.
  De deklijsten dienen gesoldeerd en in verstek gemaakt moeten worden in de hoeken en op de naden.

   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu