Krachtstroom kelder

Drachter

 • #1
Wij hebben toentertijd krachtstroom in onze kelder laten aanleggen. Wat ik wil is eigenlijk vanuit dit krachtstroompunt een aansluiting maken richting onze garage voor onze bronbomp (4 fasen). Vanuit de meterkast is dat vrij lastig omdat ik dan door allerlei bestrating heen moet, vanuit de kelder ben ik meteen in de tuin met een veel kortere afstand naar de garage (vandaar de vraag).

Wat is hiervoor de aangewezen werkwijze, kan ik een dergelijk aansluitpunt (net als een gewone verdeeldoos)gewoonweg onderverdelen en dan een stroomkabel erbij plaatsen richting garage? PS: Moet eerlijk bekennen dat ik met krachtstroom minder ervaring heb dan met "230V".
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Drachter

  • #2
  Ik heb nog even in de berichtgeving nagezocht. De aangewezen werkwijze lijkt dan als volgt:

  De krachtstroom onderbreken met een lasdoos met klemmenstrook en vandaaruit de kabel te trekken vanuit de kelder naar de garage via de tuin (ingraven op 50/60 cm diepte).
  In de garage dan een krachtstroomstopcontact (16A) maken voor de bronpomp.
  Ik hoor het graag als ik zaken over het hoofd ziet.
   

  Ferryv

  • #3
  Let wel op waar en hoe je de doorvoer door de kelder naar buiten maakt. Dit om problemen met een lekke kelderwand en grondwater te voorkomen.
  Ik zou, als het mogelijk is, de doorvoer boven het maaiveld maken, en de leiding dan (bovenste deel in een rvs kokertje tegen beschadigen)langs de buitenwand weer op diepte brengen.
   

  Drachter

  • #4
  Het grondwater zit bij ons vrij diep (zandgrond). Maar ik neem de tip mee, sowieso bij de doorvoer naar buiten moet eea goed waterdicht weer worden gemaakt.
  Dank.....
   

  @$T

  • #5
  4fasen krachtstroom bestaat niet. Wel 3F+N. Dat zijn dan buiten de aarde wel 4draden. Let wel op dat je de nul op de goede plek in de wcd op de juiste plaats aansluit. Overigens wat is de afzekering van de krachtgroep ? En ga je wel door met grondkabel met dezelfde draaddoorsnede?
   

  Drachter

  • #6
  Ik bedoelde inderdaad 3 fasen, zoals je schetst. Vanuit de meterkast loopt al reeds een krachtstroomvoorziening naar de garage, echter omdat daar door velen voor ons is "geknutseld" in het verleden meet ik vreemde waarden tussen de fasen. Dat moet nog opgelost worden. Vanuit diezelfde meterkast is toentertijd ook een krachtstroomvoorziening aangebracht in de kelder. Die wil ik nu benutten om onze bronpomp weer op aan te sluiten. Ik zal dus de kabel op de WCD identiek oversluiten zoals die nu is (ik zal er op letten dat de nul dus op de goede plaats in de wcd komt). Zoals ik nu kan zien lijkt ie 3*16A afgezekerd te zijn. 4mm2 was ik van plan door te trekken over een afstand van ongeveer 30meter.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu