Koelkast blijft doorkoelen (slaat niet af)

Janvlug

  • #1
Ik heb een Zanussi koelkast die niet meer afslaat. Ik heb de thermostaat vervangen, maar dit loste het probleem niet op.
Als ik de knop van de thermostaat even terugdraai naar 0, dan slaat de koelkast af, als ik de knop dat op bijvoorbeeld stand 1 (of elke andere stand) zet, dan slaat de koelkast niet meteen aan, maar lijkt pas aan te slaan als hij te warm wordt. Maar de koelkast blijft daarna doorkoelen, zonder weer af te slaan.
Uiteindelijk ontstaat er ook ijs aan de bovenkant van de koelkast.
Workaround die ik nu toepas: Elke keer als ik wat uit de koelkast pak draai ik de thermostaat even naar 0 en weer terug op een andere stand dan wordt de temperatuur niet te laag.
Wat kan er aan de hand zijn?

Details van de koelkast:
Model: ZI 9195 A
Type: B237406
PNC: 923 740 709
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Nieuwe koelkast kopen.
 

Janvlug

  • #3
Duidelijk advies, S.olderbout. Maar ik ben benieuwd wat door oorzaak is van het niet afslaan, terwijl het wel koud genoeg wordt, en het aanslaan na aanzetten niet meteen gebeurd, maar pas na verloop van tijd, als de temperatuur hoger is geworden.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Gas te kort of een verstopping van het gas hierdoor wordt alleen het begin van de verdamper nog koud genoeg echter zit hier niet de voeler van de thermostaat, deze zit meer in het midden.
Toestel zal dus door blijven draaien en omdat koude lucht naar beneden zakt zal het dus wel koud genoeg worden.
Als je een koelkast uitzet op het moment dat hij draait zal hij door de opgebouwde druk in het koelsysteem voorlopig even niet aanslaan.
Tevens kan de thermische beveiliging in werking treden op de compressor want deze zal behoorlijk heet worden door het constant draaien.
Ijsvorming alleen bovenin de achterwand van de koelkast is dus einde verhaal.
 
  • Like
Waarderingen: Janvlug

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu