Klimplanten planten

Klusser123456

  • #1
Beste,

Wij willen graag klimplanten tegen onze schutting aan gaan planten. Ik heb daar 3 staalmatjes voor gehaald die ik dan met latjes op zo'n 5 cm van de schutting bevestig zodat de klimplanten niet helemaal door en op de schutting gaan. Waar ze komen te staan ligt nu gras.
Nu was mijn vraag of dat gras er kan blijven staan? Of dat dat helemaal gaat woekeren en dat ik er dan niet meer bij kan om dat te maaien?
En als het gras beter weg kan, heeft iemand dan nog een leuke suggestie om er iets mee te doen, zonder al te veel gras weg te moeten doen.

Bedankt alvast.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Let er wel op dat de klimplanten niet alleen op het gaas blijft. Zodra ze ergens houvast hebben (de schutting achter het gaas) gaan ze daar ook in / tussen groeien.

Het gras kunt u laten liggen voor de klimplanten. Waar de kluit komt een gat graven volstaat. Wel blijft het gras rondom de kluit natuurlijk groeien en dat moet een keer gemaaid worden. Met een maaimachine kom je er dan niet meer bij. Daar is een grasschaar voor. Met de trimmer maai je ook de klimplanten om. Makkelijker is dus om het gras rondom de klimplanten weg te halen, of om een stenen randje van bijvoorbeeld losse stenen rond de klimplanten te maken / leggen.

Monteer de latjes en het gaas met RVS schroeven. Monteer de latjes verticaal en zaag de bovenkant van de latjes schuin af, dan blijft er geen water op staan. Vergeet niet de bovenkant nog met verf of beits te behandelen, dan blijven ze langer goed.
 

Klusser123456

  • #3
Dan kan ik dus misschien wel beter het gras er iets verder omheen weghalen. Want heb denk ik niet zo'n zin om elke week met de grasschaar aan de gang te moeten.
Van die latjes is wel een goede ja, die schuin afzagen en inderdaad met RVS vastzetten.
Bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik denk dat die 5 cm afstand zinloos is, een week mooi weer en 1 x met je ogen knipperen en een klimop zit aan je schutting vast.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Inderdaad. Leuk bedacht maar die klimplanten groeien in no time overal heen waar ze kunnen komen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Er is hier ook een gebruiker met de naam van een gevogelte, wellicht dat hij weet welke soort niet zo woekert en daar geschikt voor is, maar zo'n standaard Hedera heet ie geloof ik, die knalt zo je schutting vol.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ja wel oppassen met reclame maken hier he :lol:

Of je zoekt op Google "welke klimplant woekert niet".
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Een rek 5 cm vanaf de schutting gaat niet werken bij een Hedera, die afstand moet zodanig zijn dat je er kan lopen voor onderhoud.
Waar je de klimplanten neerzet moet je toch minimaal een vierkant van 30cm gras en onkruidvrij houden.
Mijn advies, maak de rekjes tegen de schutting zoals je van plan was en zet er b.v een klimroos tegen.

Maar beslist geen klimop.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik heb thuis een passiebloem tegen een rekje aan een muur zitten, die groeit ook hart maar is goed in toom te houden.
Pluspunt zijn de schitterende bloemen waar je maanden van kunt genieten, soms wel 100 bloemen per dag en de winterdag blijft hij groen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Vonken_trekker

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #10
Is ook een mooie, houd van zon
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Er zijn meer klimplanten dan de welbekende klimop (Hedera). Als je klimop wilt gaan planten dan vreet ie letterlijk je schutting op. Hout, beton, alles wordt gebruikt om aan vast te hechten.

Ik heb ondergrondse wortels van vele meters uit de grond gehaald. Een takje raakt de grond, schiet daar wortel, wortel gaat groeien tot hij weer ergens boven komt en daar gaat dezelfde plant verder met groeien.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #12
Een Hedera loopt beslist niet uit vanuit de wortel, maar een takje die naar beneden hangt wortelt zeer makkelijk.
Daarom heeft een Hedera zeker 2 keer per jaar goed onderhoud aan
Er zijn inderdaad veel meer klim en slingerplanten, maar mijn materialenkennis is in de loop der jaren verwaterd.

Ik heb je vraag nog eens doorgelezen, maar wat jij wilt is gewoon niet haalbaar, afstand rekje en de schutting is te klein.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu