Kozijn verf vraag

Freakin

  • #1
Hallo allemaal,

2-3 jaar geleden is mijn ruit vervangen door een glasbedrijf. Buiten het glas heeft hij ook de ruitlatten (heet dat zo?) vervangen. Alle latten die het raam dus op hun plek houden zijn dus vernieuwd. Het overige hout (zie foto) is niet vervangen. Ik heb na montage alles netjes op geschuurd en afgeverfd met praxis professional verf.

Zoals te zien is op de foto scheurt de verf op het oude houtmatriaal. Ik heb er wel weer eens een extra laagje verf opgelegd maar de scheuren blijven terugkomen.

Ik ga binnenkort de kozijnen opnieuw verven, dit keer met sikkens. Deze keer wil ik voorkomen dat de verf weer scheurt. Heeft iemand enig idee wat de reden is van de scheuren? Is het de verf of komt eea vanuit binnenuit ofzo? Alle tips zijn welkom :-)

Foto:
image.jpg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een lik verf van welke kwaliteit ook gaat die scheurvorming niet tegenhouden. Meet eerst de vochtigheidsgraad eens op ( max. 17 a 18 %). Steek de meetpennen zo diep als mogelijk in de scheurvorming. Indien voldoende droog frees de scheurvorming uit met een bolfrees en repareer deze met een 2k houtrotvuller volgens voorschrift.
Meet u hoge percentages dan kan de onderliggende oorzaak ook van binnenuit komen en is loshalen van de ventilatie glaslat nodig om een goede inspectie te kunnen doen. Ik neem aan dat de topafdichting van de glaslat (kit) goed sluitend is aangebracht.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als de scheur is gerepareerd zoals hierboven zou ik gelijk overwegen om een neuslat te plaatsen. Deze dekt de toch al kwetsbare onderdorpel van een kozijn af.
 
  • Like
Waarderingen: Kees de schilder

Freakin

  • #4
Bedankt boys!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
"Meet u hoge percentages dan kan de onderliggende oorzaak ook van binnenuit komen en is loshalen van de ventilatie glaslat nodig om een goede inspectie te kunnen doen. Ik neem aan dat de topafdichting van de glaslat (kit) goed sluitend is aangebracht." 7 mei 2021

Het loont altijd de moeite om eerst letterlijk en figuurlijk de dieperliggende oorzaak op te sporen.
U doet er verstandig aan om in overleg met een goed bekend staande aannemer het complete raamkozijn te vervangen. U bent daar vrij in als het een eigen woning betreft. Is is een huurzaak doe dan niks en leg het voor aan de eigenaar, anders zou u zo maar eens uw opgemetselde borstwering of andere veranderingen weg kunnen breken als u de woning opzegd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu