Kruipruimte ventilatie niet voldoende

WowturB

  • #1
Hallo,

Al een tijd zijn we bezig om onze benedenwoning op te knappen. Een groot onderdeel daarvan was de kruipruimte. Er is extra ventilatie aangelegd, er ligt folie op de grond en de boel is geïsoleerd met steenwol. Dit in verband met houtrot problemen die tijdens de koop 8 jaar geleden zijn ontdekt. Al het aangetaste hout is toentertijd vervangen en de ruimte is behandeld met een chemisch goedje.
Echter ben ik nog niet tevreden met de ventilatie. De uitbouw achter het huis is gebouwd op gestort fundament. Het lukt dus niet om ventilatie achter het huis te plaatsen. Ik ben bang dat er niet voldoende geventileerd kan worden en dit op langer termijn weer problemen kan opleveren.
Heeft het zin om de kruipruimte aan te sluiten op een mechanische ventilatie? Ik heb het voorelkaar gekregen om een 40mm buisje in een gat in een opbergkast achterin het huis te krijgen. Daar zit nog een aansluitpunt om dat buisje eventueel te koppelen aan de mechanische afzuiging. Of heeft iemand misschien een ander goed idee?

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
40 mm is veel te weinig om lucht door te halen... Dat gaat sowieso niet werken.
 

WowturB

  • #3
Jammer dat 40mm te klein is. Is het wellicht een idee om een simpele mechanisch ventilatie buizensysteem met buisventilator in de kruipruimte aan te leggen? Wat zou dan een voldoende buisdiameter zijn? En hoeveel m3 per uur zou er afgezogen moeten worden? Het gaat om oppervlakte van circa 100m2. De hoogte is ongeveer 70cm
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je aan een buisventilator denkt voor dat volume, zou ik uitgaan van een afvoer van 150mm en dus ook een aanvoer van 150 mm (als je dat voor elkaar krijgt...). Dan de openingen zover mogelijk uit elkaar en de lucht wegzuigen uit twee hoeken helemaal achterin de kruipruimte (bijv via spirobuis). Er moeten ook niet teveel binnenmuren in de weg staan. Noodzaak om te ventileren kan per seizoen verschillend zijn, dat zou je kunnen monitoren. Volgens mij zijn er geen normen meer voor sinds huizen luchtdichte betonnen vloeren hebben.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Waarom zou 40mm te weinig zijn?
Bij kruipruimte ventilatie worden o.a. renovatiekokers gebruikt, die zijn 50mm. Twee stuks daarvan aan iedere kant is daarbij voldoende.
Je zou het kunnen gaan meten, maar ik gok dat als je die 40mm aan de mechanische afzuiging hangt er meer verversing is dan met 2 renovatiekokers.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
die renovatiekokers werken als je er voldoende hebt en ze tegenover elkaar zitten. als dat niet zo is, is de ventilatie minimaal. Bij houten vloeren dienen er ook meer geplaatst te worden dan bij betonnen vloeren.
 
Laatst bewerkt:

WowturB

  • #7
Bedankt voor de reacties, ik denk inderdaad dat het meten gaat worden. Die 40mm buis aan de mechanische ventilatie koppelen is aanzienlijk makkelijker dan mijn alternatieve plan van een buizensysteem met een buisventilator in de kruipruimte. Dat laatste kan altijd nog.
Wellicht krijg ik het nog voor elkaar om een dikkere buis dan 40mm te koppelen aan de mechanische ventilatie, we zullen zien!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu