Koelkast motor draait lang maar slaat wel af

EWS

  • #1
Hallo, nadat ik mijn koelkast ontdooid heb (ijs tegen de achterwand en putje was verstopt) ben ik eens gaan letten op de verhouding brommen/stilte. Tot mijn verbazing merk ik dat de koelkast een uur bromt gevolgd door 2 en een half uur doodse stilte.

Dus de koelkast is een kleine 30 procent van de tijd bezig. En dit terwijl de koelkast dicht blijft. Ik had verwacht dat hij ongeveer 10 minuten aanslaat en dan zo'n drie kwartier stil blijft.

Misschien maak ik mezelf iets wijs maar is dat niet wat veel? Ik heb er nooit op gelet, en de koelkast is vrij stil ook als hij aanslaat, dus je moet er vlak naast gaan zitten om hem te horen.

Naar mijn idee doet de thermostaat het want hij slaat aan en hij slaat af. Ook sluit de deur prima en zijn de deur strips in goede staat. Ik vraag me dus af of er uberhaupt wel een probleem is !? :cool:

Wat is een normale verhouding actief/inactief voor een koelkast met de deur continue dicht en standje 3 (1-5 mogelijke standen) ?

BVD
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Over die verhouding is geen zinnig woord te zeggen.

Om te beginnen is het afhankelijk van de temperatuur van de omgeving van de koelkast en van het in de koelkast gebruikte isolatiemateriaal.

Belangrijker nog is de in de koelkast gebruikte compressor.

Vooral in zeer moderne koelkasten (en vriezers of combinaties) wordt door veel fabrikanten een zo klein mogelijke compressor gebruikt. Zo klein mogelijk in de geest van: zo min mogelijk energieverbruik. Dit om te voldoen aan milieueisen.

Laatst was er op een ander forum een vraag over een zeer moderne (gloednieuwe) koelkast waarvan de compressor vrijwel continue 'bromde'. Wel veel zachter dan anders. Dat bleek een koelkast te zijn met een invertermotor in de compressor. Deze biedt (de fabrikant) de mogelijkheid de motor langzamer te laten draaien en de snelheid zodanig aan te passen dat de juiste temperatuur met een minimum aan energieverbruik én geluidsproductie tot stand komt. De motor draait dan veel langer dan bij de oudere modellen gebruikelijk, maar gebruikt toch veel minder energie.

De enige manier waarop je eventueel kunt bepalen hoeveel de koelkast in totaal verbruikt is een energiemeter die je tussen stopcontact en stekker van de koelkast plaatst. Daarmee een week lang de energie laten meten en dat omrekenen naar jaarverbruik. Dan heb je een indicatie over het gebruik t.o.v. de fabrieksspecificaties. Waarbij je er dan wel rekening mee moet houden dat die specificaties vastgesteld zijn onder 'standaard' condities, die meestal gunstiger zijn dan in dagelijks gebruik. :wink:

Wat is het merk en het typenummer?
 

EWS

  • #3
Dank voor je reactie Kees, dit gaat om een KT14L110 en is een Siemens(tafelmodel).

Ik denk niet dat dit model een inverter motor heeft al kan ik dit niet hard maken maar deze koelkast is zeker 7 jaar oud en heb ik destijds van mijn zus gekregen die hem ook al een aantal jaren in gebruik had.

Ik heb een handleiding maar hier staan geen technische specs in.

Is het handig om een knal op de thermostaat te geven zoals ik ergens anders heb gelezen ? Dit zou de thermostaat resetten, maar misschien moet ik dit met een korrel zout nemen. Wil niet gaan slopen en van de regen in de drup komen want hij koelt op zich prima en heb momenteel geen ijs meer tegen de wand. Maak me alleen zorgen over verbruik dus die energiemeter is zeker een idee.

GRT
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Met een flinke knal op de thermostaat wordt met een beetje geluk het energieverbruik van de koelkast gereduceerd tot 0!

Bijkomend nadeel is, dat de producten niet meer koud worden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
KT14L110 werd ongeveer 2004 geproduceerd. Heeft inderdaad een hele normale compressor. Preciese jaar is eventueel vast te stellen vanuit het FD-nummer op het typeplaatje.

Waarschijnlijk is er hier iets anders aan de hand: een deel van het koelsysteem is inmiddels verstopt en daardoor koelt het apparaat niet goed genoeg meer. En dan zal de compressor inderdaad vaker aanslaan.

Energemeetapparaat kan informatie geven. Beter dan (zoals Hessie al zei) 'agressie' op het thermostaat uit te oefenen. Dat heeft alleen maar negatieve effecten. Thermostaat op die manier resetten is grote kolder.

En als de koelkast inderdaad veel verbruikt, wordt het misschien tijd te denken over een andere. :wink:
 

EWS

  • #6
Ok, beuken op de thermostaat is waarschijnlijk geen goed idee.

Misschien is een tijdschakelaar een optie, 10 min koelkast aan/ 50 min uit of zo. Maar ik ga eerst eens uitzoeken wat hij momenteel verbruikt.

Bedankt voor jullie reacties.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik denk dat een tijdschakelaar alleen maar verzoorzaakt dat de ingestelde temperatuur niet gehaald wordt. Dus de koelkast niet koud genoeg wordt.

Schiet je niet veel mee op lijkt me.

Tenzij je dat als oplossing voor een defect thermostaat ziet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu