Knauf stucpasta nat maken en afmessen of niet?

Copitano

  • #1
Ik ben een leegstaande slaapkamer aan het opknappen. De wanden waren voorzien van behang (van de vorige bewoner). Dat heb ik er afgehaald met zo'n middel dat de behanglijm verweekt. Een deel van de gipsplaten heb ik moeten vervangen. Die waren aangetast (zwarte schimmel, en na behandeling met antieschimmel papierlaag deels verdwenen) als gevolg van lekkages van een goot. Die schimmel werd pas zichtbaar na verwijderen van het behang. De overige bestaande gipsplaten bleken in de nieuwbouw behoorlijk grof en onzorgvuldig te zijn afgewerkt en dus niet geschikt om zo over te verven met latex (en dat is het plan).

Inmiddels heb ik twee wanden voorzien van een dunne laag Knauf stucpasta met een rvs plakspaan. Op het eerste oog leek dat redelijk vlak, maar als ik er met een sterke ledlamp op schijn zie ik toch duidelijk aanzetten van de spaan. Ondanks de relatief lange verwerkingstijd van het product gaat het bovendien toch niet helemaal lekker als ik te lang op een plek probeer de boel (in een dunne laag) mooi glad te strijken (met de plakspaan). Op voorhand was ik er al vanuit gegaan dat de wanden twee keer zouden moeten. En daar ziet het dus ook naar uit.

Wat ik alleen nergens heb kunnen vinden is of dit product ook na x tijd gesponst moet/kan worden en afgewerkt met een spakmes. Met betrekking tot de tijd: Zodra ik een wand van ca. 15 m² (in een uurtje of 3) volledig heb gedaan is het begin al handdroog. Indicate van het verbruik: 20 kg ca. 35 m²
Als dat mogelijk is zou ik dat eens kunnen proberen bij de tweede laag om zo veel mogelijk schuurwerk te voorkomen.

Zijn hier mensen die ervaring hebben met dit specifieke product en mij kunnen vertellen of sponsen en en afmessen van dit product kan of zelfs de bedoeling is of wordt het gewoon schuren?
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wel ervaring met finishpasta, maar verschil is er niet of nauwelijks.
Schuren: machinaal met afzuiging of met schuurgaas.
Als je nu een sterke ledlamp nodig hebt om de aanzetten te zien is een 2e laag met een beetje geluk niet nodig.
Ik kan wel een spackmes aanraden en dan een redelijk brede, 40 of 60 cm. Een hele dure is niet nodig, maar ook niet de goedkoopste nemen.
 
  • Like
Waarderingen: Copitano

Copitano

  • #3
Ik heb twee spackmessen van 40 cm liggen. Dat komt dus wel goed:prima:
Die lamp is bij gebrek aan voldoende daglicht met dit heerlijke klusweer:hup:
En je bedoelt dat spackmes waarschijnlijk voor de tweede laag en niet nat maken dus?
 

PimKlus

  • #4
Met spaan opzetten en met spackmes glad maken. Niet nat maken. Gereedzo schoon mogelijk houden. Dus regelmatig tussendoor met water schoonmaken, je wil geen half opgedroogde korrels ertussen.

Ik schuur het altijd met excentrische schuurmachine met fijne korrel (400). Dat gaat heel snel, je hoeft er maar keer overheen te aaien. Maar je krijgt dan spiegelglad resultaat. En dan goed stofvrij maken voor schilderen.
 
  • Like
Waarderingen: Copitano

Copitano

  • #5
Inmiddels heb ik zo'n wand en plafondschuurmachine en heel fijn schuurpapier besteld.
Dank voor jullie (ook @Jackd ) antwoorden en tips. Heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen:wink:

Bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu