Koofverlichting

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben van plan binnenkort een koofverlichting te maken in mijn badkamer, waarbij ik de tl verlichting indirect wel maken. In bijgaande tekening heb ik schematisch aangeven hoe eea eruit komt te zien.
Nu vroeg ik me af hoe breed de spleet moet zijn om niet teveel licht af te sluiten en een degelijke hoeveelheid licht te behouden?
Zou het ook handig zijn om in de koof een vorm van reflectie te maken om de lichtopbrengst redelijk te houden? https://www.klusidee.nl/Forum/userpix/47810_Afbeelding2_2.jpg
 
Denk dat je het beste een proefopstelling kunt maken en kijken wat er gebeurt als de onderplaat breder of smaller wordt.

Het is niet in te schatten of dit het voor jou gewenste effect geeft. Kwestie van proberen.
 
Inderdaad. Je kunt het grootste deel van de koof al definitief maken en alleen experimenteren met de breedte van de sluitplaat, door deze steeds op andere breedtes vast te klemmen met bijv. lijmklemmen. Als je de juiste breedte van de spleet hebt bepaald zaag je 'm op maat.
 
Blijft de sluitplaat van onder losneembaar ivm lichtbronwisseling?
Wat heb je trouwens voor lamp in je gedachten?
Dimbare TL?
 
Ik wil de sleuf zo breed hebben dat ik idd een lamp kan verwisselen. Maar als die sleuf te breed moet worden dan moet ik iets vanaf de bovenkant bedenken.
Ik wil gewone, niet dimbare, TL's gebruiken
 
Je zou de sluitplaat aan de onderkant ook met bijv. magneetsluiters vast kunnen zetten zodat je deze er altijd makkelijk af kan halen om een lamp te verwisselen.
 
Dat is ook een overweging ,maar mijn bedoeling was om alles in verstek te verlijmen en strak te schilderen. Denk niet dat dat lukt met een magneetverbinding
 
Als je deze konstruktie aanhoudt kun je toch een probleem krijgen bij het wisselen.
Als je een buis wilt wisselen en je hebt geen zicht op de lamphouders doe je soms uitlatingen die je op het terras niet doet. :mrgreen:
Maak vooral eerst een proefopstelling.
 
Tegenwoordig heb je ook hele mooie LED verlichting op een strip of rol.
Misschien is dat ook een optie.
Dan hoeft de koof niet zo groot te zijn, en hoef je niet bang te zijn dat je een lampje moet wisselen.
 
Toch moet je gaan denken aan een electronische vsa, hoeft niet perse dimbaar.
Bij een conventionele versie (met starter) kan de vsa na verloop van tijd zeer heet worden, je moet deze warmte ook kwijtkunnen.
En als je dan denkt aan een 13watt of 16watt versie, ben je nog behoorlijk zuinig bezig. De buis is dan ca. 13mm rond.
 
Dank voor jullie reacties. Ik ga eens kijken naar de electronische vsa en de led slang/strip is misschien ook een optie. Is de lichtopbrengst van LED net zo hoog als van de TL verlichting?
 
Dat is duidelijk. Maar ik zie LED snoeren met 30, 60 en 120 leds per meter. Kan ik met 30 leds per meter genoeg kooflicht creeeren als ik op een aantal plaatsen ook nog gewone downlight spots verwerk in de koof?
 
Dacht dat je met de " lichtspleet" ook een egale verspreiding van de verlichting wilde bereiken, maar nu spreek je over ledstrips en downlightspots in een koof.
 
Het is beide. Ik wil een egale lichtstroom over de volle lengte en specifieke downlights bij de douche en de wastafels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan