Kleurverschil na verven...

Lsnoek

  • #1
We hebben een probleem, grote kleurverschillen op de muur en weten niet meer wat te doen. Kan iemand helpen?
De situatie is als volgt; er is een nieuwe wand geplaatst van gipsplaten, naden zijn afgewerkt met vulmiddel. De wand is behandeld met primer van fixet en goed laten drogen.
Nu geverfd met 3 lagen monodek latex, 1 maal structuurverf en vervolgens wederom met latex. Maar helaas nog steeds duidelijk kleurverschil. De naden met vulmiddel komen donkerder naar voren.
We weten niet meer hoe dit te verhelpen en de babykamer moet toch echt binnenkort klaar zijn... kan iemand ons helpen???
 

Tiho

  • #2
Het kan eigenlijk niet anders zijn, dan dat je te dun opzet of niet roert voor het verven.

Als je latex verft moet je het niet uitrollen totdat het glad is, zet het vol in de verf.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Normaliter zijn het de naden die lichter opdrogen ( vulmiddel bevat veel gips dat direct water aan de verf onttrekt en kleurverschil veroorzaakt ), vandaar dat deze altijd eerst moeten worden voorgerold / voorgestreken met latex in de kleur van de afwerklaag.

Na het voorstrijken met latex mag er eigenlijk al geen kleurverschil meer te zien zijn.

Een foto zou veel duidelijk kunnen maken. Is dat mogelijk?
 

Lsnoek

  • #4
Ik heb t geprobeerd maar op de foto is het niet goed te zien.
Het lijkt net of de banen iets dieper liggen...misschien toch te fanatiek geschuurd..... :oops: We denken nu alles maar over te doen met alabastine muurglad en vervolgens weer te schilderen....of iemand nog een beter idee??
Duur muurtje voor nog zo'n klein kindje maar dan hopelijk wel met mooi resultaat...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Glasvezelbehang en dan sauzen.
 

James108

  • #6
Als je grondverf voldoende dekkend was d.w.z. het kleurverschil tussen je plaat en de voeg was(nagenoeg) weg, dan is wat je waarschijnlijk ziet een schaduw. De overgang die dicht is gesmeerd is hoogstwaarschijnlijk niet goed gevuld of te ver doorgeschuurd.

Naden afsmeren altijd in twee of meer gangen:
Eerst de schroefgaten dicht maken en een eerste laag opzetten. Goed laten drogen en daarna weer afsmeren, drogen en schuren. Evt. herhalen indien niet vlak. dit is goed te zien met strijklicht of als je een spackmes haaks op de muur over de voeg zet.

Alle voegmiddelen krimpen nl. Waardoor het wel vlak is bij het opzetten, maar bij droging iets terug trekt. Bij strijklicht krijg je dan een schaduw die lijkt op kleurverschill m.n. bij lichte kleuren.

Daarnaast kan door verschillen in hardheid tussen de voeg en de gipsplaat de voeg iets te ver zijn terug geschuurd. Geeft het zelfde effect.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de voeg niet vlak is geschuurd.

Het probleem met het opvullen vanvoegen tussen gipsplaten is dat je deze nooit volledig 0 kunt wegstrijken. Onder bepaalde lichtval zie je dan altijd de overgangen zitten.

Maar....wat is dan de oplossing om deze bestaande situatie te verhelpen?
 

James108

  • #8
Voegen altijd in de tweede laag iets dikker afsmeren en dan terugschuren. Wanden schuren kan het beste niet uit de hand worden gedaan maar met een schuurblok of een excenter. Er bestaan overigens ook speciale schuurmachines speciaal voor dit doel. Dat zijn excentrische schuurmachines met een enorme diameter die in een keer een AK-plaat voeg af kunnen schuren.
Daarnaast als je wilt latexen zou ik niet zo snel de onafgewerkte witte platen uit de bouwmarkt gebruiken maar eerder de stuc platen. Heb daar aardig strakke wanden mee gezet/mee gezet zien worden.

Als Lsnoek niet opnieuw wil afsmeren dan is idd een behang van voldoende dikte ook een mogelijkheid.

Je kan er misschien ook een sierpleister overheen zetten. Is toch dikker dan structuurverf en iets vergevingsgezinder.

Het aller gemakkelijkst is om ermee te leren leven....alhoewel dat soms erg moeilijk kan zijn (spreek ik uit ervaring)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Het makkelijkst is volgens mij ergens anders naar toe verhuizen :mrgreen:

Stucplaten worden professioneel nooit direct getext. Ze dienen als drager voor een gipsgebonden laag. Daarna kunnen ze natuurlijk altijd worden afgewerkt met een latexproduct / spuitpleister .

Witte gipsplaat daarentegen wel. Tegenwoordig passen we de 9.5 mm RK toe op plafonds indien deze niet met een gipsgebonden laag moet worden afgewerkt. Voordeel is de lengte, tot 5.60 mtr, die in tegenstelling tot stucplaat ( 2.0 mtr ), zonder kopnaden kunnen worden aangebracht. Deze platen kunnen direct worden getext ( en daarna nog desgewenst korrelpleister gespoten worden ).

Voor wanden kan men gewone ( niet in natte ruimten ) 12.5 mm AK gipsplaat gebruiken. Het nadeel van stucplaat als wandplaat is hier weer de max. lengte, waardoor ook de kopnaden zichtbaar blijven indien ze direct worden gelatext. ( Of je zou in een kabouter Plophuis moeten wonen met een max. wandhoogte van 2.0 mtr :mrgreen: )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu