Krachtstroom?

Nuvolari2018

  • #1
Hallo,

Ik heb 15 jaar geleden een huis gekocht uit 1955. De vorige bewoner heeft elektrisch gekookt. Zover ik weet zat er in de meterkast een extra kastje van de energieleverancier hiervoor. Ik heb dit destijds laten verwijderen omdat ik dacht dit niet nodig te hebben.
Nu 15 jaar later wil ik zonnepanelen installeren en eventueel overstappen op electrisch koken (inductie).

Volgens het laatste taxatierapport van 10 jaar geleden heb ik een krachtstroomaansluiting in de meterkast. In de keuken heb ik echter geen perilexstopcontacten, maar 2-polige stopcontacten. Deze zijn op de kookgroep aangesloten (combi oven 3380 W, ijskast, diepvries, afzuigkap, gaskookplaat met elektronische ontsteking en verlichting). Nu heb ik de volgende vragen:

1. Heb ik inderdaad een krachtstroomaansluiting in de meterkast?
2. Zo ja, moet er nog iets worden geïnstalleerd voordat deze kan worden gebruikt?
3. Mocht ik inderdaad krachtstroom hebben en zijn de 2-polige stopcontacten hierop aangesloten kan ik dan zonder problemen een inductiekookplaat met 2-polige stekker hierop aansluiten?

Hoe de stopcontacten zijn aangesloten zijn kan ik helaas niet meer navragen. Deze zijn destijds door mijn vader aangelegd en deze is helaas overleden. Bijgevoegd een aantal foto’s van de meterkast.

Nuvolari

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een kookgroep mag je niet gebruiken voor een ander doel dan elektrisch koken.

Hoofdschakelaar is al heel lang verplicht bij krachtstroom.

Die losse draden uit de wcd ziet er ook erg veilig uit.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Vreemd, bij de kookgroep staat badkamer, cv en washok. Hele andere zaken als die jij noemt. Om nog wat verder op je vragen in te gaan:
1. Niks wijst op krachtstroom aansluiting.
2. Is ook niet eens noodzakelijk om elektrisch te koken.
3. Perilex aansluiting voor de kookplaat wel.
 

Nuvolari2018

  • #4
De benamingen bij de diverse groepen kloppen, dit heb ik gecontroleerd. Is wel vreemd dat de taxateur in zijn verslag vermeld dat er krachtstroom aanwezig is, dat klopt dus niet. Ik geen idee wat ik destijds uit de meterkast heb laten verwijderen en waarvoor dit diende, is inmiddels 15 jaar geleden.

Zoals in de vraagstelling al is aangegeven was ik er niet zeker van of er krachtstroom aanwezig is (niet dus). aaname was gebaseerd op taxatierapport.

Mocht het kloppen dat de kookgroep inderdaad voor iets anders wordt gebruikt dan is dit dus in de meterkast verkeerd aangesloten.

Ik heb zelf geen verstand van elektra, maar op basis waarvan concludeer jij dat de kookgroep ergens anders voor wordt gebruikt?

Ik heb op internet inductiekookplaten gezien met een 2-polige stekker, dus perillex is niet altijd noodzakelijk?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Nuvolari2018 schreef:
Ik heb zelf geen verstand van elektra, maar op basis waarvan concludeer jij dat de kookgroep ergens anders voor wordt gebruikt?
Er staat "BADKAMER CV WASHOK" bij.
Ik heb op internet inductiekookplaten gezien met een 2-polige stekker
Als die platen geschikt zijn voor gebruik in Nederland dan zal het een vermogen van hooguit 3,7kW zijn. Het bestaat ongetwijfeld, maar denk niet dat je er fijn op zult kunnen koken. Het zullen veelal 1- of 2-pits platen zijn?
 

Nuvolari2018

  • #6
Ik zal de vraag anders stellen: op basis waarvan concludeer jij dat de groep waar washok CV badkamer bijstaat de kookgroep is?

Deze inductiekookplaten worden in Nederland verkocht en zijn vierpits (merk is Siemens).

Ik vermoed dat het volgende gebeurd is bij de renovatie van het huis:

Mijn vader heeft vanuit een bestaand stopcontact (die niet tot de keukengroep behoort) in de keuken de overige stopcontacten aangelegd voor de keukenapparaten. De verwarmingsinstallateur (het huis had geen CV toen ik dit kocht) heeft de kookgroep gebruikt voor de CV installatie en daar heeft later de badkamerinstallateur de badkamer en het washok op aangesloten.

Ik neem aan dat dit eventueel in de meterkast gecorrigeerd kan worden?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Nuvolari2018 schreef:
Ik zal de vraag anders stellen: op basis waarvan concludeer jij dat de groep waar washok CV badkamer bijstaat de kookgroep is?
Dat wordt geconcludeerd doordat die twee groepen door middel van een verbinding aan elkaar gekoppeld zijn. En omdat het een dubbele schakelaar is volgens het schema dat er op staat.
 

Nuvolari2018

  • #8
OK, weet ik tenminste hoe ik dit kan zien
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu