Klop boormachine kapot

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Vandaag heeft mijn Bosch PBH 220 RE klopboormachine zijn laatste adem uitgeblazen, maar ik wil hem graag repareren als dat kan.

Ik heb hem tijdens de huidige verbouwing denk ik iets te veel gebruikt (mixen, ondervloer parket (50 m2) losgebeiteld, doorvoeren hakken) en hij was al op leeftijd.

Bij de koolborstels ontstond tegen het einde van zijn kunnen een blauw licht. Daarna begon hij wat te haperen en met een tikje op de grond deed hij het dan weer. Net zo lang tot het na 10 minuten helemaal gedaan was.

Duidt dit op versleten koolborstels? Of duiden de symptomen ergens anders op?
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja daar duidt dit inderdaad op. Maar er kan ook wel meer kapot zijn dan enkel de koolborstels. Begin eens met hem open schroeven... dan zie je zo wat er aan de hand kan zijn.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Idd. kijken of de koolborstels versleten zijn en voordat je nieuwe besteld eerst kijken of het anker nog mooi rond is of dat er lamellen uitsteken. In dat laatste geval is het meestal einde boormachine en tijd voor een nieuwe.
Of een anker nog mooi rond is kun je simpel controleren met een sateprikker oid. (even de punt afsnijden en het uiteinde afronden.
Zet de prikker iets schuin in het gat waar normaal de koolborstel in zit en draai de boorkop langzaam in dezelfde richting als je de prikker schuin hebt gezet glijdt hij soepel over het anker dan kun je waarschijnlijk wel nieuwe koolborstels bestellen. Hapert en stokt het ronddraaien dan zullen nieuwe koolborstels meestal ook niet helpen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zal hem deze week openschroeven. Zou leuk zijn als hij weer te maken was voor een paar tientjes.

Ik heb (natuurlijk) ook even voor een nieuwe gekeken en het betreffende merk heeft hele mooie boorhamers (gelijk maar een stapje hoger). Ergens in de komende jaren staat de badkamer + wc strippen ook op de planning, dus een beetje hakken en breken moet hij dan wel aankunnen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Voor een keer een badkamer slopen voldoet een sloophamer van de Duitse supermarkt ook prima, is inmiddels mijn ervaring. Kost maar 70 euro ofzo en die rammelde mijn badkamer er prima uit.

Als je echt moet slopen (dekvloer eruit bijv.) dan is een wat zwaardere machine wel fijn. Maar voor boren in muren en plafonds en ook voor elektra sleuven uit te kappen, is zo'n zware machine helemaal niet fijn. Het eerste werk doe ik maar incidenteel terwijl het tweede aan de lopende band voorkomt. Vandaar mijn tip om een goedkopere zware sloophamer voor die ene keer dat het echt lomp moet.
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy en BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vandaag tijd gehad om de boormachine open te maken. Het anker ziet er nog goed uit. De bovenste koolborstel was echter een heel stuk korter dan de onderste. Ik ga er daarom van uit dat dit de boosdoener is geweest (koolborstel werd niet goed meer aangedrukt).

Ik heb inmiddels een setje nieuwe besteld. Wordt vervolgd.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dat zal het euvel wel oplossen dan inderdaad
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zojuist een setje nieuwe originele koolborstels gemonteerd en de boormachine doet het weer!

Is er trouwens nog een handigheidje voor om die dingen te vervangen? Het is een beetje gepiel met dat veertje. Haal je het anker er eerst uit, dan wil het er door de uitstekende koolborstels niet meer terug in.

De ene koolborstel was echt goed op. Nog zo’n 5 mm lang, terwijl een nieuwe bijna 2 cm lang is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Meestal gewoon in de sleuf schuiven, veertje indrukken en dan het koperen uiteinde in de sleuf drukken zodat het geheel vast blijft zitten en dan dichtmaken met de bijbehorende schroef.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
De koolborstels zaten in een messing houder die best wel weggestopt zaten in de behuizing. Ik moest ze daarom echt uit de machine halen.

Bij zulke dingen vraag ik mij dan altijd af: hoe doen ze dat aan de lopende band tijdens de productie? Je kan daar moeilijk een half uur per boormachine aan de koolborstels besteden. Dat moeten ze daar anders doen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
bij de meeste machines die ik heb zien ze er zo uit
koolborstels.jpg

en dan kun je dat uiteinde er zo uitwippen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu