Koelkast vormt ijs en veel water

MichelSchudel

  • #1
Hallo,

Wij hebben voor onze nieuwe keuken een Etna inbouw koelkast (Etna KCS1178) gekocht. Die bleef erg lang draaien waarbij in de bovenste twee vakken van de koelkast veel rijp/ijsvorming optrad. Bij ontdooicyclus liggen er ook veel waterdruppels op de plankjes. Soms lijken producten ook deels te bevriezen, er zit dan ijsvorming op een potje of het boterkuipje, waar deze de achterwand van de koelkast raakt.

Spelen met temperatuur instelling helpt niet, we hebben ook 2 van 5 geprobeerd, wat een relatief warme setting zou zijn, maar nog steeds ijsvorming.

Thermostaat vervangen hielp niet. ATAG heeft daarna kostenloos de koelkast vervangen door een nieuw exemplaar... maar die levert precies dezelfde problemen op: achterwand van de bovenste twee vakken hebben veel rijp/ ijs en de rest van de binnenwand heeft helemaal niets.

Ik heb gekeken of de kast aan de achterkant ruimte heeft voor ventilatie. Dat is het geval, er is ongeveer 4cm ruimte tussen de kast en de muur.

Ook is de plint uitgezaagd om verse lucht aan te trekken, zie foto, maar ik weet niet of dat wel voldoende is.

De vraag is nu: kan het zijn dat de ventilatie onvoldoende is? Want dit is al de tweede koelkast, en ik kan me niet voorstellen dat er twee op rij defect zijn.

Of is dit gewoon een slecht product?

Graag advies hoe we dit kunnen oplossen!

20220802_172122.jpg 20220821_223616.jpg
 

Bademutze

  • #2
Dat de achterwand de ene keer bevriest, en de andere keer waterdruppels laat zien is volkomen normaal, laat geen producten tegen de achterwand aankomen, want dan bevriezen die idd. Meestal zit er een opstaand randje aan de platen om dit te voorkomen, maar bij deze niet. Het kan ook dat de deur niet goed sluit, dan komt er veel warme lucht in de kast, die weer meer vochtvorming geeft.
 

BigBert

  • #3
De gleuf in de plint lijkt wat smal. Probeer het eens zonder plint. Ook de 4 cm tussen de koelkast en de muur lijkt me wat weinig. Achter de koelkast moet voldoende luchtstroom zijn wil de koelkast goed werken. Kan de lucht aan de bovenkant goed wegstromen?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Ik denk dat je deur slecht sluit. Koelkast losschroeven en paar cm naar voren halen zodat je de rubber kunt zien en dan kijken of hij beter sluit. Vaak staan ze perongeluk iets te ver naar achter. Je mag geen hout op hout horen bij sluiten deuren. Is de draairichting van de deur gewisselt ? Soms kan het zijn dat je de rubber nog wat moet naföhnen en op de plaats moet helpen na omdraaiing. Fabriek af scharniert hij rechts.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu