Kleur verschillen

Kvido

  • #1
Is het mogelijk dat je bij twee verschillende winkels elke keer één blik verf koopt van dezelfde producent, met delzefde codering maar dat ze toch (licht) verschillen van kleur?

Waar moet ik op letten als ik dit wil voorkomen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Onderop de meeste verfblikken staat een "runnummer" o.i.d.
Dat geeft aan in welke productieserie de verf is aangemaakt plus soms een volgnummer.

Alleen wanneer je verf van dezelfde productieserie hebt, is er echt een goede zekerheid dat twee blikken dezelfde kleur zullen hebben.

Bij aankoop in twee verschillende winkels is de kans dat je (toevallig) verf aantreft van dezelfde run erg klein.

Volgens mij is het nummer belangrijker naarmate de verf een nadrukkelijke tint geeft: bij witte verf of gebroken wit zal het wat minder uitmaken dan bij een echte kleur.
 

VeroNL

  • #3
Inderdaad letten op het batchnummer zoals Kees al aangeeft.
De voornaamste reden: verffabrikanten proberen dezelfde recepten aan te houden. Maar omdat de "kracht" van de pigmenten nogal eens (heel licht) wisselt, kan alleen verf uit dezelfde batchserie identiek zijn aan elkaar.
 

Kees61

  • #4
Als je de verf al gekocht hebt, dan kan je de verf natuurlijk wel mengen zodat je toch 1 kleur krijgt. Alleen kan je daar niet meer dezelfde kleur bij kopen :-)
 

Kvido

  • #5
Tja, ik heb een blik bijgekocht omdat de ene op was. De kleur is gebroken wit/ creme wit - maar toch is het verschil wel zichtbar - wel als je erop let maar toch.

De oude blik heb ik helaas niet meer, vrees ik. Ik zal maar proberen naar de eerste winkel te gaan en hopen dat de tint goed wordt. Ze verkopen toch niet per dag tonnen van die blikken met gebroken wit ... dus dan hoop ik de kans te hebben om dezelfde batch te treffen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Op het blik verf dat u koopt staat het verbruik per m2. :idea:

Wilt u niet het risico lopen van kleurverschillen, koop dan de juiste hoeveelheid verf in dezelfde winkel. heeft u bijvoorbeeld 2,3 liter nodig, koop dan een blik van 2,5 liter.
U heeft dan wel wat over maar dat restant kunt u altijd weer gebruiken als ondergrond voor een andere klus.
 

Kvido

  • #7
Zo ervaren klusser/ schilder ben ik nog niet dat ik zou kunnen inschatten hoeveel verf ik nodig zou hebben.
Hoeveel is er nodig voor 9x paneeldeur, 12x deurkozijn, 2x raam en nog wat. Hoeveel m2 is trouwens een deurkozijn? Meestal moet ik dan 2x schilderen want deze lichte verf dekt niet alles in een keer. En dan ben ik de kluts al kwijt. :D
Ik heb er helemaal niet bij stilgestaan dat de tinten kunnen verschillen (wat achteraf gezien wel logisch klinkt).

Gelukkig heb ik wat aan dit forum! Bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Deuren rekent u in m2. Een gemiddelde deur ( zonder glas ) is 2 m2.

De rest zoals door u beschreven ( deurkozijn, ramen, rekent u niet in m2, maar in m1, ofwel per strekkende meter indien de diepte niet groter is dan 30 cm.

Mogelijk heeft u iets aan, alhoewel het voor u wellicht wat moeilijk is hoeveel verf u per strekkende gebruikt. Troost u dan met de gedachte dat dit ook afhankelijk is van applicatiemethode: kwast, roller of spuit en ondergrond: moet u van zwart naar wit, dus meerdere lagen of is 1 aflaklaag voldoende.

"En nog wat" is een relatief begrip waarvan ik nog een leuke anekdote voorhanden heb: ik had een buurman die de maten voor zijn nieuwe 1800 euro kostende voordeur ging doorgeven aan de fabriek: "93 cm breed en ongeveer zo hoog" zag ik hem met een armzwaai aan de telefoon de hoogte bepalen....... :mrgreen:
 

Kvido

  • #9
Ja, da's een leuke zeg.
"En nog wat" - daarmee bedoel ik ramen, deuren en kozijnen die ik misschien wat later (over paar maanden of over 1 jaar) nog zal verven.
Maar wederom bedankt, Kees!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu