Koelkast koelt en vriest ineens niet meer

Rodney86

  • #1
Ik heb een whirlpool koelkast van mijn moeder gekregen uit de antillen. Koelkast is 10 jaar oud en deed het perfect. Ik moest een omvormer aanschaffen wat ik heb gedaan. Koelkast deed het perfect de eerste dagen maar met de extreme hitte van de laatste dagen koelt ie niet meer zoals gewend en ook het vriesgedeelte doet het niet perfect meer. De spullen in het vriesgedeelte waren eerst steenkoud en stevig bevroren maar dat is met de extreme hitte ook niet meer zo. Ik heb gemerkt dat er in het vriesgedeelte op de achterwand ijssnippers gevormd worden. mijn vraag is of de koelkast door de extreme hitte het niet halt om te koelen/vriezen zoals ie gewend is? of ligt het probleem ergens anders?

Hoop op een oplossing want het is een verdomd goeie ijskast. Op de antillen is de hitte het heel jaar door aanwezig en dan nog deed de kast het perfect. Kwam zelf voor dat de kast in het koelgedeelte vroor.
Ben echt radeloos. Help!!!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Inbouw koelkast of een vrijstaande?
Kan hij zijn warmte kwijt aan de achterkant?
 

Rodney86

  • #3
Is een vrijstaande koelkast en hij kan zijn warmte vrij aan de achterkant. Heb wel opgemerkt dat de condenser wel heet word en dat de lekbak kurkdroog is.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Zo te lezen trekt hij het niet of niet meer, een koelkast van 10 jaar oud zo'n afstand transporteren is niet echt verstandig.
Rubbers rondom even goed controleren.
Zet de koelkast op zo'n laag mogelijk stand om erger te voorkomen , zodra er olie verdampt gaat worden van de compressor is het echt gebeurt.
Is het dan het hele jaar door 30 graden in de woonkamer van je moeder?
 

Rodney86

  • #5
Op de antillen savonds of wanneer je van huis bent zijn alle ramen en deuren gesloten. Met een buitentemperatuur van 30+ zowat het hele jaar door kun je je voorstellen wat voor binnentemperatuur je dan krijgt en daar deed dat ding het perfect. Hij heeft 6 weken in een container gestaan voor ie in Nederland was en nog een aantal weken rustig in huis hier gestaan voor ie in gebruik werd genomen dus zoveel heeft ie niet moeten doorstaan. En zoals ik zei de eerste paardagen deed ie het zoals het horde, het is echt begonnen met de hittegolf dat ie zo raar doet nu. Hij heeft in het vriesvak een fan, ben er vanmiddag achtergekomen dat de achterwand ijs op heeft staan. Heb toen de kap van de fan afgehaald en blijkt dat achter de wand blijkbaar ook vol met ijs zit behalve de fan zelf. Heb de kast dus nu uitgedaan om te ontdooiien en om te zien of het probleem daar aan ligt. Als het daaraan ligt dan het is het ermee gedaan denk ik. Aan de thermostaat zal het niet liggen want ik kan de kast nog uitzetten door middel van dat. Van de rubbers heb ik het gevoel dat de magneten het niet zo goed meer doen. De deuren zijn wel goed dicht maar je krijgt ze zo open zonder veel moeite. Bij goeie rubbers moet je nog een beetje kracht zettem om de deur(en) open te krijgen. Echter als de kast aanstaat voel je geen koude lucht ontsnappen dus de isolatie zal dus wel in orde zijn?

hoop dat jullie me verder kunnen helpen
alsvat bedankt!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Aan de thermostaat zal het niet liggen want ik kan de kast nog uitzetten door middel van dat.
Thermostaten hebben een aan/uit knop, dat die het doet zegt niets over het goed functioneren van de thermostaat.
 

Rodney86

  • #7
Dus toch checken of het aan de thermostaat ligt?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Dat hangt ervan af , dan moet je een beetje de werking weten van het geheel.
Niet : Compressor loopt constant en toch niet koud genoeg.

Wel : Compressor loopt niet terwijl de temperatuur nog niet op koelniveau is.

Maar als de boel dichtgevroren zat dan heb je kans dat hij het straks gewoon weer doet.
Deze hele discussie had je kunnen voorkomen door het typenummer op te geven in je eerste post.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Voor hetzelfde geld praten wij hier over een Amerikaanse koelkast.
 

Rodney86

  • #10
Modelnummer: 2WRTETTCL Merk: Whirlpool
zelf kan ik er niet veel van vinden op het net. Heb hem gisteravond opnieuw aangezet en nu doet ie het weer normal en slat ook af. de vraag is voor hoelang en waarom er zich ijsvorming daar plaatsvind. Het is nu overduidelijk dat het aan het ijs ligt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu