Kookplaat aansluiting - Is dit goed zo?

JFW

  • #1
Zou iemand voor mij kunnen kijken of de aansluitingen op mijn kookplaat en de perilex stekker goed zijn zo?

Nu kan ik er nog bij voordat de plaat in het blad gaat komend weekend.

Stekker is al in het contact gegaan en alles werkt, gaat mij puur of ik de manier van aansluiten goed heb uitgevoerd?

Is de ’knik’ in de blauwe draad prima of absoluut not done?

En in het aansluitschema met de brug tussen de N1 & N2 tekenen ze het draad aangesloten op de N1. Ik heb hem om de N2 gedaan, lijkt mij geen probleem zolang de brug er tussen zit?

IMG_7806.jpeg

IMG_7320.jpeg


IMG_7321.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Om te beginnen: Ik neem aan dat je een 3-fasen groep hebt en geen kookgroep?

Hoe is de Perilex contactdoos aangesloten? De standaard is zo:
perilex-aansluiting-3-fase.png

Met de nul dus linksboven. Jij sluit in de stekker de nul echter rechtsboven aan?! (En toch heb je het al succesvol getest? :roll: Dan zit het ook in de contactdoos fout ofzo?)

Ik ken de aansluitklemmen van deze kookplaat niet, maar ik heb mijn twijfels of die nuldraad en de brug wel op deze wijze onder de schroef aangesloten mogen worden. Als de nuldraad / adereindhuls dikker / hoger is dan de brug, kun je de schroef mogelijk niet ver genoeg aandraaien om ook de brug goed vast te klemmen (of precies andersom). Het lijkt mij dat je de beste verbinding krijgt door de draad aan dezelfde kant als de brug onder de schroef te steken, dus bovenop de brug.
 

JFW

  • #3
Bedankt voor je reactie.

In overleg met mij heeft de electriciën de nul rechtsboven geplaatst. Hier kwamen wij op tijdens een gesprek over waar je je voorkeur voor de fase en nul plaatst, beide zeiden wij links fase en rechts nul (pure voorkeur dus).

Ik weet 10000% zeker dat mijn nul rechtsboven zit, aarde in het midden en de fases over de rest. Dit staat ook op de perilex WCD met stickertjes voor de zekerheid, en ik heb uitgebreide fotodocumentatie van installatie (had een compleet nieuwe groepenkast + deze perilex laten plaatsen).

Ik heb overigens inderdaad een 3-fase aansluiting met krachtgroep, geen kookgroep.

Wat betreft de brug en de adereindhuls van de nuldraad. De brug is 1.5mm2 en de huls is na aandraaien ‘platgedrukt’ naar 1.5mm2 en in beide valt geen beweging te krijgen eenmaal aangedraaid.
 
Laatst bewerkt:

JFW

  • #4
FYI, bij de kookplaat zijn 3 diktes bruggen meegeleverd; 1.5mm, 2.5mm & 4mm. Ik heb dus de 1.5mm gebruikt, overeenkomend met die dikte van de adereindhuls.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Bijzondere voorkeur hebben jij en je elektricien dan. Voor het aansluiten van een 3-fasen groep op een Perilex contactdoos is gewoon een standaard. Er staan zelfs coderingen ("N", "L1", "L2", "L3") in de gemiddelde Perilex contactdoos. Het verbaast me dat een vakman je überhaupt de keuze geeft.

Maarja... als het dan maar in zowel de contactdoos als in de stekker hetzelfde zit gaat het uiteraard wel werken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

JFW

  • #6
Dat mag je uiteraard vinden! En feedback is natuurlijk altijd welkom:prima: Maar dit was dus wel met voorbedachte reden zo gedaan.

Maar dit topic ging mij meer om de manier van de aansluitingen zelf, niet zozeer over de plaatsing van draden. Daarom had ik ook geen fotos geplaatst van de bedrading op de WCD/meterkast.

Heb je hier nog een mening over m.b.t. de twee puntjes die ik einde van mijn eerste bericht noemde.

Thanks!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Met die 2 punten zie ik geen probleem nee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu